Dieta bezglutenowa – fakty i mity

Dieta eliminująca gluten w ostatnich latach stała się bardzo popularna. Coraz więcej osób zaczęło usuwać z diety ten rodzaj zboża. Jednak nie każdy wie, że tego rodzaju sposób odżywiania nie jest przeznaczony dla każdego. Poniżej przedstawiamy najważniejsze fakty i mity dotyczące diety bezglutenowej.

Dieta bezglutenowa jest wskazana każdemu – MIT

Sposób odżywiania, czyli inaczej dieta, powinna być dostosowana do każdego indywidualnie. Zależy to od trybu życia, ale także od wieku, płci oraz chorób czy schorzeń danej osoby. Przede wszystkim dieta bezglutenowa stworzona jest dla osób chorujących na celiakię lub mających alergię na gluten. W innym wypadku gluten nie tylko nie szkodzi, ale również posiada składniki, które pomagają utrzymać zdrowie. Im bardziej urozmaicony jadłospis, tym dla naszego samopoczucia lepiej.

Niespożywanie glutenu u osób niechorujących na gluten, powoduje niedobory witamin z grupy A, B oraz witamin z grupy C, a także wielu minerałów.

 

Gluten “kryje się” w wielu produktach – FAKT

Gluten zawarty jest nie tylko w makaronach czy chlebach, ale w wielu innych produktach. Lista pewnych produktów zawierających gluten znajdziesz na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Jeśli na Twojej diecie zakazany jest gluten, sprawdzaj każdorazowo czy w gotowych daniach, sosach, konserwach, dżemach, słodyczach, a nawet lekach się nie ukrył.

Są natomiast firmy, które oferują produkty bezglutenowe. W asortymencie znajdują się bezglutenowe chleby, ciasta, ciasteczka, mieszanki do wypieków i wiele innych. Korzystając z takich gotowych produktów, nie musisz się obawiać, że schował się w nich gluten.

 

Eliminacja glutenu jest dobra na redukcję tkanki tłuszczowej – MIT

Wiele osób myśli, że eliminując gluten z diety, schudnie. Prawda jest jednak nieco inna. Za odkładanie się tkanki tłuszczowej odpowiada nadmiar kalorii w diecie. Sposób odżywiania powinien być dostosowany indywidualnie do każdego człowieka w zależności od wielu czynników, między innymi wieku, płci, aktywności fizycznej, chorób. Dlatego podstawą jest znalezienie dobrego dietetyka, który stworzy dopasowaną do klienta dietę redukcyjną zawierającą w sobie także gluten.

 

Warto czytać etykiety na produktach spożywczych – FAKT

Tak jak wcześniej jest napisane – gluten zawarty jest nie tylko w produktach zbożowych. Dlatego, jeśli posiadasz celiakię lub inną alergię na gluten, czytaj etykiety. Szczególnie zwróć uwagę na:

  • konserwy,

  • dżemy,

  • wędliny,

  • serki topione,

  • parówki,

  • dressingi,

  • majonezy,

  • dania instant,

  • chipsy.

Pamiętaj również, żeby być ostrożnym podczas kupowania produktów typu “fit”. Często to tylko slogan reklamowy, który ma przyciągnąć do kupna produktu. Pod tym słowem nierzadko kryją się cukry, tłuszcze trans. Tym bardziej nie oznacza to tego, że produkt jest gluten free. Natomiast symbol przekreślonego kłosa na produkcie daje pewność, że nie znajdziesz w nim glutenu.

 

Gluten jest szkodliwy – FAKT

Pisząc o szkodliwości glutenu, mamy na myśli wszelkie choroby glutenozależny, czyli między innymi: celakia, choroba Duhringa, nadwrażliwość oraz alergia na gluten. Każde schorzenie ma inne przyczyny i symptomy oraz wymagają indywidualnej diagnostyki. Jednak przyczyną powstawania każdego z nich jest nietolerancja na gluten. Niezdiagnozowana nietolerancja to źródło bólu, dyskomfortu, a nawet poważnych problemów zdrowotnych.

 

Gluten szkodzi nawet w małych ilościach – FAKT

Jest prawdą, że gluten szkodzi nawet w niewielkich ilościach, ale wyłącznie u osób borykających się z alergią bądź celiakią. Nawet odrobina mączki w zupie lub w kawałku mięsa szkodzi osobom chorym. Nie jest to ani wymysł ani fanaberia, tylko spory problem, który nierzadko jest marginalizowany przez osoby zdrowe.

 

Stosując dietę bezglutenową nie można jeść w restauracjach – MIT

Wszystko jest dozwolone, byleby zachować zdrowy rozsądek i umiar. Obecnie sporo restauracji w swoim menu posiada dania bezglutenowe. Powstają także lokale serwujące wyłącznie dania niezawierające glutenu.

Jeżeli chorujesz na celiakię, lepiej upewnić się po przyniesieniu przez kelnera dania, czy na pewno omyłkowo nie znajduje się w nim gluten.

 

Produkty niezawierające glutenu nie mają smaku – MIT

Dzięki szybkiego rozwojowi technologii, a także pomysłowości i talencie ludzi, produkty bezglutenowe smakują prawie identycznie jak te zawierające gluten. Nierzadko zdarza się, że osoby, które muszą zrezygnować z glutenu twierdzą, że ten sam produkt w wersji gluten free jest smaczniejszy niż ten, w którym mieszanina białek się znajdowała.

Aktualnie w sklepach z produktami bezglutenowymi można znaleźć mnóstwo produktów niezawierających go: mąki, ziarna, mieszanki do wypieków, chleby, ciasta i wiele więcej.

Dieta eliminująca gluten jest aktualnie bardzo kontrowersyjna, a pewnie jeszcze przez dłuższy budzić będzie dużo emocji. Ze względu na brak rzetelnych informacji, powstaje wiele mitów dotyczących szkodliwości glutenu. Osoby chore powinny konsultować się z lekarzem i wszelkie wątpliwości omawiać z nim. Natomiast osoby zdrowe powinny pamiętać, że umiar i równowaga są najlepszym sposobem na życie. Dlatego jeśli nie chorujesz na tego rodzaju schorzenia, stosuj urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną dietę, zawierającą pełnowartościowe produkty.

 

Tekst powstał przy współpracy z firmą Sano Gluten Free.


1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*