Cukier to bez wątpienia jeden z podstawowych i najważniejszych produktów spożywczych w naszej kuchni. Najpopularniejszy jest cukier buraczany, ale poza nim możemy rozróżnić między innymi cukier kokosowy czy trzcinowy. Sprawdzamy, czym różnią się poszczególne rodzaje cukru.
Biały cukier buraczany
Cukier biały jest bez wątpienia najpopularniejszym produktem spożywczym w kategorii tych artykułów. To cukier produkowany z buraka cukrowego, który wykopany z ziemi jest słodki i smaczny. Produkuje się go w Polsce w wyniku poddaniu oczyszczania, kiedy jest on redukowany do samej sacharozy.
Ważne, aby nie spożywać go zbyt dużo. Jeśli tak się stanie, organizm nie przetworzy go na energię, przez co nadmiar odłoży się w organizmie w postaci tłuszczu.
Brązowy cukier trzcinowy
Cukier cukrowi nie jest równy, czego dobrym przykładem jest cukier brązowy. Wielu uważa, że jest to jego zdrowsza odmiana. Należy jednak pamiętać, że cukier brązowy może być i trzcinowy, i buraczany. Poza tym wyróżniamy produkt rafinowany oraz nierafinowany.
Jeśli jest to produkt rafinowany, od cukru białego różni się on tylko kolorem, gdyż w ostatnim etapie produkcji dodaje się do niego melasę. Co najważniejsze, w procesie rafinacji jest on pozbawiany składników mineralnych.
Co innego cukier nierafinowany, który jest lepszym i zdrowszym wyborem. Przede wszystkim jest to produkt bogaty w składniki mineralne (m.in. żelazo, magnez, potas, wapń). Więcej o różnicach między cukrem buraczanym i trzcinowym znajdziemy pod linkiem https://uczymyjakslodzic.pl/cukier-buraczany-czym-rozni-sie-od-trzcinowego/.
Cukier kokosowy
Poza tym wyróżniamy jeszcze cukier koksowy, który upodobały sobie zwłaszcza osoby celujące w zgrabną sylwetkę fit. Cukier koksowy, jak wskazuje jego nazwa, jest pozyskiwany z soku kwiatostanu palmy kokosowej. Łodygi kwiatostanu są nacinane, po czym wydobywa się z nich sok.
Cały proces trwa nawet 60 dni, a sam cukier to woda (80 proc. składu), węglowodany oraz śladowe ilości składników mineralnych (m.in. cynk, żelazo, potas, witaminy z grupy B). W zależności od formy jest on dostępny jako cukier sypany, w płynie lub w kostkach.
Wspomnieliśmy, że cukier koksowy jest ceniony zwłaszcza przez osoby dbające o swoją figurę. Jednak jego kaloryczność jest bardzo zbliżona do tej, jaką ma cukier biały. Natomiast ma on znacznie niższy indeks glikemiczny. Wskaźnik ten jest tu nawet o połowę niższy od tego poziomu w cukrze białym.
Z pewnością cukier brązowy rafinowany czy cukier koksowy są zdrowsze od produktu spożywczego produkowanego z buraków. Jednak i ten ostatni nie jest całkowicie odradzany. Najważniejsze, aby cukier spożywać w umiarkowanych ilościach. To zdecydowanie najważniejsza zasada, jeśli cenimy sobie ten podstawowy produkt spożywczy w naszej kuchni. Nie bójmy się więc stawiać na cukier, ale róbmy to z głową. Pamiętajmy przy tym, że sam cukier w pewnych sytuacjach możemy zastąpić produktami naturalnymi typu soki czy miody. Nie zawsze jest to możliwe, ale obok cukru warto stawiać na te produkty słodzące w kuchni.
Dodaj komentarz