Sok z kiszonej kapusty – właściwości i działanie

Sok z kiszonej kapusty powszechnie uważany jest za naturalny napój wspomagający odporność oraz za przysmak ciężarnych mam. Rzeczywiście kiszonki są istnymi skarbnicami  cennych witamin, minerałów oraz probiotyków. Dlatego chętnie sięgamy po nie, aby nie tylko wzmocnić odporność, ale też poprawić pracę całego organizmu. Sok z kiszonej kapusty wspomaga działanie układu pokarmowego, korzystnie wpływa na odchudzanie, a nawet pomaga w pozbyciu się kaca. Jakie dobroczynne działania dla naszego ciała posiada sok z kiszonej kapusty? 

Sok z kiszonej kapusty – źródło witamin i minerałów

Sok z kiszonej kapusty jest niczym bomba odżywcza i witaminowa dla naszego organizmu. Stanowi naturalne i łatwo przyswajalne źródło cennych składników dla osób stosujących ubogą dietę. Kiszonki zawierają bakterie probiotyczne, kwas mlekowy, witaminy A. C , E, K i PP oraz witaminy z grupy B, a także błonnik, fosfor, potas, magnez, sód, wapń i żelazo.

Sok z kiszonej kapusty czy też sok kiszonych ogórków pomaga pozbyć się wielu problemów z układem pokarmowym. Przyspiesza przemianę materii, reguluje perystaltykę jelit, a przy tym jest niskokaloryczny, więc osoby będące na diecie chętnie stosują go jako środek wspomagający odchudzanie. Kiszonki korzystnie wpływają na regulację poziomu cukru we krwi oraz obniżają cholesterol, minimalizując ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca. Sok z kiszonej kapusty warto pić również profilaktycznie w okresach wzmożonych infekcji wirusowych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C oraz działanie przeciwzapalne, ma on także korzystny wpływ na skórę, dziąsła i jamę ustną.

Jak przygotować sok z kiszonej kapusty w domu?

Sok z kiszonej kapusty jest łatwo dostępny w większości supermarketów oraz warzywniaków, jednak równie łatwo można przygotować go samodzielnie w domu. Warto rozejrzeć się za kapustą dobrej jakości, kiszoną w sposób naturalny, czyli w beczce. Wystarczy zalać ją niewielką ilością wody i odstawić na kilka dni w ciemne miejsce. Aby przyspieszyć proces, do kapusty można dodać odrobinę soli. Gdy wytrąci się sok, należy go odcedzić i przechowywać w lodówce.

Sok z kiszonej kapusty – przeciwwskazania

Mimo wielu cennych właściwości soku z kiszonej kapusty, nie każdy może go pić. Osoby cierpiące na choroby nerek lub nadciśnienie tętnicze, nie powinny spożywać go w nadmiarze. Kwas zawarty w soku z kiszonej kapusty może mieć szkodliwy wpływ na stan zdrowia osób chorujących na wrzody żołądka. Zawsze warto skonsultować ewentualne wątpliwości z lekarzem.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*