Jak produkty regionalne wpływają na zdrowie?

Podróże po Polsce bezapelacyjnie wiążą się z degustacją regionalnych specjałów, w różnych częściach Polski odnajdziemy różne produkty regionalne. Spożywanie pierników toruńskich, oscypka lub bryndzy nie pozostaje jednakże bez wpływu na nasze zdrowie i figurę.

Oscypek oraz bryndza podhalańska

Oscypek to wędzony ser charakterystyczny dla regionu Podhala. Robi się go z 100-procentowego mleka owczego albo z mleka owczego z nutą mleka krowiego. W 100 g standardowego oscypka (3 małe okrągłe serki) znajduje się 386 kcal, 29 g białka oraz 30 g tłuszczu. Kaloryczność oscypka jest podobna do serów żółtych. Nie jest to artykuł dietetyczny, gdyż ma dużą gęstość energetyczną. Zapewnia również dużo soli, zatem nie jest zalecany osobom z nadciśnieniem oraz wadami nerek. Jednakże badania naukowe wskazują, iż jedzenie tego rodzaju sera pomaga zapobiegać arteriosklerozy oraz dolegliwościom neurodegeneracyjnym, i również wspiera mechanizm odtruwania ustroju. Oscypek jest niezwykle doskonałym źródłem białka oraz wapnia, natomiast tradycyjnie przypisuje mu się zdolność wzmacniania sprawności organizmu.

Pierniki toruńskie

Pierniki toruńskie są pieczone od 700 lat, prawie od początku istnienia Torunia. Wytwarza się je z mąki z dodatkiem miodu oraz przypraw korzennych wedle starych receptur. Jednakże pod względem dietetycznym należy traktować je jak inne słodycze. W 100 g pierników znajdują się 403 kcal, 68 g węglowodanów, 12 g tłuszczu oraz 6 g białka.

Kołocz śląski oraz pierekaczewnik

Kołocz to specjalność Opolszczyzny oraz Górnego Śląska – ciasto obrzędowe podawane przy istotnych imprezach domowych oraz świętach. Wbrew nazwie ma postać prostokątną, a nie okrągłą. Jest klasycznym ciastem drożdżowym z nadzieniem z maku, sera czy owoców oraz z rozpoznawalną posypką z kruszonki z ogromną ilością masła i cukru pudru. Identycznie jak pozostałe ciasta drożdżowe, 100 g kołocza zapewnia ok. 400 kcal. Dla utrzymania zdrowia oraz zgrabnej figury na kawałek kołocza można pozwalać sobie tylko od czasu do czasu. Pierekaczewnik wywodzi się z Krymu. Jest klasycznym wypiekiem mieszkających w Polsce Tatarów, specyficznym dla Podlasia. Pierekaczewnik jest pierogiem złożonym z paru cieniutkich warstw ciasta, stworzonym na kształt muszli ślimaka oraz wypieczonym na złoty odcień. Każdą powierzchnię ciasta przekłada się farszem.


1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*