Otwarcie swojego własnego baru, lub szerzej – lokalu gastronomicznego, którego część stanowić będzie także bar, jest z pewnością nie lada wydarzeniem. Bar szybko może stać się jednak klasyczną „skarbonką bez dna”, do którego będziemy jako właściciele wyłącznie dopłacać, inwestując w coraz to kolejne urządzenia, dodatki, akcesoria i nierzadko niebotycznie drogi sprzęt. Tym bardziej zatem warto odpowiedzieć sobie na pytanie, w jaki sprzęt barmański zainwestować, żeby zakupić wartościowy, faktycznie potrzebny sprzęt, umożliwiający sprawne funkcjonowanie baru.
Postaw na zdrowie, czyli wyciskarki do owoców
Uważamy, że nic tak dobrze jak wyciskarki do owoców nie wprowadzi do naszego baru pewnej, potrzebnej jak tlen względem konkurencji rynkowej, odmiany, umożliwiającej walkę o szerszą klientelę i pozycjonowanie się jako miejsce, gdzie dba się nie tylko o dobry nastrój stałych bywalców, ale także o ich zdrowie. Co więcej, nawet jeżeli tworząc bar, nie stawiamy na goszczenie naszych klientów wykwintnymi, świeżo wyciskanymi sokami, to i tak przecież tego rodzaju soki stanowią nieodłączny składnik praktycznie większości drinków, zatem chcąc nie chcąc, wyciskarka to zupełna podstawa. W niewielkich barach można oczywiście posiłkować się ręcznymi, prostymi wyciskarkami do owoców, ale przy wzmożonym ruchu z pewnością trzeba by do tego zadania delegować co najmniej jednego pracownika, co wiąże się z kosztami. Łatwiej zatem postawić na zautomatyzowaną, bardziej zaawansowaną wyciskarkę do owoców, która bez trudu poradzi sobie z szeroką paletą cytrusów i innych produktów, zapewniając z jednej strony pyszny, zdrowy sok, a z drugiej nie nastręczając zbytnio problemów z jej serwisowaniem czy bieżącym myciem, co jest – jak pokazuje praktyka – szalenie ważne.
Maszyny do lodów, jogurtu i śmietany – coraz potrzebniejszy sprzęt
Aby zdecydowanie powiększyć możliwości sprzedażowe naszego baru, a tym samym uczynić go punktem bardziej dochodowym, warto postawić na maszyny do logów, jogurtu i śmietany. Polska przeżywa aktualnie prawdziwą, nazwijmy to, „lodomanię” i co rusz z każdego zakątka miasta i wsi wyskakują jak grzyby po deszczu nowe lokale, szczycące się produkcją lody rzemieślniczych. To bezsprzeczny fakt, ludzie po prostu odchodzą od kupowania gotowych, niższej jakości lodów w sklepie i wraz z rosnącą zamożnością, rośnie również popyt na lepszej klasy desery lodowe. A takie możemy serwować w naszym barze, jako uzupełnienie tradycyjnej karty barmańskiej, właśnie dzięki posiadaniu odpowiedniej, wydajnej maszyny do lodów, jogurtu i śmietany. Warto w tym względzie wskazać, że decydując się na zakup odpowiedniego urządzenia z tego segmentu, cena ma… drugorzędną rolę. Choć może się to wydawać mało zrozumiałe, w dłuższej perspektywie najważniejsza jest niezawodność i uniwersalność zakupionego sprzętu oraz jego zapotrzebowanie na prąd i wodę. Dopiero obliczając te czynniki, można jednoznacznie ustalić, czy zakup danej maszyny do lodów, jogurtu i śmietany się opłaca, czy jednak należy się rozejrzeć za innym towarem.
Ekspresy do kawy – aktualny must have!
Trudno nie wspomnieć także o potrzebie wyposażenia barowego w ekspres do kawy. W dzisiejszych czasach sprawny bar powinien potrafić nawiązać realną walkę z całymi sieciami kawiarni i przyciągać również klientów spragnionych nie tylko craftowego piwa, ale i aromatycznego, włoskiego espresso. Pyszna kawa staje się momentalnie znakiem rozpoznawczym każdego lokalu gastronomicznego, w tym również baru. To przecież szczególne miejsce, do którego przychodzimy nie tylko skosztować napojów, ale i nacieszyć się obecnością z bliskimi i przyjaciółmi, a kawa jest świetnym dodatkiem do tego typu rozmów i spotkań. Zastanawiając się nad wyborem właściwego ekspresu do kawy, powinniśmy pamiętać, aby był on w stanie sprostać popytowi na kawę w danym miejscu i przygotować tyle filiżanek, ile jest potrzeba nawet w najbardziej „gorących” godzinach funkcjonowania lokalu. Z pewnością warto również zadbać o jego właściwe serwisowanie, dlatego, że nikt nie chce korzystać z ekspresu mającego problem z właściwym spienieniem mleka lub z nadmierną wilgocią skutkującą nawet niekiedy pleśnią.
Podsumowanie – czyli jaki sprzęt barmański trzeba mieć?
Odpowiedź na postawione w tytule dzisiejszego artykułu pytanie nie jest bynajmniej łatwe. To, jaki sprzęt barmański wybrać, uzależnione jest oczywiście od możliwości finansowych i lokalnej konkurencji. W każdym razie wszystkie zaprezentowane dzisiaj kategorie sprzętu i wyposażenia gastronomicznego umożliwią znakomity rozwój baru i ich zakup wydaje się, obiektywnie patrząc, uzasadniony. Zarówno wyciskarki do owoców, jak również nieco bardziej skomplikowane maszyny do lodów, jogurtów i śmietany, nie mówiąc już o kawowych ekspresach z pewnością są godne rozważenia i zakupu. Sprzęt barmański należy zatem rozumieć maksymalnie szeroko, jako wszelkiego rodzaju urządzenia i udogodnienia, mogące uczynić nasz bar lepszym, bardziej rozpoznawalnym i przynoszącym wyższe dochody miejscem.
Dodaj komentarz