Jedzenie drogą do zdrowia

Jedzenie to niewątpliwie duża przyjemność. Wspaniałe potrawy kuszą nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim genialnym smakiem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jedzenie ma również właściwości zdrowotne. Dietoterapia, bo o niej mowa, potrafi wyprowadzić organizm z wielu stanów chorobowych, sprawić, że organy będą efektowniej pracowały, a forma się poprawi. Jednak zanim zdecydujemy się na taką formę odżywiania, konieczna będzie konsultacja z dietetykiem, ponieważ tylko rozsądnie prowadzona dietoterapia przyniesie spodziewane rezultaty. Warto też dodać, ze każde schorzenie wymaga innego podejścia. Najczęściej do problemów z wagą prowadzi niedoczynność tarczycy, więc temu zagadnieniu poświęcimy więcej uwagi.

O niewydolności tarczycy słów kilka

Tarczyca jest małym gruczołem, który odpowiada za produkcje określonych hormonów, które pełnią różne funkcje w organizmie. Wpływają one na metabolizm, perystaltykę jelit, pracę serca, wysokość ciśnienia we krwi, a nawet na wygląd skóry. W sytuacji, kiedy tarczyca została uszkodzona lub całkowicie zniszczona, jak chociażby podczas zabiegów krtani, mówimy o niedoczynności tarczycy, ponieważ skoro jej nie ma, to nie może produkować hormonów. A jeśli została uszkodzona to nie może ich produkować w takiej ilości jak poprzednio. Można mówić o niedoczynności pierwotnej jak również niedoczynności wtórnej, spowodowanej uszkodzeniem przesadki regulującej poziom hormonów tarczycy.
Niedoczynność tarczycy charakteryzuje się takimi objawami jak: pojawienie się szorstkiej i suchej skóry na kolanach, łokciach, dłoniach. Zaobserwować można łamliwość paznokci i włosów. Pojawią się problemy z wypróżnieniem – dojść może nawet do kilkonastodniowych zaparć. Wystąpią również zaburzenia miesiączkowania a u mężczyzn problemy z libido. Niedoczynność tarczycy sprawia również, że spowolniony zostaje metabolizm, co skutkuje zwiększeniem masy ciała. Towarzyszyć takiej osobie będzie ciągłe uczucie zimna oraz spowolniona praca serca. Pogorszy się również koncentracja i zdolność logicznego myślenia.

Dlaczego jadłospis przy niedoczynności tarczycy jest tak istotny?

Nieodpowiednio skomponowane posiłki mogą sprawić, że niedoczynność tarczycy jeszcze się pogłębi, oprowadzając nasz organizm do ruiny. Dietoterapia w tym przypadku opierać się musi na ściśle określonych zasadach. Osoba cierpiąca na tą przypadłość musi wiedzieć co jeść przy niedoczynności tarczycy, a czego nie wolno jeść przy niedoczynności tarczycy. Podstawą dietoterapii w tym przypadku jest to, że dieta przy niedoczynności tarczycy musi zawierać zwiększoną ilość jodu i białka. A więc w jadłospisie dla osób z niedoczynnością tarczycy powinny się znaleźć produkty bogate właśnie w te dwa składniki. Warto więc zapamiętać, że dieta w niedoczynności tarczycy powinna zawierać takie produkty jak:

  • awokado;
  • orzechy;
  • masło;
  • marchew;
  • szpinak;
  • jajka;
  • czerwona papryka;
  • ziemniaki;
  • fasola;
  • ryż.

Natomiast na liście produktów zakazanych znaleźć się powinny warzywa strączkowe suche, kalafior, brokuły. Dużo kontrowersji pojawia się także w temacie gluten a tarczyca. Gluten jest jednym z najbardziej alergizujących składników, więc nierzadko okazuje się, że osoby z niedoczynnością tarczycy muszą ze swojej diety wykluczyć produkty zawierające gluten – jak chociażby pieczywo. Na szczęście, obecnie na rynku nie brakuje odmian produktów bezglutenowych, dzięki czemu dieta dla osób z niedoczynnością tarczycy nie jest wcale uboga.

Z chorobami tarczycy da się żyć. Mało tego, jakość życia poprawić może właśnie dietoterpia. Dlatego jeśli borykasz się z takimi kłopotami zdrowotnymi, nie zwlekaj – rozpocznij odpowiednio dobraną dietę już dzisiaj i ciesz się lepszym samopoczuciem.

 


1 Komentarz

  1. Dobrze opisany artykuł. Dowiedziałam się, dużo rzeczy a w rodzinie mam osobę, która choruje na niedoczynność tarczycy więc przekaże jej nowe wieści. Na temat choroby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*