Karczoch, melisa, olej lniany — czy warto mieć je w kuchni?

W kuchni można stosować bardzo wiele różnych produktów, po które sięga się dość rzadko. Co oczywiste, wiele z nich dostępnych jest dziś nie tylko w formie naturalnej, ale również w postaci suplementów. Przykładem są karczoch czy melisa, ale w tabletkach dostać można również olej lniany. Dlaczego warto spożywać lub suplementować je w miarę regularnie?

Jakie właściwości ma karczoch?

W pierwszej kolejności pod uwagę weźmy karczoch. Jest to warzywo niskokaloryczne, a co ważniejsze zawierające dużo błonnika i witamin (A, C, E, K, B3 oraz pozostałe witaminy z grupy B). Ponadto to wiele cennych minerałów (potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor) i flawonoidów. Jeżeli dodamy do tego, że w karczochu znajdują się też cynaryna, kwas chlorogenowy, niacyna oraz inulina widać wyraźnie, jak znakomity jest to produkt.

Dlatego karczochy są zalecane osobom, które chciałyby zadbać o piękną skórę. Ponadto wspomagają metabolizm, poprawiają trawienie oraz regulują poziom cukru. Są też skuteczne w walce z zaparciami, a jakby tego było mało, znajduje się w nich przeciwutleniacz, jakim jest kwas chlorogenowy. Z kolei antyoksydanty mają działanie przeciwzapalne, ochronne i wspomagają regenerację komórek. Inne korzyści to regeneracja wątroby, jak i obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.

Jeżeli komuś karczoch nie smakuje, równie dobrze może go suplementować. Karczoch w różnej formie, głównie w tabletkach dostępny jest na stronie https://allegro.pl/kategoria/suplementy-diety-122564?podstawowy-skladnik=karczoch.

Melisa — czy na pewno uspokaja?

Z czym większości kojarzy się melisa? Bez wątpienia ze swoich właściwości uspokajających i słusznie. Najważniejszym składnikiem melisy jest olejek eteryczny, w którym znajdują się cytral, cytronelal i geraniol. Jak najbardziej napary łagodzą stany silnego zdenerwowania, podobnie jak nerwice. Ponadto pomagają przy nadmiernym pobudzeniu, ale też przy problemach z zasypianiem. Jednocześnie melisa działa korzystnie na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.

W melisie znajdują się również związki fenolowe, a w tym flawonoidy i kwasy fenolowe, które mają silne działanie antyoksydacyjne. Zawarte w melisie antyoksydanty niwelują działanie wolnych rodników. To niezwykle istotne i ważne działanie prozdrowotne, ponieważ są one przyczyną wielu ważnych chorób, na przykład miażdżycy, cukrzycy czy schorzeń neurologicznych. W końcu melisa ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Melisę można zażywać w formie naparu. Dla komfortu i wygody warto dodatkowo postawić na kapsułki dostępne pod linkiem https://allegro.pl/kategoria/suplementy-diety-122564?podstawowy-skladnik=melisa.

Cenne właściwości oleju lnianego

Swoje zalety ma również stosowanie oleju lnianego, który stosowany był już przez Greków oraz Rzymian. Według najnowszych badań nasiona lniane mają duże właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim to 45% zawartości tłuszczu, a w tym wszystkich kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Warto tu przywołać, że kwasy jednonienasycone obniżają zły cholesterol LDL, jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu HDL. To ważne, ponieważ zmiana tych proporcji ma pozytywny wpływ na układ krążenia.

To nie koniec zalet, jakie niesie w sobie stosowanie oleju lnianego. Nienasycone kwasy tłuszczowe są ważne dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, układu oddechowego, a ponadto także nerek i narządów rozrodczych. Z kolei ich niedobór może skończyć się podatnością na zmiany skórne oraz upośledzenie czynności wielu organów wewnętrznych. Ich brak może nawet prowadzić do bezpłodności.

Ponadto wielu nie zwraca sobie sprawy z tego, że w oleju lnianym znajduje się dużo witaminy E. Nie bez powodu jest ona nazywana witaminą młodości. Jednak witamina E ma również dobry wpływ na układ krążenia i powoduje spadek złego cholesterolu we krwi. Wiele suplementów bogatych w olej lniany znaleźć można na stronie https://allegro.pl/kategoria/suplementy-diety-122564?podstawowy-skladnik=olej%20lniany.

Widać więc, że każdy z trzech produktów ma swoje korzystne właściwości dla zdrowia i warto używać go w kuchni. Jeżeli nawet nie w postaci produktów naturalnych, to jako szeroko dostępnych na rynku suplementów diety.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*