Melon – owoc dający wiele możliwości w kuchni

Melon to egzotyczny owoc o bardzo słodkim i delikatnym miąższu. Delikatny smak i wyjątkowy aromat sprawia, że może on stać się składnikiem dań słodkich, wytrawnych oraz deserów. Warto jednak wiedzieć jak obierać melona aby nie marnować zbyt wiele części jadalnej.

Prosta metoda na obieranie melona

Przed przystąpieniem do obierania całego melona należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą aby pozbyć się ze skóry możliwych zanieczyszczeń. Następnie należy:

– przekroić melona wzdłuż najdłuższej części,

– przy pomocy łyżki usunąć wszystkie pestki,

– pokroić melona na mniejsze cząstki, na przykład kilkucentymetrowe paski,

– z każdego paska można wygodnie usunąć skórę nożykiem do warzyw i owoców.

Desery z dodatkiem melona

Gdy już wiadomo jak obierać melona, przydatne mogą okazać się proste przepisy na desery z dodatkiem melona, które zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych. Proste receptury, które nie wymagają wielu umiejętności powodują, że z każdym przepisem poradzi sobie nawet największy kuchenny laik.

Smoothie z owoców egzotycznych

Z połowy melona, arbuza oraz banana w kilka chwil można przygotować pyszne i orzeźwiające smoothie. Uprzednio obrane ze skóry cząstki owoców warto umieścić na kilka godzin w zamrażalniku. Następnie przy pomocy wyciskarki do owoców, która posiada wkładkę do smoothie bądź tradycyjnego miksera w kilka chwil można przygotować gładki mus. Przygotowaną mieszankę zmrożonych owoców wystarczy przełożyć do pucharków i udekorować kawałkami czekolady, wiórkami kokosowymi bądź bakaliami.

Przystawki z melonem

Cząstki melona mogą być również bazą przystawek, które będą prezentowały się wyjątkowo i sprawdzą zarówno na rodzinnych jak i bardziej oficjalnych spotkaniach. Popularne propozycje podania:

– cząstkę melona zawinąć w plaster szynki parmeńskiej i ułożyć na półmisku,

– kawałki melona umieścić na szczycie carpaccio z buraka, fety i orzechów włoskich a całość zwieńczyć sosem winegret,

– na wykałaczkę nadziać ser pleśniowy typu camembert bądź blue a na górę cienkie plastry świeżego melona.

Dekoracje z owoców

Z miąższu melona można przygotować również efektowne mrożone kulki, które z powodzeniem zastąpią kostki lodu oraz posłużą jako owoce do deserów lodowych bądź ciast z galaretką. Aby przygotować kulki o regularnym kształcie warto zaopatrzyć się w łyżkę do nakładania lodów. Samo przygotowanie jest dziecinnie proste:

– melona należy przekroić na pół,

– usunąć nasiona,

– w oczyszczonej połowie drążyć kulki, przełożyć do pojemnika na lód a następnie gotowe kulki zmrozić.

Właściwości melona

Wiedząc jak obierać melona warto przetestować wszelkie przepisy z użyciem tego wyjątkowego owocu, który dostępny jest przez cały rok. Warto pamiętać, że melon jest skarbnicą witamin i błonnika pokarmowego. Dzięki dużej zawartości wody pomaga usunąć toksyny z organizmu oraz przyspiesza procesy trawienne. Melon ma niewiele kalorii, a wyjątkowy smak sprawi, że kawałek zaspokoi ochotę na niezdrowe słodycze i przekąski.

Wyjątkowe właściwości melona sprawiły, iż owoc ten znalazł zastosowanie również w kosmetyce, gdyż jest składnikiem wielu kremów, balsamów oraz żeli pod prysznic.

Źródło tekstu: https://dico.pl/

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*