Woda jest niezmiernie ważna przy prowadzeniu biznesu gastronomicznego. Wpływa na poziom bezpieczeństwa sanitarnego, smak i jakość serwowanych potraw czy napojów, a także stan techniczny sprzętu gastronomicznego. Dlatego warto zainwestować w zmiękczacz wody!
Prowadzenie punktu gastronomicznego tu spora odpowiedzialność. Dania, które podajesz nie mogą zaszkodzić Twoim Klientom, a powinny zapaść im w pamięci jako smaczne i zdrowe. To od Ciebie zależy, co trafi do żołądka Twoich gości. Musisz zadbać o każdy detal – składniki, sposób ich przechowywania, obróbkę mechaniczną i termiczną, czystość naczyń i wiele innych. Jednym z najważniejszych elementów całej układanki jest woda. Wielu restauratorów podchodzi z dużą dozą zaufania do tzw. wody z kranu. Dzięki funduszom unijnym, wymogom prawym, stan wody w sieci wodociągowej zdecydowanie się poprawił w porównaniu z sytuacją sprzed 10 lat. Jednak czy taka woda faktycznie jest odpowiednia dla Twojego biznesu gastronomicznego?
Zdradziecki chlor
Oczyszczona woda w stacjach wodociągowych często zawiera chlor oraz jego pochodne, tzw. uboczne substancje dezynfekcji. Takie stwierdzenie brzmi abstrakcyjnie, ale co to oznacza dla nas? Przede wszystkim, woda w której obecny jest chlor zmienia smak i jej zapach. Kolejnym tematem jest twardość wody, która zależy od wytrącania się związku magnezu oraz wapnia. Im twardsza woda tym większy problem związany z osadem kamiennym, który zagości w urządzeniach gastronomicznych takich jak chociażby ekspres do kawy. Jeśli nie będziemy inwestować w odpowiednie środki to osad kamienny będzie coraz większy aż doprowadzi do uszkodzenia urządzenia. Sposobu oczyszczania wody w stacjach nie zmienimy, ale możemy poradzić sobie z chlorem, magnezem i wapniem przez uzdatnianie wody!
Jak uzdatniać wodę?
Na rynku gastronomicznym są specjalne urządzenia do uzdatniania wody – zmiękczacze wody. Zachodzi w nich proces wymiany jonowej, podczas którego jony wapnia i magnezu są wyłapywane przez żywicę jonowymienną. Głowica sterująca w zmiękczaczu wody umożliwia ustawienie parametrów pracy całego systemu w zależności od potrzeb. Atrakcyjną ofertę cenową zmiękczaczy i innych sprzętów gastronomicznych znajdziesz w outlecie internetowym – https://gastro-outlet.pl/.
5 razy TAK dla uzdatniacza wody
Oczywiście możemy zaufać stacjom oczyszczającym wodę i wprowadzającą ją do sieci wodociągowej, jednak musimy liczyć się z ryzykiem na wielu płaszczyznach – od uszkodzenia sprzętu po narażenie na zmianę smaku potraw. Oto 5 powodów, które sprawią, że przekonasz się do zmiękczacza wody.
- Dbałość o jakość potraw. Chlor zmienia smak i zapach potraw, a w końcu Twój biznes opiera się na smacznych i zdrowych potrawach. Nie będziesz się obawiać, że Klienci wyczują chlor w serwowanych napojach czy potrawach.
- Osad na dnie. Osad, który osadza się w urządzeniach gastronomicznych, a nawet czajniku, w którym podgrzewasz wodę, może przedostać się do filiżanki, kubka czy szklanki. Widok kamienia będzie na pewno mocno zniechęcający dla Klientów.
- Dłuższy żywot sprzętu gastronomicznego. Kamień, który osadza się na urządzeniach gastronomicznych może spowodować szybsze zużycie sprzętu, częstsze awarie, a to generuje koszty i przestoje.
- Oszczędności na detergentach. Aby zapobiegać narastaniu kamienia od razu przystąpisz do działania i czyszczenia. Będziesz potrzebować specjalnych detergentów, a Twoi pracownicy zamiast zajmować się Klientami, będą walczyć z kamieniem.
- Mniejsze zużycie energii. Kamień, który osadza się na grzałkach ekspresu do kawy czy czajniku tworzy warstwę izolacji termicznej. Zużywasz więcej energii elektrycznej do podgrzania wody, a przez to zapłacisz więcej za prąd.
Dodaj komentarz