Jaki grill wybrać? Elektryczny, gazowy czy węglowy?

[REKLAMA]

Sezon na grillowanie rozpoczyna się wraz z napływem cieplejszego powietrza. W Polsce robienie grilla to bardzo popularny sposób na spędzanie wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi. Nie wszyscy jednak mogą sobie pozwolić na wybudowanie sporych rozmiarów grilla stacjonarnego w swoim ogrodzie i preferują rozwiązania bardziej praktyczne, czyli grille przenośne. Do wyboru jest jednak mnóstwo modeli, różniących się nie tylko budową, ale także ze względu na rodzaj zastosowanego paliwa. Jakie produkty najlepiej spełnią swoje zadanie?

Grillowanie, czyli smażenie na ruszcie, znane było już w czasach prehistorycznych. Jednak grill znany dziś rozpowszechnił się przede wszystkim po II wojnie światowej w Ameryce. Później zwyczaj grillowania przybył także do Europy. W Polsce trudno znaleźć osoby, które nie lubią brać udział w przyjęciach, gdzie grill ogrodowy i przygotowywane na nim przysmaki stanowią główną atrakcję imprezy. Czy jednak takie ucztowanie nie skończy się źle dla zdrowia?

Smażenie na grillu – zdrowe czy niezdrowe?

Wiele osób zastanawia się, czy smażenie mięsa na grillu jest zdrowe. Jedni uważają, że tak, ponieważ w trakcie smażenia wytapia się z mięsa tłuszcz, natomiast inni twierdzą, że podczas grillowania wydzielają się toksyczne substancje, także rakotwórcze. Jak to więc jest naprawdę? Żeby grillowanie było zdrowe, wystarczy jedynie zastosować się do kilku prostych wskazówek. Jakie to porady?

  • Nigdy nie należy smażyć mięsa nad ogniem wywołanym spalaniem kartonu czy malowanego drewna! Właśnie w takich sytuacjach może dojść do wydzielania się szkodliwych związków.
  • W przypadku grilli węglowych należy używać wyłącznie węgla przeznaczonego do tego celu lub drewna drzew liściastych.
  • Mięsa i innych potraw nigdy nie należy smażyć nad „żywym” ogniem, a nad jedynie żarzącymi się węglami.
  • Warto mięso umieścić na specjalnych tackach, aby tłuszcz nie kapał na węgle, bowiem wówczas wydzielane są toksyczne substancje.

Najlepszy grill do ogrodu

Grillowanie może okazać się prawdziwą przyjemnością, jeśli tylko odbędzie się przy wykorzystaniu dobrego sprzętu. Grill ogrodowy przenośny to doskonałe rozwiązanie dla osób, które organizują przyjęcia sporadycznie i nie potrzebują grilla stacjonarnego lub po prostu nie mają miejsca, aby taki postawić. Do wyboru jest dużo modeli, od tradycyjnych po nowocześniejsze, działające równie sprawnie, ale bez konieczności długiego wyczekiwania na uzyskanie odpowiednio wysokiej temperatury. Warto przyjrzeć się wszystkim dostępnym produktom, aby wybrać wyrób najbardziej dopasowany do potrzeb. Jakie grille oferują producenci?

  1. Grill węglowy – najbardziej klasyczny grill, a także najtańszy, przez co najchętniej wybierany przez Polaków. Palenisko takiego grilla zazwyczaj wykonane jest ze stalowej blachy, a ruszty ze stali nierdzewnej. Tego rodzaju grille mogą być także żeliwne. Wadą tego rodzaju produktów jest długi czas oczekiwania na rozpalenie, a ponadto ich czyszczenie może być kłopotliwe.
  2. Grill gazowy – dzięki tego rodzaju grillom, o różnych rozmiarach, potrawy przygotowuje się szybko i łatwo, bez konieczności długiego wyczekiwania na rozpalenie. Grill gazowy jest wyposażony w butlę gazową, którą trzeba napełniać po opróżnieniu. Jest także dość ciężki i droższy od grilla węglowego.
  3. Grill elektryczny – równie szybki i prosty w obsłudze jak grill gazowy. Łatwo też się go czyści po użyciu. Aby mógł działać, należy podłączyć go do zasilania. Grill elektryczny sprawia, że nie tylko nie trzeba pilnować ognia, ale też martwić się o regularne napełnianie butli z gazem.

Grillowanie to idealny sposób na miły wieczór w ogrodzie w gronie najbliższych. Osoby, którym zależy na szybkim przygotowaniu potraw, powinny sięgnąć po grill gazowy lub grill elektryczny. Jednak to grill węglowy nada potrawom tego wyjątkowego smaku, który uzyskuje się tylko opalając mięso czy warzywa przeznaczonym do tego węglem.

1 Komentarz

  1. Według mnie gril węglowy daje niepowtarzalny i nie do osiągnięcia przez grile gazowe i elektryczne smaki mięsa i warzyw. Uwielbiam zapach pieczonego mięskanagrilu, ten wędzarniczy aromat….. mmmmmm…..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*