Jedzenie to niewątpliwie duża przyjemność. Wspaniałe potrawy kuszą nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim genialnym smakiem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jedzenie ma również właściwości zdrowotne. Dietoterapia, bo o niej mowa, potrafi wyprowadzić organizm z wielu stanów chorobowych, sprawić, że organy będą efektowniej pracowały, a forma się poprawi. Jednak zanim zdecydujemy się na taką formę odżywiania, konieczna będzie konsultacja z dietetykiem, ponieważ tylko rozsądnie prowadzona dietoterapia przyniesie spodziewane rezultaty. Warto też dodać, ze każde schorzenie wymaga innego podejścia. Najczęściej do problemów z wagą prowadzi niedoczynność tarczycy, więc temu zagadnieniu poświęcimy więcej uwagi.
O niewydolności tarczycy słów kilka
Tarczyca jest małym gruczołem, który odpowiada za produkcje określonych hormonów, które pełnią różne funkcje w organizmie. Wpływają one na metabolizm, perystaltykę jelit, pracę serca, wysokość ciśnienia we krwi, a nawet na wygląd skóry. W sytuacji, kiedy tarczyca została uszkodzona lub całkowicie zniszczona, jak chociażby podczas zabiegów krtani, mówimy o niedoczynności tarczycy, ponieważ skoro jej nie ma, to nie może produkować hormonów. A jeśli została uszkodzona to nie może ich produkować w takiej ilości jak poprzednio. Można mówić o niedoczynności pierwotnej jak również niedoczynności wtórnej, spowodowanej uszkodzeniem przesadki regulującej poziom hormonów tarczycy.
Niedoczynność tarczycy charakteryzuje się takimi objawami jak: pojawienie się szorstkiej i suchej skóry na kolanach, łokciach, dłoniach. Zaobserwować można łamliwość paznokci i włosów. Pojawią się problemy z wypróżnieniem – dojść może nawet do kilkonastodniowych zaparć. Wystąpią również zaburzenia miesiączkowania a u mężczyzn problemy z libido. Niedoczynność tarczycy sprawia również, że spowolniony zostaje metabolizm, co skutkuje zwiększeniem masy ciała. Towarzyszyć takiej osobie będzie ciągłe uczucie zimna oraz spowolniona praca serca. Pogorszy się również koncentracja i zdolność logicznego myślenia.
Dlaczego jadłospis przy niedoczynności tarczycy jest tak istotny?
Nieodpowiednio skomponowane posiłki mogą sprawić, że niedoczynność tarczycy jeszcze się pogłębi, oprowadzając nasz organizm do ruiny. Dietoterapia w tym przypadku opierać się musi na ściśle określonych zasadach. Osoba cierpiąca na tą przypadłość musi wiedzieć co jeść przy niedoczynności tarczycy, a czego nie wolno jeść przy niedoczynności tarczycy. Podstawą dietoterapii w tym przypadku jest to, że dieta przy niedoczynności tarczycy musi zawierać zwiększoną ilość jodu i białka. A więc w jadłospisie dla osób z niedoczynnością tarczycy powinny się znaleźć produkty bogate właśnie w te dwa składniki. Warto więc zapamiętać, że dieta w niedoczynności tarczycy powinna zawierać takie produkty jak:
- awokado;
- orzechy;
- masło;
- marchew;
- szpinak;
- jajka;
- czerwona papryka;
- ziemniaki;
- fasola;
- ryż.
Natomiast na liście produktów zakazanych znaleźć się powinny warzywa strączkowe suche, kalafior, brokuły. Dużo kontrowersji pojawia się także w temacie gluten a tarczyca. Gluten jest jednym z najbardziej alergizujących składników, więc nierzadko okazuje się, że osoby z niedoczynnością tarczycy muszą ze swojej diety wykluczyć produkty zawierające gluten – jak chociażby pieczywo. Na szczęście, obecnie na rynku nie brakuje odmian produktów bezglutenowych, dzięki czemu dieta dla osób z niedoczynnością tarczycy nie jest wcale uboga.
Z chorobami tarczycy da się żyć. Mało tego, jakość życia poprawić może właśnie dietoterpia. Dlatego jeśli borykasz się z takimi kłopotami zdrowotnymi, nie zwlekaj – rozpocznij odpowiednio dobraną dietę już dzisiaj i ciesz się lepszym samopoczuciem.
Dobrze opisany artykuł. Dowiedziałam się, dużo rzeczy a w rodzinie mam osobę, która choruje na niedoczynność tarczycy więc przekaże jej nowe wieści. Na temat choroby.