Kamień do pizzy – czym jest, do czego służy, jak go wybrać?

Wydaje się, że w związku z ostatnimi lockdownami, założenie restauracji czy lokalu gastronomicznego jest dziś nieco ryzykowne. Według nas najważniejsza jest jakość oferowanych usług, zwłaszcza że Polacy coraz częściej nie gotują w domu, ale jedzą na mieście lub zamawiają jedzenie na wynos. Nie jest też tajemnicą, że jedną z ulubionych, zapożyczonych potraw w Polsce jest pizza. W tym wpisie skupimy się na kamieniach do pizzy. Czym są te akcesoria, jakie są ich rodzaje i jak dobrać je do użytku domowego oraz restauracji?

Do czego służą kamienie do pizzy?

Kamienie do pizzy wkłada się do zimnego piekarnika, po czym nagrzewa. W ten sposób imituje on prawdziwy piec do pizzy. Już teraz widzimy więc, że jest to rozwiązanie mocno ekonomiczne, które pozwala nam zaoszczędzić na zakupie całego pieca. Oczywiście kamienie do pizzy możemy kupić na swój własny użytek, używając ich w domowym piekarniku. Jeśli uwielbiamy pizzę, często spotykamy się w domu z przyjaciółmi itp., warto pomyśleć o tym akcesorium, który ułatwi i przyspieszy przygotowywanie tego dania.

Kamień ustawia się nieopodal grzałki i nagrzewa do godziny. Później wystarczy już na rozgrzaną powierzchnię nałożyć ciasto. Inną zaletą takich produktów jest łatwość utrzymania ich w czystości. Otóż kamienie wystarczy przetrzeć szmatką z wodą, ewentualnie zeskrobać zabrudzenia szpachelką czy drucianą szczotką. Ważne, aby nie używać żadnych środków chemicznych.

Kamień pozwala uzyskać idealnie, równomiernie wysmażoną pizzę, co przekłada się na smaczne, chrupiące ciasto. Poza tym wchłania on wilgoć, a także skraca czas przyrządzenia pizzy zaledwie do kilku minut. Oczywiście kamienie do pizzy możemy też stosować do innych wypieków. Sprawdzą się one przy bułkach, bagietkach czy chlebie.

Jaki rodzaj kamienia do pizzy wybrać?

Jeśli chcemy kupić dobry kamień do pizzy, powinniśmy postawić na renomowanych dystrybutorów, np. pastone.pl. Inną kwestią jest już samo wybranie odpowiedniego kamienia.

Uwagę należy zwrócić m.in. na jego kształt. Z reguły są one dostępne w wersji okrągłej lub prostokątnej i to te drugie są zalecane przez specjalistów. Oczywiście obowiązkowo kamień musi idealnie pasować do piekarnika. Inny parametr to grubość (1-3 cm). Przy domowych piekarnikach wystarczą kamienie grube na 2 cm. Na grubszy kamień należy postawić przy działalności usługowej.

W końcu ważny jest sam materiał. Najpopularniejsze są kamienie granitowe, które dobrze trzymają ciepło oraz pochłaniają wilgoć z ciasta. Z takim kamieniem w piekarniku możemy przygotować pizzę nawet w temperaturze 400 st. C, oczywiście bez ryzyka przypalenia ciasta.

Inną opcją jest kamień szamotowy. To materiał o większej porowatości, przez co jest trudniejszy w czystości. Dodatkowo jest on mniej trwały. Znaleźć możemy też kordieryt i kamienie ceramiczne (Lava Stone).

Podsumowując, niewątpliwie kamienie do pizzy to ciekawe akcesorium, które warto mieć na wyposażeniu swojego domu czy mieszkania, a już na pewno są one obowiązkowe w lokalu gastronomicznym. Dzięki nim przygotowanie pizzy jest prostsze i szybsze, oczywiście przy zachowaniu najwyższej jakości wypieku.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*