Czym różni się kawa ekologiczna od zwykłej kawy?

Kawa jest obecnie jednym z najpopularniejszych i jednych z najlepiej sprzedających się napoi na świecie. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów kaw o różnych intensywnościach i smakach. Wśród nich znajduje się coraz więcej kaw ekologicznych, co wpisuje się w coraz popularniejszych w ostatnich czasach trend bycia eko. Czy jednak w przypadku tak popularnego napoju jak kawa, warto zainwestować w jej ekologiczną wersję?

Czym wyróżnia się kawa ekologiczna?

Termin “ekologiczny” oznacza wszystko, co jest uprawiane bez nawozów chemicznych, pestycydów, sztucznych dodatków lub jakichkolwiek innych szkodliwych chemikaliów. Można go zastosować do szerokiej gamy produktów, takich jak owoce, warzywa, rośliny, napoje i mięso. W przypadku kawy, co najmniej 95% ziaren musi być uprawianych w warunkach ekologicznych, aby mogła się reklamować z tym tytułem. Dotyczy to każdego etapu produkcji, w tym uprawy, nawożenia, jej zbioru i metod przetwarzania. Wszystko to nie wpływa negatywnie na kwasowość oraz smak kawy. W skali pH znajduje się na poziomie około 5, co oznacza, że jest mniej kwaśna niż niektóre soki, alkohol i napoje gazowane.

Korzyści zdrowotne kawy ekologicznej

Chemikalia rolnicze, takie jak pestycydy, insektycydy, herbicydy i fungicydy, zostały obarczone winą za wywoływanie raka i uszkodzenie układu nerwowego oraz rozrodczego. Wiele badań naukowych wykazało, że tradycyjne rośliny uprawiane tymi metodami przekazują substancje chemiczne do organizmu człowieka, gdzie są magazynowane w tkance tłuszczowej.

Kawa ekologiczna jest o wiele zdrowsza, ponieważ gleba jest wolna od szkodliwych chemikaliów. Największą korzyścią dla twojego zdrowia jest to, że nie spożywasz żadnych pestycydów, herbicydów lub innych ostrych nawozów, które mogłyby zostać pobrane z gleby.

Kawa ekologiczna jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały.

W 100% certyfikowana kawa organiczna zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze potrzebne organizmowi do wielu funkcji, takich jak ochrona przed uszkodzeniem komórek i wzmocnienie układu odpornościowego. Czysta organiczna kofeina zawarta w kawie ekologicznej działa jako katalizator energii i poprawia prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Korzyści dla środowiska i społeczeństwa

Istnieje wiele korzyści z certyfikowanej kawy ekologicznej, nie tylko dla osób, które ją piją. Ta metoda uprawy przynosi korzyści na każdym etapie przetwarzania: od zbioru, pakowania do konsumpcji. W przeciwieństwie do zwykłej kawy, kawa ekologiczna nie sprzyja wylesianiu. W rzeczywistości pomaga w ochronie dzikiej przyrody, ptaków, roślinności oraz w zapobieganiu erozji gleby. Często rolnicy, którzy produkują certyfikowaną kawę ekologiczną przestrzegają zasad sprawiedliwego handlu, co gwarantuje wyższą stawkę wynagrodzenia dla pracowników. Niewątpliwie kawa ekologiczna przyczynia się do zachowania zdrowia rolników i pracowników, którzy nie muszą wdychać żadnych chemikaliów podczas swojej pracy.

Społeczeństwo z każdym dniem coraz bardziej docenia ekologiczne podejście producentów i konsumentów. Więc czemu kolejnego dnia nie zacząć od filiżanki ekologicznej kawy?


2 Komentarze

  1. Niewątpliwie kawa ekologiczna – podobnie jak inne uprawy, warzywa, czy owoce, jest o wiele zdrowsza. Nie zawiera środków ochrony roślin, czy chemicznych nawozów, a dodatkowo posiada więcej minerałów i przeciwutleniaczy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*