Każdy właściciel prowadzący lokal gastronomiczny musi mieć w pełni profesjonalny sprzęt do przygotowywania dań dla swoich klientów. Jedną z najlepszych opcji dla obróbki termicznej jest piec konwekcyjno-parowy. Jakie zalety ma ten rodzaj pieca i na co zwrócić uwagę, wybierając piec konwekcyjny parowy?
Jakie zalety mają piece konwekcyjno-parowe?
W pierwszej kolejności należy wskazać zalety, jakie mają piece konwekcyjno-parowe. Te są bardzo różne, a sprowadzają się między innymi do oszczędności. Piece konwekcyjne to ogromna oszczędność, pozwalają oszczędzać nawet do 60% energii oraz do 40% wody. Co więcej, przyspieszają czas pracy, ograniczają tłuszcz w daniach, a dzięki szerokiemu zastosowaniu pozwalają też zaoszczędzić miejsce w kuchni.
Właście wielofunkcyjność jest kolejnym atutem pieców konwekcyjno-parowych. Ten rodzaj urządzenia termicznego pozwala na szybkie chłodzenie i pieczenie z sondą termiczną. Poza tym piece konwekcyjno-parowe dla profesjonalistów zapamiętują receptury i wykazują automatyczne czyszczenie.
Z kolei w zakresie ich zastosowania możemy wymienić wiele różnych funkcji, np.:
- finishing – ostateczne przygotowanie potrawy;
- gotowanie nocne – powolna obróbka termiczna;
- załadunek mieszany – przygotowywanie wielu potraw równocześnie;
- sous vide – gotowanie na parze w warunkach próżniowych.
Piec w lokalu gastronomicznym musi być również jak najmniej awaryjny. Również pod tym kątem piece konwekcyjno-parowe wypadają niezwykle okazale, ponieważ psują się niezwykle rzadko. Ewentualne awarie najczęściej są wynikiem niewłaściwej eksploatacji.
Wybór pieca konwekcyjnego — postaw na sprawdzone marki
Nie ulega więc wątpliwości, że piec konwekcyjno-parowy będzie nieocenionym wsparciem dla zespołu kucharzy w każdej restauracji lub lokalu gastronomicznym innego typu. Doskonale odnajdzie się też w sali weselnej czy bankietowej, gdzie z uwagi na dużą liczbę gości należy wydać dziesiątki porcji na raz. To urządzenia termiczne, dzięki którym praca zespołu odpowiedzialnego za przygotowywanie dań jest efektywniejsza, prostsza i zyskuje na komforcie.
Oczywiście ważne, aby w takiej sytuacji był to piec konwekcyjno-parowy z oferty najlepszych, cenionych na rynku producentów, co przełoży się na gwarancję niezawodności urządzenia. Wiele firm wychodzi naprzeciw oczekiwań i wymagań klienta, oferując urządzenia optymalne dla potrzeb mniejszych i większych lokali gastronomicznych. Wśród polecanych, cenionych oraz wiodących marek, które pośród produkowanych urządzeń mają również piece konwekcyjno-parowe, są między innymi Rational, Retigo, Unox oraz Lainox.
Piec konwekcyjno-parowy z oferty najlepszych producentów w swojej ofercie ma sklep internetowy gastroprodukt.pl. To szeroka oferta pieców konwekcyjnych, bogatych w różne funkcje, ale również wielu innych urządzeń do obróbki termicznej i nie tylko. To wiele różnych produktów, gdzie kompleksowo swój lokal gastronomiczny wyposaży każdy właściciel, bez względu na wielkość i rodzaj prowadzonej działalności.
Dodaj komentarz