Boom na żywność ekologiczną trwa w najlepsze. To, co niektórym wydawało się chwilowym trendem, dla wielu osób stało się stylem życia i wyznacznikiem dbałości nie tylko o siebie, ale i środowisko naturalne. Dziś śmiało możemy powiedzieć, że ekologiczne jedzenie to coś więcej niż tylko moda. To inwestycja we własne zdrowie i dobre samopoczucie. Eko produkty są przede wszystkim w pełni naturalne, a co za tym idzie, zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż żywność konwencjonalna. Co ważne, w przeciwieństwie do jedzenia konwencjonalnego, są wolne od GMO, pestycydów oraz innych substancji chemicznych, które zatruwają nasz organizm i mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób.
Ekologiczna żywność – czym różni się od żywności konwencjonalnej?
Myli się ten, kto myśli, że różnice pomiędzy żywnością ekologiczną i konwencjonalną są niewielkie. I nie chodzi tu tylko o kwestie zdrowotne, ale również etyczne. Zacznijmy od tego, że ekologiczna uprawa roślin, tak samo jak ekologiczna hodowla zwierząt, ukierunkowana jest na poszanowanie szeroko rozumianej natury. Tutaj chodzi przede wszystkim o jakość, a nie ilość czy wielkość plonu. Co za tym idzie, warzywa i owoce uprawiane są przy użyciu wyłącznie naturalnych nawozów oraz z wykorzystaniem biologicznych metod zwalczania szkodników. Z kolei zwierzęta przeznaczone do uboju są hodowane w dobrych warunkach fitosanitarnych, mają zagwarantowany dostęp do pastwisk, otrzymują ekologiczne pasze bez dodatków syntetycznych lub preparatów genetycznie modyfikowanych.
Tymczasem działania rolnictwa konwencjonalnego, nastawione wyłącznie na maksymalizację plonu i zyski finansowe, nie tylko bardzo szkodzą środowisku, przyczyniając się do erozji gleby oraz zanieczyszczeń wody i powietrza, ale także obniżają jakość produktów spożywczych. W praktyce oznacza to, że warzywa i owoce, jak również mięso i inne produkty zawierają o wiele mniej składników odżywczych, za to są bardziej przetworzone i nierzadko też zanieczyszczone szkodliwymi substancjami typu azotany i azotyny czy pestycydy.
Ekologiczna uprawa roślin
Ekologiczna uprawa roślin odbywa się w całkowitym poszanowaniu środowiska, a jej działania ukierunkowane są na ochronę krajobrazu. Co to oznacza w praktyce? Rolnictwo ekologiczne odrzuca wszystko co sztuczne i chemiczne. Nie stosuje pestycydów i herbicydów, sztucznych nawozów mineralnych, regulatorów wzrostu, chemicznych środków ochrony roślin, GMO (Genetycznie Modyfikowane Organizmy) oraz produktów z nich wytwarzanych. Nie zatruwa wody i powietrza, a co więcej – chroni mikroorganizmy żyjące na terenie upraw i pozytywnie wpływa na jakość gleby poprawiając jej żyzność. A zdrowa gleba to zdrowa żywność ekologiczna. Podsumowując, w ekologicznej uprawie roślin, wszystko odbywa się na bazie nawozów naturalnych, a wszelkie szkodniki zwalczane są metodami biologicznymi. Przekłada się to nie tylko na jakość czy właściwości zdrowotne żywności, ale także na jej smak.
Ekologiczna hodowla zwierząt
Ekologiczna hodowla zwierząt w sposób diametralny różni się od chowu konwencjonalnego. Przede wszystkim nie ma w niej miejsca dla metalowych klatek, wąskich zagród lub zatłoczonych kojców. Nie ma w niej również miejsca dla okrutnego traktowania zwierząt – krępowania ich i transportowania na duże odległości bez dostępu do świeżego powietrza. W hodowlach ekologicznych zwierzęta trzymane są w dobrych warunkach fitosanitarnych. Mają zapewniony dostęp do pastwisk i wybiegów. Otrzymują ekologiczne pasze, bez hormonów i sztucznych środków wzrostu.
Dla przykładu, w momencie kiedy chów przemysłowy pozbawia zwierzęta możliwości spełniania podstawowych potrzeb wynikających z ich natury i eksploatuje je do granic możliwości nie bacząc na ich cierpienie, hodowle ekologiczne zapewniają zwierzętom godne warunki życia. Krowy mają zapewnione trawiaste pastwiska, a w oborze zamiast betonowej podłogi mają ściółkę. Z kolei kury i kurczaki nie są tłoczone w wąskich klatkach, mają dostęp do wybiegu, a kurniki posiadają dostęp do naturalnego światła.
Co ważne, w przypadku hodowli ekologicznych nie ma mowy o cierpieniu zwierząt. Ptactwu nie obcina się dziobów i ogonów. Krowy mleczne nie są sztucznie zapładniane po to, aby dawały więcej mleka. Ważne jest również to, że w ekologicznej hodowli zwierząt nie stosuje się leków „na zapas”. Lekarstwa, zazwyczaj naturalne, podawane są w momencie, kiedy choroba jest naprawdę poważna. Aby zwierzęta zdrowo się rozwijały dba się o ich godne warunki życia, naturalnie wzmacnia odporność i minimalizuje czynniki stresogenne.
Żywność ekologiczna – bez GMO i zanieczyszczeń chemicznych
Rolnictwo ekologiczne, zarówno na etapie produkcji, jak i przetwarzania, wykorzystuje wyłącznie naturalne składniki i minerały. Wyłączone jest stosowanie nawozów mineralnych, pestycydów, herbicydów, syntetycznych środków i hormonów wzrostu oraz chemicznych środków konserwujących. Dzięki temu produkty rolnictwa ekologicznego są wolne od GMO, a więc Genetycznie Modyfikowanych Organizmów oraz zanieczyszczeń chemicznych będących pozostałościami po syntetycznych nawozach i chemicznych środkach ochrony roślin. Mowa tu m.in. o azotanach i azotynach, które negatywnie oddziałują na organizm człowieka i są szkodliwe dla zdrowia. Z kolei wysoka jakość ekologicznego mięsa wynika z faktu, że zwierzęta przeznaczone na obój nie są sztuczne tuczone i faszerowane antybiotykami, żyją w godnych warunkach i bez stresu.
Naturalny smak ekologicznej żywności
Zdrowa żywność ekologiczna to nie tylko cenne wartości odżywcze, ale także naturalny smak i aromat. Warzywa i owoce, które często dojrzewają w słońcu i są uprawiane na naturalnych nawozach, smakują jak za „dawnych lat”. Nie posiadają chemicznego posmaku i aromatu. To samo tyczy się wszystkich innych produktów ekologicznych. Ich smak jest po prostu lepszy niż smak żywności konwencjonalnej.
Ekologiczna żywność – zawartość witamin i minerałów
Już wiele lat temu udowodniono, że ekologiczna żywność posiada więcej składników odżywczych niż żywność konwencjonalna. I tak np. warzywa i owoce zawierają więcej polifenoli, flawonoidów oraz antyoksydantów – składnika, który przeciwdziała starzeniu się komórek. W porównaniu z warzywami i owocami z upraw konwencjonalnych, posiadają więcej witaminy C, żelaza, magnezu, chromu i aż o 120% więcej fito związków o właściwościach przeciwnowotworowych. Również mięso ekologiczne odznacza się większą zawartością cennych składników odżywczych. Wystarczy wymienić tu kwasy omega 3 i omega 6. Ponadto jest źródłem pełnowartościowego białka.
Jak kontrolowani są producenci żywności ekologicznej?
Każdy producent żywności ekologicznej podlega kontrolom, które są prowadzone przez oficjalne jednostki certyfikujące i akredytowane według wytycznych zawartych w prawie UE dotyczącym rolnictwa ekologicznego. Są to bardzo surowe kontrole, przeprowadzane średnio dwa lub trzy razy w roku. Niektóre wizyty bywają zapowiedziane, ale zdarzają się też kontrole niespodziewane.
Warto pamiętać, żeby podczas zakupu jedzenia ekologicznego sprawdzić, czy posiada ono stosowny certyfikat. W Polsce, certyfikatem potwierdzającym ekologiczne pochodzenie produktów jest znak Zielonego Euro Liścia. To właśnie on gwarantuje, że dany produkt przeszedł odpowiednie kontrole dotyczące zdrowia i jakości.
Który sklep z ekologiczną żywnością wybrać?
Ekologiczna żywność z dnia na dzień staje się coraz bardziej popularna, dzięki czemu dziś jest łatwiej dostępna niż kilka lat temu. Rosnące potrzeby współczesnego konsumenta doprowadziły do tego, że sklep z ekologiczną żywnością przestał być przywilejem mieszkańców dużych miast. Oczywiście stacjonarne sklepy z eko jedzeniem wciąż łatwiej spotkać w Warszawie czy Krakowie niż na przykład w maleńkiej nadmorskiej miejscowości. Całe szczęście są też sklepy internetowe, w których zakupów możemy dokonywać z dowolnego miejsca i o dowolnej porze dnia lub nocy. Ulubieńcem klientów jest sklep ekologiczny PyszneEko.pl. Zdecydowanym atutem tego miejsca jest szeroki asortyment obejmujący rozmaite grupy produktów. Znajdziemy w nim nie tylko świeże warzywa i owoce, ale także ekologiczne mięso, jaja, produkty zbożowe, soki, bakalie, oliwy i oleje, przetwory owocowe, miody i wiele, wiele innych zdrowych smakołyków. Sklep ekologiczny PyszneEko.pl to gwarancja jakości i tym samym zadowolenia z zakupów!
Ja też wolę eko, bo lepiej smakuje 😉