Jak wybrać piec do pizzy?

Prowadzenie restauracji w stylu włoskim lub pizzerii wymaga nie tylko doświadczenia gastronomicznego i obeznania w charakterystycznym smaku, ale również zakupu odpowiedniego sprzętu. Sercem takiego punktu gastronomicznego jest piec, który powinien być dobrany z uwzględnieniem funkcjonalności, ale i charakteru wnętrza. Jakie kryteria powinny być wzięte pod uwagę?

1. Sposób zasilania

2. Sposób działania

3. Piec do pizzy i jego specyfika

Warto wiedzieć, że nie ma tutaj rozwiązań uniwersalnych i zawsze sprawdzających się. Wszystko zależne jest od czynników zewnętrznych.

Sposób zasilania

W restauracjach najczęściej używane są piece gazowe lub na drewno. Elektryczne sprawdzają się właściwie tylko w prywatnych działaniach, ewentualnie w niewielkich restauracjach, gdzie pizza nie stanowi znaczącej części oferty. Jak można zauważyć na https://gastromix.pl/3368-piece-do-pizzy, różnią się one wielkością. Niezależnie od tego, piece do pizzy gazowe są znacznie łatwiejsze w obsłudze i nie wymagają bieżącego kontrolowania płomienia. Wbrew obiegowym opiniom, modele opalane drewnem nie zmieniają znacząco smaku i aromatu, choć mogą dostarczać przyjemniejszych wrażeń wizualnych.

Sposób działania

Podstawowe typy pieców do pizzy to: statyczne oraz obrotowe. Oba te rodzaje pozwalają uzyskać dobrze wypieczone placki, jednak w przypadku wariantów obrotowych mamy do czynienia ze zwiększoną wydajnością bez utraty jakości. Podtypów jest, oczywiście, znacznie więcej. Gastromix ma w ofercie piece jedno- i dwukomorowe, przelotowe, tunelowe, jedno- i dwupoziomowe.

Piec do pizzy i jego specyfika

Prócz tego istnieje cała gama zmiennych czynników, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie, jakim jest piec do pizzy. Związane są one ze specyfiką działań oraz samym lokalem. Bardzo ważny jest dostępny metraż: przestrzeń użytkowa determinuje w znaczący sposób gabaryty urządzenia. Zanim lokal ruszy należy także oszacować, jaka liczba pizzy będzie wydawana w ciągu godziny otwarcia. Liczą się detale: choćby wielkość placków, które znajdą się w menu restauracji. Znaczenie ma także komfortowa i intuicyjna obsługa urządzenia, warto zatem stawiać bardziej na względy praktyczne niż na przykład na nietypowy wygląd urządzenia.

Niezależnie od rodzaju pieca do pizzy, jaki zostanie finalnie wybrany, uwagę należy zwrócić na parametry techniczne konkretnego modelu, certyfikaty czy dodatkowe systemy, dzięki którym można uzyskać lepsze wypieki lub bardziej zautomatyzowane działanie, przekładające się na wydajność pracy.


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*