Zdrowe alternatywy w codziennej diecie

[REKLAMA]

[WSPÓŁPRACA REKLAMOWA]

Rzeczywistość współczesnego świata sprawia, że jesteśmy stałymi konsumentami – codziennie spożywane produkty są przez nas zazwyczaj kupowane w sklepach. To, co konsumujemy to niekiedy używki, które wchodzą nam w nawyk. Wiele z nich pomaga się zrelaksować, ale musimy też pamiętać o ich negatywnych aspektach. Możemy dokonywać świadomych wyborów zakupowych, których konsekwencją będzie lepszy stan zdrowia. Co możemy zmienić?

Ogranicz cukier w swojej diecie

Spożywanie dużej ilości cukru może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Współcześnie oprócz cukrów zawartych naturalnie w np. owocach, warzywach, nabiale czy też zbożach, dosładzamy różne produkty spożywcze. Popularność żywności i napojów słodzonych to istna plaga, która prowadzi do tego, że wysoka konsumpcja cukru jest powszechna. W konsekwencji popularnych nawyków żywieniowych warto zaobserwować, że nadmierne spożycie prowadzi do nadwagi i lub otyłości, które nie tylko mogą utrudniać osiągnięcie wymarzonej sylwetki, ale także sprzyjać wielu chorobom.

Choroby otyłe są w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania chociażby na: choroby metaboliczne (np. cukrzyca), choroby układu krążenia (np. zawału, udaru, nadciśnienia tętniczego), choroby przewodu pokarmowego (np. refluks żołądkowo-przełykowy), niektóre choroby nowotworowe (np. nowotwór piesi, jajnika), demencję, chorób nerek, podagry, zwyrodnieniowej choroby stawów, astmy, zaburzeń hormonalnych prowadzących do bezpłodności, a nawet depresji czy zaburzeń lękowych.

Wśród osób, które spożywają dużo cukru można spotkać się z opinią, że jedzenie bez tego składnika nie ma smaku bądź też nie wyobrażają sobie spotkania towarzyskiego bez słodkiego poczęstunku. Tego typu argumentacja może świadczyć o wyrobieniu w sobie pewnego nawyku. Skoro człowiek wykształtował w sobie taki zwyczaj to może go zmienić. Dobrym początkiem jest spróbowanie korzystania z alternatyw takich jak ciastka bez cukru, słodziki czy produkty o ograniczonej zawartości cukru. Warto też pomyśleć nad przyzwyczajeniem się do cennej wartości innych smaków niż słodkie, ciesząc się spożyciem jedzenia np. gorzkiego, ostrego czy kwaśnego.

Ogranicz kofeinę

Inną od omawianej wyżej powszechnie używaną substancją jest kofeina, która poza kawa kryje się także w herbacie, guaranie, kakao, yerba mate czy też napojach energetyzujących – co sprawia, że miłośnicy każdego z tych napojów regularnie dostarczają do swojego organizmu tę używkę. C8H10N4O2 (wzór sumaryczny kofeiny) jest substancją działającą psychoaktywnie i stymulująco. Kofeina pochodzi z naturalnych roślin, do sporządzania napojów zawierających którąkolwiek z jej odmian używa się ziaren, nasion czy liści.

Kofeina pozwala niekiedy poczuć się lepiej gdy jesteśmy senni, substancja ta wpływa na hormony w naszym mózgu. Po wypiciu kawy czy energetyka jest w naszym mózgu zaburzone działanie neuroprzekaźnika o nazwie adenozyna, jest on odpowiedzialny za coś co rozumiemy przez uczucie senności. Poprzez chwilowe przemieszczenie się i zwiększenie poziomu adrenaliny czujemy się bardziej skoncentrowani na wykonywanych zadaniach. Zwiększony poziom acetylocholiny wpływa na zwiększoną aktywności i poczucie odprężenia związane z gospodarką serotoninową.

Mimo wielu zalet korzystania z tej używki musimy pamiętać, że organizm ma swoją wytrzymałość i zasoby, bez odpowiedniej regeneracji poprzez dostarczanie wartościowych witamin, minerałów, aktywności fizycznej i zdrowego snu, nawet gdy chwilowo będziemy się czuć lepiej dzięki używkom to i tak nasz organizm nie będzie dostatecznie regenerować się i w dłuższej perspektywie możemy odczuć wiele negatywnych konsekwencji. Warto jest ograniczać spożycie kofeiny, jednak jeżeli z jakichś powodów nie jesteśmy w stanie odmówić sobie kawy bo smakuje nam tak dobrze, możemy powoli zacząć zastępować ją chociażby czasami surogatami takimi jak kawa bezkofeinowa lub z ograniczoną ilością kofeiny.

Ogranicz spożycie mięsa

Wymienione wcześniej nawyki są powszechne w naszym społeczeństwie, a innym podobnym do nich jest spożycie mięsa. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez mięsa. Choć nie sposób każdorazowo bagatelizować pozytywną wartość omawianych elementów diety, tutaj także są zarówno złe jak i dobre strony. Mięso jest produktem, który pozwala nam na dostarczenie naszemu organizmowi dużej ilości białek czy tłuszczów. Spożycie mięsa może być wartościowe przy budowaniu masy mięśniowej. Abstrahując od kalorii czy też struktury białkowej, mięso i produkty mięsne są bogate w żelazo czy magnez.

Spożywanie dużej ilości mięsa wpływa negatywnie na cholesterol, może powodować duży przyrost masy ciała, który w przypadku nieadekwatnej do spożycia ograniczonej aktywności fizycznej może prowadzić do nadwagi, a nawet otyłości. Podobnie jak w przypadku omawianego wcześniej cukru, zwanego przez niektórych “białą śmiercią”, mięso także należy spożywać z rozsądkiem i umiarem. Mięsa przetworzone czy też czerwone wiążą się z pewnym ryzykiem zachorowania na nowotwory.

Współcześnie możemy zaobserwować wiele alternatyw dla mięsa, coraz to częściej widać na pułkach sklepów produkty o nazwach takich jak: bezmięsne parówki, bezmięsne nuggetsy, bezmięsne salami itd. Tego typu rozwiązania mogą być ciekawe, choć niekiedy pewne marki tych produktów bywają drogie co może sugerować, że zdrowe życie przy niedużym spożyciu mięsa może być nieopłacalne ekonomicznie. Mimo to sami możemy pomyśleć nad zakupem niedrogich produktów takich jak ryże, kasze czy makarony wegetariańskie na Ceneo. Dobrym rozwiązaniem może być przygotowanie ich z warzywami i owocami.

Zmiany dla Ciebie

Pamiętajmy, że dieta ma wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie, niekiedy drobne zmiany mogą uchronić nas od wielu negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Dobrze dobrane posiłki i używki mają służyć człowiekowi tak, aby czuł się on jak najlepiej nie tylko w danej chwili, ale też i w dłuższej perspektywie. Zmiany mogą sprawić, że będziemy cieszyć się lepszym zdrowiem, figurą, a nawet lepszym stanem portfela.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*