Jakie cechy powinien mieć dobry tasak do mięsa?

Dobór odpowiedniego tasaka do mięsa ma ogromne znaczenie dla każdej osoby, która pracuje w kuchni. W tym artykule wskażemy Ci najważniejsze cechy, którymi powinno się charakteryzować wspomniane narzędzie pracy. Dzięki temu będziesz wiedział, w jakie produkt zaopatrzyć swoje gospodarstwo domowe lub lokal gastronomiczny. Przeczytaj tekst!

Czym powinien się cechować solidny tasak do mięsa?

Decydując się na tasaki do mięsa, powinieneś wziąć pod uwagę aspekty, takie jak:

  • rozmiar,
  • przeznaczenie,
  • materiał wykonania.

Rozmiar zdecydowanie ma znaczenie. Jeżeli do tej pory nie miałeś zbyt dużej styczności z takimi produktami postaw raczej na rozwiązanie o średnich gabarytach. Przeznaczenie decyduje o tym, na jaki typ tasaka warto się zdecydować. Jeżeli zależy Ci głównie na krojeniu mięsa (od siebie i do siebie), a także na siekaniu oraz szatkowaniu warzyw i owoców, możesz wybrać typowy nóż Santoku. Z kolei w sytuacji, gdy interesuje Cię głównie cięcie ziół oraz warzyw, rozsądnym wyborem może być nóż Nakiri. Materiał wykonania decyduje natomiast o trwałości oraz komforcie użytkowania przyrządu. Nierzadko najlepszym tworzywem jest stal nierdzewna. 

Czym jest nóż Nakiri oraz nóż Santoku?

Typowy tasak do mięsa może Ci nie wystarczyć. Jeżeli istnieje taka potrzeba, wybierz nóż Santoku lub nóż Nakiri. Oczywiście wszystko w dobrym sklepie internetowym, takim jak na przykład SousChef. Czym są wspomniane przyrządy?

  • Nóż Nakiri to tak zwany nóż do krojenia zielonego. Jest to tradycyjny przyrząd, który dawniej był używany w kuchni praktycznie do wszystkiego. Aktualnie jednak wykorzystuje się go głównie do warzyw. Charakteryzuje się bardzo szerokim ostrzem, dzięki któremu możliwe jest precyzyjne cięcie cieniutkich plasterków.
  • Nóż Santoku natomiast to uniwersalny oraz funkcjonalny przyrząd, który także pochodzi z Dalekiego Wschodu. W tym przypadku na uwagę zasługuje charakterystyczny kształt, który gwarantuje komfortowe prowadzenie oraz optymalną ochronę palców. Ten rodzaj produktu nadaje się do wielu zastosowań. Wymienić można między innymi: krojenie mięsa, siekanie warzyw, szatkowanie ziół, cięcie ryb oraz cięcie warzyw na wędliny.

Zastanów się zatem, czy wybrać typowy tasak do mięsa, czy też nóż Santoku lub Nakiri. Pamiętaj o tym, że wybierając dobry sklep internetowy, wiele osób decyduje się na zakup kilku produktów za jednym razem. Powodzenia!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*