Mieszkańcy krajów Bliskiego Wschodu nie potrafią wyobrazić sobie swojej kuchni bez kurkumy. Wchodzi ona m.in. w skład popularnej mieszanki przypraw zwanej curry, która jest często wykorzystywana nie tylko w kuchni indyjskiej. Oprócz podnoszenia walorów estetycznych dań poprzez nadawanie im intensywnego żółtego koloru, przyprawa ta nadaje potrawom także wyjątkowego aromatu i korzennego, lekko gorzkiego smaku. Za co jeszcze warto docenić kurkumę?
Naturalny barwnik
Kurkuma to pochodząca z Indii przyprawa otrzymywana z korzenia podobnej do imbiru rośliny zwanej ostryżem. Obecnie kurkuma jest uprawiana głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. Jej najcenniejszym składnikiem jest kurkumina – substancja odpowiedzialna za intensywnie żółtą barwę kurkumy. Barwiące zastosowanie tej przyprawy sięga aż czasów starożytności, gdzie oprócz wykorzystania spożywczego pełniła także ważną rolę w niektórych obrzędach hinduskich, np. jako środek do barwienia szat ceremonialnych i element odświętnego makijażu.
Obecnie kurkuma jest stosowana nie tylko w kuchni indyjskiej, ale na całym świecie. W przemyśle spożywczym jest określana symbolem E 100 i służy nadawaniu pożądanej barwy wielu popularnym produktom, tj.:
- kostki bulionowe
- margaryny i oleje
- musztardy i majonezy
- makarony
- napoje gazowane
- płatki śniadaniowe
- sosy sałatkowe
- jogurty
- lody
- żółte sery
- produkty piekarskie i wyroby cukiernicze
Jakie składniki kryje w sobie kurkuma?
Głównym składnikiem kurkumy jest wcześniej wspomniana kurkumina, która nadaje jej intensywnego koloru. Jednak oprócz właściwości barwiących wykazuje ona także silne działanie przeciwutleniające. Dzięki temu zawarta w kurkumie kurkumina skutecznie chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i tym samym ogranicza ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, w tym nowotworów.
W składzie kurkumy odnajdziemy również olejki eteryczne, które pobudzają wydzielanie żółci i zapobiegają wzdęciom oraz witaminę C i cenne dla zdrowia składniki mineralne, tj. wapń, żelazo, magnez, potas, sód i cynk. Niniejsza przyprawa jest także źródłem błonnika pokarmowego, który regulując pracę jelit, zapobiega zaparciom i usprawnia procesy trawienne.
Prozdrowotne działanie kurkumy
Składniki zawarte w kurkumie wykazują silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W związku z tym włączenie kurkumy do codziennej diety wspomaga organizm w walce z infekcjami, co ma szczególne znaczenie zwłaszcza w okresach wzmożonej podatności na przeziębienia i grypę.
Kurkuma wykazuje również właściwości żółciopędne oraz pobudza wydzielanie gastryny i enzymów trzustkowych. Z tego względu jest szczególnie polecana osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i cierpiącymi na zaburzenia trawienia. Poza tym substancje zawarte w kurkumie działają ochronnie na komórki wątrobowe – jest ona składnikiem wielu leków stosowanych w stanach uszkodzenia i niewydolności wątroby objawiających się niedostatecznym wydzielaniem żółci, również w stanach zapalnych miąższu wątroby i dróg żółciowych.
Dodatkowo ze względu na zawartość kurkuminy, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, kurkuma jest polecana osobom w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Uwielbiam, dodaję do czego się da.