Smakowite owoce w syropie to znakomity dodatek do wielu domowych deserów. Owoce syropie świetnie komponują się z lodami, naleśnikami, owsiankami. Ponadto doskonale sprawdzają się jako polewa do ciast i ciasteczek. Jak przygotować owoce w syropie samodzielnie? Gdzie kupić gotowy produkt, który jakością nie będzie odbiegać od domowych przysmaków?
Chociaż najwięcej wartości odżywczych znajdziemy w świeżych owocach, te najzdrowsze są produktami sezonowymi, które można kupić w sklepach i na targach jedynie o konkretnej porze roku. Wyjątkowym smakiem owoców w syropie możemy cieszyć się przez okrągłe 12 miesięcy w roku!
Prosty przepis na domowe owoce w syropie:
- 2 kg owoców z pestkami – polecane są na przykład śliwki, wiśnie i nektarynki
- szklanka miodu
- dwie łyżeczki skórki z cytryny
- wyciśnięty sok z dwóch cytryn
- laska wanilii
- łyżeczka goździków
- kora cynamonu lub mielony cynamon
1. Umyte, osuszone i wydrylowane owoce kroimy na kawałki o wielkości 1-2 cm.
2. Pokrojone kawałki wkładamy do garnka, dodajemy miód, skórkę cytryny i sok, wanilię, goździki, cynamon.
3. Gotujemy owoce na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
4. Czekamy aż powstałe owoce w syropie lekko się ostudzą, a następnie wekujemy je.
Po zawekowaniu owoce w syropie zachowują pełnię smaku i wartości odżywczych przez co najmniej 6 miesięcy. Owoce w syropie najlepiej przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Domowe owoce w syropie świetnie nadają się jako baza pożywnych śniadań na słodko, a także dodatek do obiadu.
Owoce w syropie od Spiżarni – alternatywa dla domowych rarytasów
Jeśli nie macie czasu na samodzielne przygotowanie owoców w syropie, wysokiej jakości produkty możecie znaleźć w sklepie Spiżarnia.net.pl. W ofercie Spiżarni znajdziecie wiele ciekawych smaków, stworzonych dzięki sprawdzonym recepturom, które zdecydowanie wyróżniają produkty tego producenta na rynku.
Spiżarnia proponuje następujące owoce w syropie:
- cytryny w syropie z czarnego bzu,
- limonki w syropie z pigwy,
- cytryny w syropie korzennym,
- pomarańcze w syropie z hibiskusa.
Dodaj komentarz