Najlepszy przepis na chleb bezglutenowy

Nasze życie ostatnimi czasy zmieniło się diametralnie. Większość czasu spędzamy w domu. Częściej niż zwykle martwimy się o przyszłość i o nasze zdrowie. Chcąc oderwać się od codzienności wracamy myślami do wesołych chwil. Jednymi z nich z pewnością są wspomnienia rodzinnego domu i wypieków naszych mam i babć. Zapach świeżo wypieczonego chleba pozostaje w naszej pamięci na wiele lat. Aby przywołać te miłe wspomnienia wielu z nas decyduje się na samodzielne pieczenie chleba bezglutenowego. Przepis na chleb bezglutenowy pozornie może wydawać się skomplikowany. Internet pełen jest przepisów na pieczywo bezglutenowe jednak mało kto przykłada do tych przepisów serca. Wiele z nich z pewnością wyrosną i będą smakować. Mimo to warto poświęcić więcej uwagi temu jakże tradycyjnemu wypiekowi.

Chleb bez glutenu przepis – dobór bezglutenowych składników

Przepis na domowy chleb bezglutenowy powinien przede wszystkim składać się z produktów bezpiecznych dla osób nietolerujących glutenu. Celiakia to choroba powodująca nietolerancję glutenu, czyli białek znajdujących się w pszenicy, żyta, owsa i produktach od nich pochodzących. Łatwo zatem zauważyć, że tradycyjne pieczywo jest absolutnie zakazane w diecie bezglutenowej. Osoby wysoko wrażliwe na gluten reagują na niego na różne sposoby, od problemów gastrycznych po zmiany skórne. Dlatego ważne jest aby dobierać składniki z zaufanych źródeł. Warto zwrócić uwagę na symbol żywności bezglutenowej, który gwarantuje nam bezpieczeństwo spożywania.

Głównym składnikiem chleba bezglutenowego jest oczywiście mąka bezglutenowa. Może się wydawać, że jest mało mąk bezglutenowych. Tak na prawdę wybór jest ogromny. Najbardziej powszechna jest uniwersalna mąka bezglutenowa, która może nie mieć wyrazistego smaku. Warto pamiętać, że nie wszystkie mąki mają w sobie gluten. Możemy zatem do ciasta dodawać mąki ryżowej, mąki gryczanej, mąki kukurydzianej, a nawet mąki ziemniaczanej, o której bardzo często zapominamy. W zależności jakiej mąki użyjemy dostaniemy różnego rodzaju ciasto i to jest niesamowite na ile sposobów możemy zrobić tak prostą rzecz jaką jest bezglutenowy chleb.

Bardzo często, aby urozmaicić nasz chleb dodajemy do niego ziaren. W tej kwestii również możemy poszaleć. Zaczynając od tych podstawowych ziaren słonecznika i dyni, które są źródłem cennego błonnika. Moim sprawdzonym sposobem jest uprażenie ich przed dodaniem do ciasta, wtedy są chrupiące i mają niesamowity aromat. Dla słodyczy możemy dodać sezamu, który jest źródłem białka i cennych witamin. Ciekawym urozmaiceniem będzie również dodatek czarnuszki lub siemienia lnianego.

Przepis na chleb bezglutenowy z ziarnami

Oto mój sprawdzony przepis na najlepszy bezglutenowy chleb pod słońcem, którego pokochają wasi domownicy. Do wypieku chleba możecie użyć oczywiście waszych ulubionych ziaren. Warto jednak z nimi nie przesadzać, ponieważ obciążają one chleb bezglutenowy.

Składniki na chleb bezglutenowy:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 500-600 ml wody (ciepłej)
  • 8 g drożdży instant]
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • garść pestek dyni
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Wykonanie chleba bezglutenowego:

  1. Mąkę należy przesiać przez sitko. Dodajemy drożdży wraz z cukrem i solą. Składniki mieszamy.
  2. Powoli dolewać ciepłej wody tak aby mąka zaczęła wiązać i powstało lejące ciasto. Warto użyć do tego drewnianej łyżki, ponieważ drożdże nie lubią się stykać z metalem, przez co nie rosną.
  3. Teraz dodajemy ziaren. Ja uwielbiam uprażyć je uprzednio, wtedy zyskują wyrazistego smaku.
  4. Na koniec siemię lniane i ponownie mieszamy.
  5. Przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. W tym czasie możemy przygotować sobie formę do pieczenia. Najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie posmarować olejem żeby ciasto łatwiej można było wyciągnąć.
  7. Po pół godzinie ponownie mieszamy ciasto, wkładamy je do formy i odstawiamy pod przykryciem na 15-20min w ciepłe miejsce.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół. Chleb piec przez ok. 50min. Gdyby wierzch chleba był za bardzo spieczony można położyć na nim folię aluminiową, wtedy nie spali się i dojdzie w środku.

Taki świeżutki chleb bezglutenowy najlepiej smakuje z masłem. Niesamowicie aromatyczny i przepyszny. Mnie wyszedł z chrupiącą skórką i mięciutkim, wilgotnym wnętrzem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*