Mąka migdałowa – do czego jej użyć?

Coraz chętniej sięgamy po nowe składniki, które kuszą nas między innymi ciekawymi nazwami. Jednym z coraz chętniej kupowanych produktów jest mąka migdałowa. Eksperci twierdzą, że jest pozbawiona wad pszenicy i bardzo zdrowa. Można jednak mieć wątpliwości, do czego jej używać. Czy da się w niej panierować kotlety jak w zwykłej mące? A może od razu trzeba mieć super przepisy na wykwintne dania? Zaraz znajdziemy na to odpowiedź.

Jak powstaje mąka migdałowa?

Jak każda mąka jest to lekki proszek. Mąkę migdałową jak nazwa wskazuje, wytwarza się z migdałów. Do produkcji mąki migdałowej wystarczą migdały pozbawione brązowej łupinki i blender. Całe orzechy blenduje się z przerwami, żeby uzyskać sypką mąkę. Mimo to jest ona bardziej zbita i plastyczna niż mąka pszenna. Ani trochę nie przeszkadza to w jej używaniu, jak tradycyjną mąkę. Ważne jest, aby kupić produkt wysokiej jakości. Najlepsza jest mąka, której skład w 100% stanowią migdały, jak np. https://www.cosdlazdrowia.pl/maki/maka-migdalowa-500g/produkt-505. Taka mąka gwarantuje nam, że jej smak, jak i właściwości oddadzą cechy migdałów.

Dlaczego mąka migdałowa jest lepsza od zwykłej?

Co nas powinno przekonać, aby sięgnąć po mąkę z migdałów? Jej cenne prozdrowotne właściwości. Wiele osób używa jej jako zamiennika mąki pszennej, ponieważ ta nie zawierają glutenu. Coraz więcej osób odstawia ten składnik z powodów zdrowotnych i musi znaleźć coś innego. Mąką migdałowa zawiera dużo witamin B i E, a także pierwiastki jak selen, magnez i wapń. Co ciekawe ma niską zawartość węglowodanów w porównaniu do mąki pszennej i dużo błonnika.

Migdały to orzechy, które od wielu lat polecane są w każdej zdrowej diecie. Zawierają duże ilości jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Takie tłuszcze mogą również obniżać poziom cholesterolu. W migdałach zawarte są również różne antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, a także obniżają ciśnienie krwi czy spowalniają procesy starzenia się. Wprowadzenie do diety migdałów również zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, a u diabetyków mogą obniżać poziom cukru we krwi.

Jedynie osoby, które mają uczulenie na migdały, nie mogą jej stosować. W nadmiernych ilościach nie jest polecana osobom cierpiącym na nadwagę lub otyłość. Także nie należy jej podawać dzieciom w wieku poniżej 1 roku życia. Wszystkie inne osoby, mogą z niej korzystać na co dzień w kuchni.

Mąka migdałowa sprawdzi się w wielu dietach

Wiele osób odkryło mąkę migdałową, gdy zaczęło interesować się dietami specjalistycznymi. Choćby przydaje się w diecie Paleo, jest jednym z głównych składników diety ketogenicznej, czy też można jej używać w diecie Low Fodmap polecanej osobom z zespołem jelita drażliwego. Także jest zastępstwem dla innych mąk w dietach bezglutenowych.

Warto produkty z mąki migdałowej dodać do swojej diety. Nie tylko, jeśli chcemy podążać konkretną ścieżką dietetyczną, ale gdy chcemy spróbować nowości. Ten rodzaj mąki także idealnie sprawdzi się w dietach opartych o produkty o niskim indeksie glikemicznym, w tym w insulinooporności czy cukrzycy. Także osoby, które chcą jeść zdrowiej i z pożywienia przyswajać witaminy i minerały w dostatecznych ilościach, powinny ten składnik dodać w jakiejś formie do swojej diety.

Co można przygotować z mąki migdałowej?

Ten rodzaj mąki można w kuchni wykorzystać na różne sposoby. Dosłownie może być zamiennikiem mąki pszennej, a więc sprawdzi się w gotowaniu i pieczeniu. Najczęściej wykorzystujemy ją do wypieku ciasteczek czy muffinek. Można z niej przygotować spód do pizzy albo upiec chleb. Sprawdzi się też jako panierka do mięs czy mąka do zagęszczenia zup i sosów. Oczywiście świetnie będzie nadawać się jako składnik koktajli owocowych i smoothies. Jest wiele przepisów, które są proste, ale i smaczne.

Przepis na spód do pizzy z mąki migdałowej:

Składniki – mąka migdałowa 300g, 3 jajka, nasiona chia -13 g, soda oczyszczona 5 g, ser gouda w kostce – 250 g, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie – piekarnik nastawiamy na 175 C, funkcja pieczenia góra-dół. Do miski dodajemy starty na tarce ser, mąkę, sodę, nasiona, sól i pieprze i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i wyrabiamy masę. Wykładamy na papier do pieczenia i wałkujemy. Spód pieczemy ok. 18 minut. Na spód można położyć dowolne dodatki i piec jeszcze ok. 20 minut, aż składniki będą gotowe.

Przepis na chleb z mąki migdałowej:

Składniki – mąka migdałowa 150 g, masło 60 g, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Foremka 25/10 cm.

Przygotowanie – mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do suchych składników, a białka ubijamy na sztywno. Do suchych składników i żółtek dodajemy rozpuszczone ciepłe masło. Mieszamy całość mikserem. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatne mieszamy. Wylewamy masę do foremki i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Ogólnie warto wiedzieć, że mąką migdałową możemy zastąpić mąkę pszenną w proporcji 1:1. Jednak, ponieważ ta mąka jest bardziej kleista, wypieki będą mniej puszyste. A do tego ich smak może być przesiąknięty aromatem migdałów, choć nie zawsze są one wyczuwalne. Wszystko zależy od innych półproduktów użytych podczas gotowania.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*