Wysokiej jakości i funkcjonalne garnki gastronomiczne to podstawa

Niezależnie od tego czy chodzi o początkującego właściciela lokalu gastronomicznego czy też o doświadczonego restauratora, każdy staje przed dylematem wyboru garnków. Chociaż można liczyć na bogactwo asortymentu, to jednak wybór właściwego wyposażenia kuchennego wcale nie jest łatwym zadaniem. Trzeba pamiętać o tym, że jakość wyposażenia wpływa nie tylko na żywotność garnków, ale także na smak przyrządzanych w nich potraw. Na co zatem zwrócić uwagę podczas kupowania garnków gastronomicznych?

Dobre garnki gastronomiczne, czyli jakie?

W kuchni każdego lokalu gastronomicznego z pewnością nie może zabraknąć trzech różnych rodzajów garnków – niskich, średnich i wysokich. Dzięki tym pierwszym możliwe jest przygotowywanie mniejszych ilości potraw czy też oddzielnych składników, które mają stać się częścią większego dania. Mianem garnków średnich określa się te o pojemności 2-34 L. Pojemność garnków wysokich może zaś sięgać nawet do 100 L. Są one idealnym rozwiązaniem w przypadku restauracji wydających wiele porcji żywności. Dobrej jakości garnki gastronomiczne wykonane są ze stali nierdzewnej, dzięki czemu wyróżniają się dużą trwałością i solidnością. Zwykle z tego samego uchwytu wykonane są także uchwyty. Nieodłącznym elementem wyposażenia jest również pokrywka, najczęściej w wersji szklanej ze stalową obwódką. Garnki gastronomiczne zostały dodatkowo wyposażone w solidne dno, które składa się z trzech warstw – dwóch warstw stali nierdzewnej i jednej z aluminium.

Garnki gastronomiczne najczęściej wykonywane są w technologii Impact, co wpływa na ich zwiększoną trwałość i gwarancję równomiernego przewodzenia ciepło. Dzięki temu naczynie, jak i znajdująca się w nim potrwa, są równomiernie nagrzewane. Pozwala to z kolei na skrócenie okresu przygotowywania dania oraz przekłada się na oszczędność energii. Na korzyć garnków gastronomicznych przemawiają także funkcjonalność i ergonomiczny kształt.

 

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania garnków gastronomicznych?

Kupowanie pierwszego lepszego zestawu garnków do lokalu gastronomicznego z pewnością mija się z celem. Powinien być to dobrze przemyślany zakup. Szczególną uwagę należy zwrócić przede wszystkim na materiał, z którego został wykonany garnek oraz na wielkość i jego zastosowanie, łatwość utrzymania w czystości, dodatkowe funkcje, wytrzymałość i możliwość mycia w zmywarce. Nie brakuje zarówno modeli przeznaczonych do gotowania konkretnych dań, jak również do mrożenia czy pieczenia. Zakup dobrej jakości garnków do restauracji, czyli trwałych i nowoczesnych, gwarantuje możliwość ich długoletniego użytkowania. Tego typu produkty ma w swojej ofercie sklep revolution.pl. Dotyczy ona wyłącznie najwyższej jakości garnków gastronomicznych, które spełniają wymagania barów, restauracji, stołówek i firm cateringowych, a do tego dostępne są w atrakcyjnych cenach.

Bez wątpienia garnki gastronomiczne powinny być praktyczne i poręczne, odporne na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i działanie wysokiej temperatury. Należy pamiętać o tym, że smak potraw nie zależy wyłącznie od umiejętności kucharzy, ale także od jakości garnków, które zostały użyte do ich przygotowania. To z kolei przekłada się na zadowolenie klientów, za czym idzie zwiększenie zysków dla lokalu.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*