Beata Śniechowska i jej niecodzienne, wigilijne danie

Przepisy na wigilijne potrawy w wielu domach są mocno utarte i od lat bardzo podobne. Co Ty w takim razie na to, by przyrządzić coś z jednej strony tradycyjnego, a z drugiej nowoczesnego i pomysłowego? Beata Śniechowska udowodniła, że takie ciekawe kombinacje są możliwe i wcale nie są trudne. A – co najważniejsze –okazują się naprawdę przepyszne!

Pierogi z karpiem? Beata Śniechowska łamie schematy!

Jeżeli sądzisz, że karp, borowiki i kapusta podczas świąt powinny być podane w klasycznej, tradycyjnej formie, jesteś w błędzie. Zobaczysz, że dania te mogą przybrać bardzo ciekawych kształtów i być podane w zupełnie niestandardowy, oryginalny i jednocześnie niezwykle ciekawy sposób. Beata Śniechowska wpadła na pomysł pierogów z farszem rybnym.

Początek wygląda tradycyjnie…

Zacznij od podsmażenia na klarowanym maśle ok. 500g posiekanej cebuli. Gdy nabierze ona odpowiedniego koloru, wsyp do niej kiszoną kapustę. Potrzebny nam będzie również koncentrat pomidorowy – wystarczy jego jedna łyżka. Zalej to wszystko niewielką ilością wody i dokładnie wymieszaj. Dosyp jeszcze ziele angielskie, kilka listków laurowych i czarny pieprz.

 Kolejno, suszone, zalane wrzącym bulionem i posiekane borowiki, dodaj do kapusty. A teraz przełam konwencję i dodaj do potrawy groszek konserwowy. Tak przygotowanemu farszowi pozwól jeszcze, przez ok. 10 minut, się poddusić na patelni.

Karp do pierogów? A dlaczego nie?!

To nie abstrakcja: karp może być doskonałym składnikiem farszu. Wcześniej jednak zadbaj, by ryba była w pełni pozbawiona ości. Możesz albo zakupić filetowaną już rybę, ale sam, we własnym zakresie, specjalną maszynką, oddzielić ości od ryby. Dla bezpieczeństwa, Beata Śniechowska kupuje karpia już filetowanego.

Karpia sparz w bulionie, a następnie oddziel skórę od mięsa. Następnie, połowę przygotowanego wcześniej farszu, przerzuć do innego naczynia i dodaj do niego całą, pokrojoną rybę. Całość dokładnie wymieszaj i upewnij się, że koncentrat pomidorowy rozprowadził się po całej potrawie. Gotowy farsz możesz wykorzystać albo w obecnej formie, albo go zmiksować.

Prosty sposób na tradycyjne pierogi

Przygotowanie ciasta na pierogi nie jest szczególnie trudne i każdy doskonale sobie z nim poradzi. Do przesianej mąki pszennej wrzuć kawałek masła. Wlej ponadto ciepłą wodę, której temperatura powinna wynosić ok. 40 stopni Celsjusza. Intensywnie wyrabiaj ciasto, aż zacznie samo odchodzić od ręki. Powinno mieć elastyczną, gładką konsystencję.

Ciasto rozwałkuj i podziel na niewielkie krążki. Rozgnieć brzegi i nałóż adekwatną do ich wielkości ilość farszu. Upewnij się, że w każdym pierożku znajdzie się kawałek karpia, czy też groszek konserwowy. Pierogi wrzuć do gotującej się wody. Od momentu ich wypłynięcia, gotuj je jeszcze przez ok. jedną minutę, po czym wyciągnij je na kapustę z groszkiem. Są gotowe do zjedzenia!

Wigilijne danie z finezją

Tak przygotowanymi pierogami z pewnością zaskoczysz wszystkich wigilijnych gości. Kapusta z grzybami, wzbogacona o koncentrat pomidorowy to bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Zielony groszek natomiast, stanowi wyśmienite przełamanie wigilijnej konwencji. Połączenie tego wszystkiego z tradycyjnymi pierogami i karpiem to nowoczesne, oryginalne, świąteczne danie.


2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*