Sushi to tradycyjna, japońska potrawa, która cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. Nie inaczej jest w naszym kraju, gdzie coraz więcej osób świadomie sięga po catering sushi pragnąc zapewnić sobie zdrowy, pożywny i smaczny posiłek zarówno w domu, jak i w biurze. Podstawę sushi stanowi odpowiednio przygotowany ryż, owoce morza, surowe ryby oraz dodatki nadające potrawie bardziej wyrazistego smaku i aromatu. Oto, co warto wiedzieć zamawiając sushi!
Sushi i jego najpopularniejsze rodzaje
Sushi jest znaną i cenioną na całym świecie potrawą, która łączy w sobie wszystkie atuty tradycyjnej kuchni japońskiej. Opiera się na doskonałej jakości, nieprzetworzonych produktach, które same w sobie są cennym źródłem wartościowych dla naszego organizmu składników odżywczych. Sushi jest przy tym niskokaloryczne i nie powoduje tycia, co czyni z niego doskonały wybór dla osób odchudzających się oraz dbających o zachowanie atrakcyjnej, szczupłej sylwetki. Podstawowymi składnikami, które znajdują się w tym tradycyjnym, japońskim daniu są gotowany ryż, surowe ryby, owoce morza, warzywa, prasowane wodorosty oraz dodatki – ostry chrzan wasabi, surowy imbir oraz sos sojowy.
Najpopularniejszym rodzajem sushi jest nigiri. Przybiera postać podłużnej porcji ryżu, na której umieszczony jest plaster ryby lub owoc morza. Pomiędzy składnikami powinna znaleźć się odrobina wasabi dla nadania lepszego, bardziej wyrazistego smaku. Dużą popularnością cieszą się także maki, które są po prostu pokrojoną na plastry rolką ryżu z dodatkami rybnymi lub warzywnymi zawiniętą w prasowane wodorosty nori. Trzecią znaną i lubianą odmianą sushi są hosomaki, czyli niewielkie kawałki sushi, których średnica nie przekracza 2-3 cm. Składają się z ryżu zawiniętego nori oraz zazwyczaj jednego składnika w środku. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary, hosomaki są ulubionym rodzajem sushi najmłodszych miłośników kuchni japońskiej.
Catering sushi w domu, czyli jak prawidłowo jeść sushi?
Sięgając po raz pierwszy po sushi, większość z nas nie wie, jak prawidłowo jeść i degustować tę dość nietypową, jak na polskie realia potrawę. W pierwszej kolejności warto zapamiętać, że sushi należy jeść we właściwej kolejności, która ma znaczenie nie tylko dla naszych wrażeń smakowych, ale także dobrego samopoczucia po posiłku. Catering sushi rozpoczynamy od sięgnięcia po lekką, mniej tłustą rybę, a następnie możemy spożywać te tłustsze, do których należy np. smakowity łosoś oraz makrela. Zmieniając smaki warto sięgnąć po plaster surowego imbiru, który pozwoli oczyścić kubki smakowe z poprzedniego składnika oraz przygotować je na przyjęcie kolejnych smaków.
Sushi według tradycji należy spożywać za pomocą pałeczek. Zasada ta obowiązuje zarówno w sytuacji, kiedy zamawiamy catering sushi do domu, jak i kiedy wybieramy się na kolację do eleganckiej japońskiej restauracji. Na początku korzystanie z pałeczek może wydawać się trudne, skomplikowane i nie do opanowania, ale praktyka czyni mistrza i wystarczy trochę wprawy, aby opanować tę ciekawą sztukę. Każdy kawałek sushi powinien być umieszczony między dwoma pałeczkami, należy natomiast wystrzegać się nakłuwania sushi na patyczek, gdyż przez Japończyków jest to uznawane za obraźliwe.
Dodaj komentarz