Jakie składniki posiadają wafle ryżowe?

[REKLAMA]

Wafle ryżowe coraz częściej goszczą w naszej diecie. Jemy je na śniadanie, kolację lub lekką przekąskę. Co ważne możemy dodać do nich mnóstwo zdrowych dodatków, takich jak warzywa, czy chuda szynka.

Zdrowe, czy nie?

W Internecie znajdziemy wiele informacji dotyczących wafli ryżowych. Nie wszystkie są pochlebne. Jednak warto pamiętać o ich plusach. Do najważniejszych z pewnością należą niska zawartość kalorii oraz brak zawartości glutenu. W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów wafli ryżowych. Możemy wybrać te najzwyklejsze lub z ciekawymi dodatkami. Na stronie kupiec.pl odnajdziemy np.: wafle ryżowe z białą gryką, sezamem lub czarnuszką. Dzięki tym naturalnym dodatkom nie musimy martwić się o zawartość szkodliwych składników chemicznych.

Proces produkcji

Wytwarzanie wafli jest dość proste. Najczęściej powstają one z brązowego ryżu, który jest poddawany działaniu wysokiego ciśnienia i równie wysokiej temperatury. Gdy ziarno zostaje rozdmuchane, tworzy znane wszystkim białe krążki. Proces ten oczywiście likwiduje niektóre składniki odżywcze, ale nie wykorzystuje się do niego żadnych niebezpiecznych substancji.

Dlaczego warto?

Jeśli jesteśmy na diecie, spokojnie możemy jeść wafle ryżowe. W 100 gramach tego produktu jest jedynie około 380 kcal. Najlepiej jeść około 2 – 3 wafli dziennie, tak by nie przekroczyć zapotrzebowania kalorycznego. Musimy wiedzieć, że wysokiej jakości produkt zawiera magnez, duże ilości błonnika i mangan. Lepiej wybierać wafle produkowane z ryżu brązowego, te z białego zawierają dużo mniej składników odżywczych.

Jeden produkt, wiele zalet

Wafle możemy przygotować na wiele sposobów. Ich wielką zaletą z pewnością jest także dostępność, znajdziemy je bowiem w niemal każdym sklepie. Idealnie sprawdzą się jako szybka przekąska w ciągu dnia i lekka kolacja. Bez problemu możemy zastąpić nimi tradycyjne pieczywo. Odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość.

Wafle ryżowe mogą stać się dobrym uzupełnieniem diety, jednak pamiętajmy, by nie stały się one jej podstawą. Wybierzemy odpowiednie, pełnowartościowe dodatki i cieszmy się smaczną przystawką.

1 Komentarz

  1. To fajny składnik szybkiego lunchu, można zajadać na słodko i na ostro. Można kupić duży zapas i korzystać w miarę potrzeb bo jest to produkt który może poleżeć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*