Po czym poznasz herbatę dobrej jakości?

Jeśli choć raz spróbujesz prawdziwej herbaty, parzonej z suszu wysokiej jakości, nie wrócisz do tej ekspresowej z torebek – to pewne! Ze starannie wyselekcjonowanych liści przygotujesz bowiem wyjątkowy napar, który zachwyci Cię przepięknym aromatem i głębokim smakiem. Jak jednak rozpoznać herbatę dobrej jakości? Czy da się ocenić jej wartość przed zaparzeniem i skosztowaniem? Dowiedz się z naszego wpisu!

Krótki wywiad, czyli o co pytać, kupując herbatę

Ogrom przeróżnych gatunków i odmian herbaty może przyprawiać o zawrót głowy. Na początku poszukiwań ulubionego smaku warto więc wybrać się do specjalistycznego sklepu, aby podpytać sprzedawcę o oferowane produkty i ich charakterystyczne cechy. Istnieje duża szansa, że w takim miejscu spotkasz prawdziwego pasjonata, który naprawdę zna się na tym, co robi (ponieważ to kocha), i dzięki swojej wiedzy pomoże Ci znaleźć odpowiedni rodzaj suszu.

Wybierając herbatę, zawsze pytaj o kraj i region zbioru. To ważne i pomocne informacje – nawet wtedy, gdy jeszcze niezbyt dobrze orientujesz się w temacie. Szukaj przede wszystkim suszu pochodzącego z kraju, w którym uprawianie herbaty jest tradycją, a więc z Chin, Japonii czy Indii. Zwracaj uwagę na nieścisłości – jeśli sprzedawca proponuje Ci odmianę japońską produkowaną w Chinach, możesz spodziewać się świetnej ceny, ale niestety gorszej jakości.

Kupując mieszanki różnych suszów, sprawdzaj ich skład oraz datę przydatności do spożycia. Jeżeli na opakowaniu, do którego sprzedawca odważa odpowiednią ilość, brakuje tych informacji, poproś o ich dopisanie – pomoże Ci to rozeznać się w Twoich herbacianych zbiorach, gdy się powiększą (a powiększą na pewno!).

Podczas odwiedzania sklepów z herbatą przypatruj się, jak przechowywane są liście. Powinny znajdować się w szczelnych słojach lub puszkach, które osłaniają je przed zapachami z otoczenia. To ważne zwłaszcza wtedy, gdy w tym samym miejscu sprzedawane są także kawy, zioła czy przyprawy, ponieważ herbaciany susz łatwo pochłania inne aromaty. Dobrze, jeżeli pojemniki wypełnione są po brzegi – im więcej liści w naczyniu, tym mniej tlenu, co sprawia, że herbata wolniej wietrzeje i nie chłonie tak intensywnie zapachów czy wilgoci.

Test organoleptyczny – ocena suszu herbacianego

Kolejnym krokiem w ocenie jakości herbaty jest przyjrzenie się jej liściom. Podstawowa zasada jest prosta – susz powinien składać się z niepołamanych listków o tym samym kolorze oraz gradacji. Nie może też kruszyć się w dłoniach, ponieważ to oznacza, że w procesie suszenia liście zostały poddane działaniu zbyt wysokiej temperatury albo były źle przechowywane.

Liście różnych gatunków herbat znacznie różnią się od siebie wyglądem i zapachem, dlatego poniżej przedstawiamy szczegółowe cechy, którymi powinien odznaczać się susz dobrej jakości.

Herbata czarna

Zaczniemy od najpopularniejszego rodzaju – herbaty czarnej. Jej susz jest, jak sama nazwa wskazuje, czarny lub ciemnobrązowy, niekiedy z pomarańczowym lub czerwonawym połyskiem na pączkach. Wielkość listków może się różnić w zależności od ich odmiany, ale ważne, aby w obrębie danego suszu była jednolita. O wysokiej jakości herbaty czarnej świadczy złotawo-czerwonawy odcień naparu oraz brązowawe ślady, które pozostawia wewnątrz kubka czy filiżanki. Na kiepską jakość wskazuje natomiast szarawy odcień liści i słaby, niemal niewyczuwalny zapach.

Herbata zielona

Dobrą jakościowo herbatę zieloną najłatwiej rozpoznasz po kolorze – żywo zielonym, zazwyczaj dość jasnym i z wyraźnym połyskiem. Ciemna barwa sygnalizuje zwykle niewłaściwe suszenie, a żółtawe tony – nieświeżość. Liście mogą różnić się wielkością, nawet w obrębie jednego suszu, oraz stopniem zwinięcia. Za najlepsze uważa się te mocno skręcone.

Zielona herbata wyróżnia się charakterystycznym, intensywnym, świeżym i niezwykle lekkim aromatem – przywodzącym na myśl zapach trawy, siana, słomy lub glonów, niekiedy z kwiatowymi nutami.

Herbata biała

Herbata biała, zwana królową wszystkich herbat ze względu na subtelny smak, jest produkowana z najmłodszych pąków, dlatego jej liście powinien pokrywać biały puszek i niewielkie włoski. Susz niektórych odmian, na przykład chińskiej Pai Mu Tan, przypomina chaotyczną plątaninę liści i łodyżek. Taki nieco podejrzany wygląd w przypadku innych gatunków herbat świadczyłby o kiepskiej jakości. Tutaj jest jednak walorem.

Herbata ziołowa i owocowa

Ocena jakości mieszanek ziołowych i owocowych po wyglądzie czy zapachu jest trudna, ponieważ znajdują się w nich przeróżne składniki. Najważniejszy wyznacznik stanowi więc skład. Wybieraj tylko te herbaty, w których nie ma sztucznych dodatków i aromatów, a także wypełniaczy i słodzików. Kupując susz owocowy, zwróć uwagę na to, w jaki sposób przetworzone zostały owoce – w przypadku herbat niskiej jakości zdarza się, że składniki suszy się z wykorzystaniem dwutlenku siarki, który w zbyt dużym stężeniu bywa szkodliwy dla zdrowia.

Wybór herbaty – nie tylko jakość, ale też smak

Pamiętaj, że najlepsza herbata to ta, która najbardziej Ci smakuje. Kosztuj więc różnych gatunków, eksperymentuj, porównuj smaki i aromaty. Na początku swojej herbacianej przygody kup niewielkie ilości suszu różnych odmian (czarnej, zielonej, czerwonej, białej, niebieskiej) i po spróbowaniu każdej wybierz tę, która najlepiej trafia w Twój gust. Jeśli lubisz lekkie, odświeżające smaki, pokochasz herbatę zieloną. Jeśli wolisz cięższe, nieco korzenne aromaty, bardziej spodoba Ci się czerwona. Gdy określisz swoje preferencje dotyczące naparów, łatwiej będzie Ci testować kolejne rodzaje, ponieważ unikniesz dzięki temu wielu nietrafionych wyborów i idących za nimi rozczarowań.

Powyższe wskazówki pozwolą Ci sprawniej poruszać się pomiędzy mnogością przeróżnych odmian i rodzajów herbaty. Nie traktuj ich jednak jak sztywnych zasad, których bezwzględnie należy się trzymać. Wizyta w herbaciarni czy buszowanie po sklepie internetowym i wyszukiwanie nowych smaków powinny być przyjemnością, a nie żmudnym porównywaniem i odhaczaniem kolejnych cech.

Inne herbaciane wskazówki znajdziesz na blogu home-sklep.pl. Zajrzyj i sprawdź – oczywiście z kubkiem ulubionego naparu w ręce!

Źródło zdjęć: shutterstock.com, pexels.com


1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*