Sklepowe produkty spożywcze najczęściej można kupić na wagę lub dostać w gotowych opakowaniach. Niestety wiele z nich po otwarciu nie nadaje się do ponownego użycia – okazuje się, że torebka z makaronem rozerwała się, a karton po ciasteczkach nie ma sprytnego zamknięcia, które zapobiega utracie świeżości. A przecież nie zawsze wykorzystuje się całą paczkę na raz… Na szczęście z pomocą przychodzą akcesoria do przechowywania żywności wielokrotnego użytku. Są funkcjonalne i bardzo często pełnią również funkcję dekoracyjną.
1. Szklane słoiczki
Kto powiedział, że słoiki nadają się tylko do wekowania? Aktualnie w sklepach można otrzymać pięknie zdobione szklane słoiczki wyposażone w przykrywki z silikonowymi brzegami, dzięki którym można szczelnie i trwale zamknąć zawartość. Są różnych rozmiarów i mogą mieć różne kształty. Dzięki temu nadają się do różnych rodzajów żywności. Mogą służyć jako pojemnik na bakalie, muesli czy ciasteczka. Doskonale sprawdzą się również jako pojemniczki na słodki deser lub drugie śniadanie do pracy.
2. Przezroczyste pojemniki na żywność sypką
Czasami ciężko jest utrzymać porządek w kuchennych szafkach i szufladach. Na pomoc przychodzą przezroczyste pojemniki na żywność, które pomieszczą wszystkie suche składniki. Dzięki nim można w schludny sposób przechowywać mąkę, cukier, sól, kaszę i makarony. Są szczelnie zamykane, co sprawia, że nie przepuszczają wilgoci. Niektóre z nich wyposażone są w specjalne dozowniki, jak np. te na przechowywanie mąki. Drobne otwory pozwalają na posypanie stolnicy i wymierzenie odpowiedniej ilości mąki bez konieczności otwierania całego pudełka. Występują również egzemplarze z podziałką miary.
3. Ozdobne butelki na płyny
Wiecznie tłuste butelki po oliwie lub oleju do smażenia potraw? Nigdy więcej! Istnieją eleganckie i wygodne w użyciu butelki szklane z dozownikiem na tego typu płyny. Pozwalają one na precyzyjne odmierzenie zawartości i są skonstruowane w taki sposób, aby można było utrzymać w czystości brzegi butelki. Odpowiednie zamknięcie powoduje, że nie czuć zapachu np. octu. Mogą być przezroczyste lub kolorowe, a postawione obok siebie na blacie tworzą spójną i elegancką ozdobę w kuchni. Tego typu butelki doskonale sprawdzą się również na stole podczas posiłku.
4. Kolorowe puszki
Są lekkie i ładne. Świetnie sprawdzą się jako dekoracja kuchenna, ale także jako pojemniki na żywność. Pomieszczą torebki herbaty, kawę czy cukier. Posiadają wygodną w użyciu pokrywkę, którą w łatwy sposób można otwierać – nawet kilkukrotnie w ciągu dnia. Geometryczne kształty powodują, że nie zajmują dużo miejsca, bowiem można je układać jedną na drugą.
5. Pudełka i lunch boxy
Przygotowane posiłki w nadmiernych ilościach można z łatwością przechowywać, aby mogły zostać zjedzone np. drugiego dnia. W tym celu przydatne są pudełka śniadaniowe i obiadowe lub tzw. lunch boxy. Mają różne wymiary i przeróżne rodzaje zamknięć, dzięki czemu każdy może znaleźć pojemnik dostosowany do swoich potrzeb. Niezwykle wygodnym rozwiązaniem są lunch boxy z przegródkami na różne rodzaje posiłków – dzięki nim można zabrać ze sobą do pracy pełnowartościowy obiad bez obaw, że surówka zmiesza się z sosem i ziemniakami. Dostępne są również pojemniki piętrowe, które pozwalają na zabranie śniadania, przekąsek i obiadu – niby razem, a jednak osobno! Doskonale sprawdzają się także pojemniki na zupy, które posiadają bardzo szczelne zamknięcie, aby zawartość nie wylewała się.
Witam przechowywanie artykułów spożywczych w taki sposób jak jest przedstawione w tym artykule jest naprawde dobrą sprawą .Już od dawna używam np pojemniki na żywność to że pomagają lepiej zagospodarować w lodówce bo można ułożyć jedno na drugim i więcej miejsca mamy .