Mąka pszenna pełnoziarnista

Mąka jest artykułem, który króluje niemalże w każdej kuchni. Stanowi główny składnik wielu dań i produktów. Znajdziemy ją w pieczywie,makaronach, naleśnikach, plackach, pierogach i wszelkich wypiekach. Jest artykułem sypkim i drobnoziarnistym, który uzyskiwany jest z przemiału oczyszczonych zbóż pszenicy i żyta. Na rynku dostępne są różne rodzaje mąki, natomiast my skupimy się na jednym z nich – mące pszennej pełnoziarnistej.

Mąka pszenna pełnoziarnista – charakterystyka produktu

Nazwa mąki pszennej pełnoziarnistej wzięła się z procesu jej mielenia. Uzyskiwana jest z przemiału całych ziaren, których się nie oczyszcza, dlatego zawiera dużo otrąb. Mąka pszenna pełnoziarnista, jest źródłem błonnika, który wspomaga pracę jelit i funkcjonowanie układu trawiennego. Jest bogata w cenne składniki mineralne, tj. fosfor, żelazo, magnez i cynk oraz witaminy z grupy B. Mąka pełnoziarnista, jest też mniej kaloryczna niż zwykła biała, przez co idealnie wpisze się w każdą dietę jako jej zamiennik.

Mąka pełnoziarnista – zdrowszy zamiennik dla mąki białej

Mąka pełnoziarnista w przeciwieństwie do mąki zwykłej białej nie zawiera skrobi, która ma zdolność pęcznienia i negatywnie wpływa na proces trawienia. Posiada z kolei błonnik, który spowalnia przyswajanie cukrów i korzystnie wpływa na przemianę materii.

Składniki mineralne i witaminy, które wchodzą w jej skład, również mają znaczący wpływ na nasze zdrowie. Tak jak np.

Magnez –odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego,

Żelazo – utrzymuje odpowiedni poziom hemoglobiny we krwi,

Cynk – wzmacnia odporność, włosy i paznokcie,

Fosfor –odpowiada za prawidłową prace serca i nerek

Z kolei witamina B1 wpływa na nasz układ nerwowy, a B2 odpowiada za prawidłowy metabolizm.

Mąka pełnoziarnista w codziennej diecie

Jeżeli w naszej kuchni nie użytkujemy mąki pełnoziarnistej, to warto to zmienić. Stosując ją, zafundujemy swojemu organizmowi, wiele wartości odżywczych w postaci cennych składników mineralnych, witamin i niezwykle ważnego błonnika, który powinien znaleźć się w diecie każdego. Produkty i dania z mąki pszennej pełnoziarnistej wpłynął korzystnie na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i sprawią, że poczujemy się lżejsi.  Nasze ulubione dania makaronowe czy pieczywo, które większość z nas konsumuje codziennie mogą zyskać nowe oblicze, mając w swoim składzie tę wartościowszą mąkę. Zamieńmy dotychczasowe produkty w naszej kuchni, na te o lepszym składzie i poczujmy się lepiej.

Mąka pszenna pełnoziarnista, będzie doskonałym zamiennikiem mąki zwykłej białej.


1 Komentarz

  1. Mąka tak jak i wiele innych produktów pelnowiarnistych jest zdrowsze od przemielonego. Może właśnie warto jak autor artykułu zaleca zamianę białej na pelnowiarnistych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*