Chleb bez glutenu – jak smakuje i co warto o nim wiedzieć?

Chleb jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, po które sięgamy każdego dnia. Większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez świeżej kromki chleba z ulubioną wędliną i warzywami. W sytuacji, kiedy cierpimy na nietolerancję glutenu, zwykły chleb jest jednym z pierwszych produktów, jakie musimy wyeliminować ze swojej diety. Na szczęście istnieje jego godny zamiennik – chleb bez glutenu, po który bezpiecznie mogą sięgać alergicy oraz osoby chorujące na celiakię.

Czym chleb bez glutenu różni się od „zwykłego” pieczywa?

Chleb jest jednym z najczęściej poruszanych tematów wśród osób, które ze względów zdrowotnych muszą przejść na dietę bezglutenową. Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez chrupkiego, świeżego pieczywa, po które sięgamy w różnych okolicznościach. Konieczność rezygnacji z tego produktu może wywoływać sprzeciw oraz skutecznie zniechęcić do stosowania się do zasad diety bezglutenowej. Zanim jednak weźmiemy pod uwagę taką możliwość, warto uświadomić sobie, że tradycyjny chleb ma swojego bezglutenowego odpowiednika. Chleb bez glutenu to produkt spożywczy stworzony specjalnie z myślą o osobach, które muszą unikać w swojej diecie glutenu. Czym różni się ten produkt od „zwykłego” chleba kupowanego w piekarni za rogiem?

Chleb bez glutenu jest wypiekiem wytwarzanym na bazie składników całkowicie pozbawionych glutenu. Zazwyczaj piecze się go na bazie pszenicy, jęczmienia lub żyta. Aktualnie w sprzedaży dostępny jest na tyle szeroki i zróżnicowany wybór chlebów bezglutenowych, że każda osoba znajdzie wśród nich wypiek idealnie odpowiadający jej potrzebom. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy m. in. chrupki chleb bez glutenu, chleb z dodatkiem czarnuszki, chleb bez glutenu ciemny i biały, chleb wieloziarnisty oraz wiele innych. Chleby są dostępne w formie całego bochenka lub w postaci krojonej, co pozwala na wybór najbardziej dopasowanego do osobistych preferencji wariantu.

Czy chleb bez glutenu jest mniej smaczny od „zwykłego”?

Produkty bezglutenowe są wytwarzane na bazie innych składników niż te zawierające w swoim składzie gluten. Odmienny skład wypływa oczywiście na ich smak, który jest nieco inny niż ten dobrze znany ze „zwykłych” produktów spożywczych. Nie inaczej jest w przypadku chleba – chleb bez glutenu posiada odmienny smak od chleba przygotowanego tradycyjnymi metodami. Nie oznacza to jednak, że chleb bez glutenu jest gorszy! Wiele osób docenia go za bardziej wyrazisty smak oraz bez problemu akceptuje tę zmianę. Po pewnym czasie większość z nich wręcz nie wyobraża sobie powrotu do zwykłego pieczywa, gdyż to bezglutenowe lepiej trafia w ich gusta.

Co ciekawe, pyszny i zdrowy chleb bez glutenu możemy także upiec samodzielnie we własnej kuchni. Nie jesteśmy więc skazani jedynie na gotowe produkty, które sporo kosztują oraz są dostępne jedynie w wybranych sklepach. W takiej sytuacji wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie bezglutenowe mąki, które są polecane do wypieku chleba oraz znaleźć sprawdzony przepis na chleb bez glutenu. Pozwoli to cieszyć się bezpiecznym smakiem świeżego pieczywa bezglutenowego bez konieczności jego kupowania.


1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*