Profesjonalna kuchnia – Wilki do mięsa

[REKLAMA]

Prowadząc restaurację należy dbać o najwyższą jakość produktów mięsnych pochodzących od zaufanego producenta. W wielu potrawach używa się mięsa mielonego. Oczywiście najlepiej sprawdza się świeżo mielone mięso, dlatego każdy zakład mięsny, ale i restauracja, która osobiście chce kontrolować jakość każdego surowego produktu mięsnego powinna zaopatrzyć się w wilk do mięsa, czyli dużą maszynę do mielenia.

Wilki do mięsa – na co należy zwrócić uwagę przy wyborze?

Wiele osób zastanawia się, jaką maszynę do mielenia mięsa wybrać. Na pewno do małego zakładu, pizzerii można wybrać wilki jednozakresowe. Element mielący takiego urządzenia składa się ze ślimaka, noża i sitka z otworami. Oczywiście takie modele sprawdzają się także w warunkach domowych. Spełnią oczekiwania małej gastronomii. Można wyróżnić także wilki dwuzakresowe, w przypadku, których mięso przechodzi przez szarpak, pierwszy nóż, średnie sito, drugi nóż i drobne sito. W przypadku średniej gastronomii należy stosować urządzenia bardziej rozbudowane. Sprawdzają się one także dla branży rzeźniczej. Można postawić na wilki do mięsa Ekomex, wśród których znajdują się również urządzenia odpowiednie dla dużej gastronomii. Można postawić chociażby na automatyczne wilki kątowe, które wyposażone są w sterowanie PLC, co gwarantuje kontrolę obciążenia silników, czytelną obsługę, bieżącą regulację, programowanie, a nawet archiwizację i zapis parametrów programowych na panelu dotykowym, co jeszcze bardziej ułatwia użytkowanie.

Profesjonalne wilki do mięsa – co jeszcze warto wiedzieć?

Automatyczne wilki kątowe mają konstrukcję, która umożliwia równomierny przepływ surowca. Charakteryzuje je dobre sprężanie w narzędziach tnących, zatem można uzyskać właściwą strukturę cięcia i rozdrabniania. Takie urządzenia sprawdzają się oczywiście nie tylko do rozdrabniania, mielenia mięsa, ale również ryb, serów, a nawet warzyw czy owoców. Poradzą sobie nawet z produktami mocno zmrożonymi. Dla małych i średnich zakładów sprawdzają się automatyczne wilki proste. Sprawdzą się do rozdrabniania produktów świeżych, schłodzonych, a także delikatnie zmrożonych. Dla najbardziej wymagających są także automatyczne wilki kątowe z głowicą separującą. Są odpowiednim wyborem także do rozdrabniania mięsa z twardszymi frakcjami typu chrząstki, ścięgna, kostki, twardy tłuszcz. Może być to dobry wybór nie tylko dla branży gastronomicznej, ale i firm produkujących karmy dla zwierząt.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*