Płatki drożdżowe – odkryj zdrowy dodatek w swojej kuchni

Poznawanie tajników gotowania to nie tylko podstawowe przepisy i składniki. Warto sięgać po produkty mniej znane, a jednak wyjątkowo wartościowe, badać nowe smaki, faktury i konsystencje. Płatki drożdżowe nieaktywne to właśnie jeden z tych spożywczych artykułów, który warto poznać. Delikatne i pełne cennych składników odżywczych suszone, deaktywowane drożdże zwane parmezanem dla wegan mogą sprawdzić się doskonale w gotowaniu, a także stanowić naturalny suplement diety.

Przeczytaj więcej, aby wiedzieć, czym są i jak można wykorzystać płatki drożdżowe w codziennym przyrządzaniu posiłków:

  • Płatki drożdżowe – jak powstają, czym są?
  • Cenne wartości odżywcze płatków drożdżowych
  • Płatki drożdżowe – ile i jak często je jeść?
  • Wegański parmezan – płatki drożdżowe zamiast sera
  • Najlepsze zastosowania płatków drożdżowych
  • Kolejny krok w zdrowej diecie i świadomym gotowaniu

Płatki drożdżowe – jak powstają, czym są?

Na fali rosnącej mody na produkty typu superfood, z pozoru zwykłą żywność, która w naturalny sposób zawiera wiele cennych substancji odżywczych, również płatki drożdżowe pojawiają się wśród pożądanych, choć mało popularnych składników diety. Jak sama nazwa wskazuje, płatki drożdżowe powstają z drożdży aktywnych, najczęściej Saccharomyces Cerevisiae w specjalnym procesie ich obróbki. W jego wyniku drożdże są hodowane na pożywce, a następnie deaktywowane, suszone i doprowadzane do postaci drobnych płatków. Przypominają drobne łamane płatki owsiane czy grubo tartą bułkę. To produkt, który posiada niemal wszystkie cenne wartości odżywcze drożdży, jednak są one nieaktywne, zatem nie wywołują ewentualnych negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Jak dokładnie powstają płatki drożdżowe nieaktywne? Proces powstawania w zależności od producenta może się nieznacznie różnić, jednak ogólna zasada ich produkcji jest taka, jak wspomniana wcześniej. Proces składa się zatem z:

  1. Doboru odpowiedniego gatunku drożdży i zapewnieniu im warunków rozwoju,
  2. Wzrostu na pożywce z glukozy, najczęściej z melasy buraczanej lub trzcinowej,
  3. Deaktywacji drożdży, zwykle poprzez poddanie działaniu wysokiej temperatury,
  4. Oczyszczeniu i dosuszeniu uzyskanej formy drożdży,
  5. Przygotowaniu do pakowania poprzez proces podziału na drobne płatki.

Warto zaznaczyć, że teoretycznie płatki drożdżowe można przyrządzić samodzielnie. Jednak z uwagi na sporą czasochłonność i precyzję procesu, a przy okazji przystępną cenę płatków drożdżowych w sklepach, najczęściej wybiera się produkt już gotowy.

Produkt spożywczy, jakim są płatki drożdżowe, jest gotowy do spożycia, nie wymaga dalszej obróbki cieplej. Nie ma jednak przeciwwskazań, by był podgrzewany, gotowany czy zapiekany. Jednak w zależności od obróbki, może częściowo utracić wartości odżywcze, zatem najlepiej sprawdza się jako dodatek do gotowych już dań – posypka czy element dipu, sosu. Warto przy próbowaniu po raz pierwszy płatków drożdżowych obserwować reakcję organizmu. Bardzo rzadko, jednak mogą one wywołać reakcję alergiczną czy inne objawy uczulenia.

Cenne wartości odżywcze płatków drożdżowych

Dlaczego tak zachęca się do sięgnięcia po płatki drożdżowe nieaktywne? To cenne źródło licznych składników odżywczych, których ilość może nieznacznie różnić się w zależności od danego produktu. W 350-400 kilokaloriach przypadających na 100 gramów produktu znajduje się wiele mikro i makroelementów, witamin, a także spora dawka błonnika oraz białka. Osoby na dietach niskokalorycznych nie muszą się obawiać takiej ilości kalorii, gdyż na co dzień spożywa się zwykle jedynie kilkanaście gramów produktu.

Co zatem mogą dostarczyć płatki drożdżowe w przypadku regularnego ich spożywania? To przede wszystkim:

  • białko – uzupełnienie protein, cenne w szczególności w diecie wegetariańskiej i wegańskiej;
  • błonnik – wspierający perystaltykę jelit, a także mikroflorę bakteryjną układu pokarmowego;
  • kompleks witamin z grupy B – wspomagający funkcjonowanie układu nerwowego, a także stan skóry, włosów i paznokci;
  • kwas foliowy – kluczowy dla układu nerwowego, w szczególności dla rozwijających się w łonie matki płodów;
  • witamina D – wspierająca odporność, a także przyswajanie wapnia, co może zmniejszać ryzyko występowania osteoporozy;
  • magnez – wpływający na równowagę w układzie nerwowym i mięśniowym, pomagający redukować stres i zmęczenie;
  • wapń – w odpowiedniej ilości wpływa na zdrowe kości i zęby, prawidłową krzepliwość krwi, jak również sprawne mięśnie, spokojny sen, lepszy nastrój i odprężenie;
  • chrom – pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, przez co może przyspieszać odchudzanie, reguluje poziom cholesterolu, może także wpływać na łagodzenie bólu głowy czy uspokojenie.

Swoisty łagodny lekko słodkawy, serowo-orzechowy smak płatków drożdżowych świetnie pasuje do dań o praktycznie dowolnym charakterze. Oczywiście jak niemal każdy inny rodzaj jedzenia, również płatki drożdżowe należy spożywać w rozsądnych ilościach. Jakich? Przeczytaj poniżej.

Płatki drożdżowe – ile i jak często je jeść?

Artykuły takie jak płatki drożdżowe ciężko jest zaklasyfikować do konkretnej grupy produktów w piramidzie żywieniowej, która jest bazą dla zdrowego, zrównoważonego sposobu odżywiania. Są to bowiem składniki diety bez glutenu, nie zalicza się ich także do produktów mięsnych, rybnych czy nabiału. Jednak z uwagi na ilości składników odżywczych takich jak wspomniane minerały i witaminy, a także błonnik i proteiny określono zalecane dzienne spożycie, którego nie powinno się przekraczać.

W zależności od źródeł można znaleźć informacje, że zalecane dzienne spożycie płatków drożdżowych to maksymalnie 3 łyżeczki lub łyżki stołowe płatków dla jednej osoby, co odpowiada mniej więcej 15-45 gramom produktu. Zasadniczo nie ma przeciwwskazań, by płatki spożywały starsze dzieci, już po etapie rozszerzania diety, czy też osoby w podeszłym wieku albo kobiety w ciąży. Jednak w przypadku wątpliwości czy mających miejsce wcześniej problemów z tolerancją pokarmów albo alergiami warto skonsultować wprowadzenie płatków do diety z doświadczonym dietetykiem lub lekarzem.

Wielką zaletą płatków drożdżowych jest ich wszechstronność, łatwo komponujący się z różnorodnymi daniami smak. Według niektórych smakoszy oprócz serowo-orzechowej nuty można wyczuć w nim tak zwany piąty podstawowy smak umami, określany często jako mięsny, pełniący w istocie funkcję wzmacniacza smaku. I tak też będą działać płatki drożdżowe nieaktywne, choć są one zdecydowanie zdrowszym odpowiednikiem klasycznego sposobu na uzyskanie smaku umami z użyciem glutaminianu sodu. Jeżeli zatem nie masz problemów zdrowotnych czy żołądkowych, nic nie powinno stanąć na przeszkodzie, by płatki drożdżowe w ograniczonych ilościach stosować nawet codziennie.

Wegański parmezan – płatki drożdżowe zamiast sera

Popularność płatków drożdżowych rośnie szczególnie wśród wegetarian i wegan, dla których uzyskanie niejednokrotnie brakującego w daniach smaku umami w naturalny sposób jest trudne. Dla osób na diecie bezmięsnej, a także w ogóle bez produktów odzwierzęcych ważne jest także naturalne uzupełnianie witamin z grupy B, witaminy D oraz białka. Wszystko to dają płatki drożdżowe nieaktywne. Przygotowane w odpowiedni sposób mogą w aromatyczny sposób zastąpić sery żółte wysokiej jakości. Stąd też potoczna nazwa nieaktywnych drożdżowych płatków to właśnie wegański parmezan.

Jak przygotować wegański parmezan, “Parmigiano Vegano”? To stosunkowo prosty przepis, dający szerokie możliwości użycia. Ma też wiele wariantów, w zależności od indywidualnych preferencji:

  1. Przygotować około 50 gramów ulubionych orzechów lub migdałów, a najlepiej mieszanki, na przykład nerkowce, orzeszki pinii, orzechy włoskie i umieścić w pojemniku blendera.
  2. Dodać około 2-3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych.
  3. Doprawić do smaku suszonym proszkowanym czosnkiem, cebulą, solą, ewentualnie chili, kurkumą i pieprzem białym (chili i kurkuma nadadzą mieszance koloru).
  4. Zmiksować pulsacyjnie do uzyskania grudkowatej konsystencji.

Tak przygotowany dodatek do dań można przechowywać w szczenie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni, używając w razie potrzeby. Świetnie zastępuje parmezan, pasuje do dań wegańskich, ale także mięsnych. Może być traktowany jako przyprawa wzmacniająca, podkreślająca smak zapiekanek, zup, sosów, mięs czy nawet ryb. Sprawdzi się również w roli posypki do kanapek o niemal dowolnym charakterze. O ostatecznym smaku wegańskiego parmezanu decydują dodane przyprawy, ich ilości, jednak dobrej jakości płatki drożdżowe zamykają całą kompozycję.

Najlepsze zastosowania płatków drożdżowych

Jak jeszcze można wykorzystać płatki drożdżowe nieaktywne podczas przyrządzania różnorodnych potraw? Możliwości jest wiele, gdyż nawet samodzielnie płatki stanowią pewien rodzaj naturalnej przyprawy podkreślającej smak. Świetnie sprawdzają się w roli zagęstnika do dań różnego typu – nie tylko zup i sosów, ale również zapiekanek, nadzienia do pieczeni i temu podobnych. Płatki drożdżowe nie są jedynie domeną kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, sprawdzają się świetnie również w tradycyjnych daniach czy przekąskach z nieco nowszym podejściem.

Można zdecydować się na włączenie ich w zdrową dietę, stosując jako uzupełniający dodatek. Ciekawym połączeniem są płatki drożdżowe z jogurtem naturalnym, kefirem albo też jako posypka do sałatki z nasionami czy właśnie zmielonymi orzechami jak w przepisie na parmezan wege. Płatki sprawdzą się także w roli składnika pasty warzywnej czy innej domowej pasty z ulubionych produktów. Nie tylko zagęszczą masę, ale również podbiją jej smak, nadając ciekawy aromat.

Dobrym pomysłem na zastosowanie płatków drożdżowych jest także dodanie ich do panierki różnego rodzaju. Świetnie zgrają się ze smakiem kotletów czy mięs, ale także panierowanych warzyw czy nawet grzybów. To produkt, z którym można eksperymentować w kuchni, co pomaga w rozwijaniu pasji do gotowania i kształtowaniu umiejętności kulinarnych, dobrego łączenia surowców i smaków.

Kolejny krok w zdrowej diecie i świadomym gotowaniu

Sięganie po zdrowe, wartościowe produkty spożywcze do przyrządzania nawet najprostszych dań jest kluczem do zrównoważonej diety, bogatej we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. W szczególności na etapie poznawania tajników gotowania, komponowania dań warto zwrócić szczególną uwagę na komponowanie najlepszych składników. Płatki drożdżowe będą bez wątpienia produktem, który sprawdzi się w wielu przepisach, urozmaicając nawet najprostsze potrawy.

Kiedy wiesz już, czym są płatki drożdżowe nieaktywne i jakie wartości odżywcze mogą dostarczać do organizmu, bez obaw włączysz je do przyrządzanych posiłków. Mając świadomość, jaka jest zalecana ilość płatków przyjmowanych dziennie z uwagi na zawartość witamin i minerałów, może Ci się udać z ich pomocą w naturalny sposób uzupełnić dietę o te składniki. Co więcej, sprawdzą się one również przy przyrządzaniu dań dla wegetarian, wegan czy osób z uczuleniem na białka mleka krowiego albo laktozę, bo nadają potrawie serowy czy mięsny smak, nie zawierając mięsa, mleka i jego pochodnych.

Wypróbuj proponowane przepisy, sprawdź, w jakich zastosowaniach płatki drożdżowe będą Ci najbardziej odpowiadać. Z pewnością znajdziesz swoją ulubioną wersję potrawy z nieaktywnymi płatkami, dzięki którym dieta Twoja czy Twoich najbliższych stanie się zdrowsza i bardziej urozmaicona.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*