Świat kawy jest niezwykle różnorodny, obfituje w rozmaite smaki i odmiany. Nie będzie przesadą, jeśli miłośników smaku tego niezwykłego naparu porównamy do znawców wina – wszak w obydwu przypadkach chodzi o coś więcej, niż tylko wypicie napoju. To bogaty, szlachetny rytuał, mający długą i ciekawą tradycję. Przyjrzyjmy się bliżej różnym gatunkom kawy, jej historii, oraz zastanówmy się, co takiego ma w sobie kawa Marago, że interesuje się nią coraz więcej klientów.
Spis treści:
- Zacznijmy od początku
- Skąd się wzięła nazwa kawy?
- Arabica – numer jeden na świecie?
- Robusta – kawa na dobrzy dzień!
- Liberica – zapomniana odmiana?
- Kawa Marago – smak wspomnień?
- Kawa Marago – gdzie kupić?
Zacznijmy od początku
Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z tym aromatycznym, pobudzającym napojem, możemy czuć się przytłoczeni ilością jego odmian, smaków i sposobów przygotowania. Nic dziwnego – historia kawy sięga tysiące lat wstecz i do dziś sposoby jej konsumpcji zdążyły zauważalnie wyewoluować.
Pierwsze spożycie ziaren kawy miało miejsce w Etiopii – były one gotowane, a następnie podawane z masłem i solą. Przypuszcza się, że dopiero w XIII lub XIV ziarna kawy zostały przywiezione do Jemenu przez arabskich kupców. Zgodnie z naszą obecną wiedzą, to właśnie tam opracowano metodę prażenia nasion i pozyskiwania napoju. Metoda ta została ostatecznie spopularyzowana na terenie całej Arabii.
To tylko niewielki wycinek bogatej i interesującej historii tego naparu. Na przestrzeni setek, a nawet tysięcy lat proces jego przygotowania i spożycia dynamicznie się zmieniał. Możemy nawet przypuszczać, że obecni miłośnicy kawy mogliby niechętnie patrzeć na jej szlachetny archetyp.
Skąd się wzięła nazwa kawy?
Trudno jednoznacznie określić genezę słowa kawa. Przypuszcza się, że pochodzi ona od arabskiego kahwa. Tureckie określenie kahve, oraz pochodzące od niego włoskie caffè po pewnych modyfikacjach zostało zaadaptowane przez część europejskich języków, w tym polski.
Dokładne pochodzenie słowa kawa trudno określić, gdyż:
• Kavha po arabsku oznaczana nie tylko kawę, ale także i wino – to drugie znaczenie jest jednak starsze
• Istnieją przypuszczenia, że słowo to wywodzi się nazwy regionu Kaffa w Etiopii
• Niektórzy dopuszczają też możliwość, że określenie tego napoju pochodzi od słowa kohwet, oznaczającego siłę
Kavha, Kaffa, Caffè, kawa ziarnista, kawa rozpuszczalna, Espresso, Latte czy kawa Marago – określeń kawy ze względu na jej pochodzenie, sposób przygotowania i formę podania jest ogrom, właśnie dlatego, że historia tego napoju sięga korzeniami tak zamierzchłych czasów.
Arabica – numer jeden na świecie?
Szacuje się, że Arabica stanowi ok. 75% globalnej produkcji kawy. Jest to o tyle zaskakujące, że gatunek ten stanowi niemałe wyzwanie podczas hodowli.
Arabicę niejako definiuje szeroki wachlarz doznań smakowych. Docenia się ją za głębię i subtelne, aromatyczne niuanse, które mogą dostrzec nawet mniej doświadczeni smakosze. W napoju z tych ziaren możemy poczuć nuty czekolady, orzechów czy karmelu. Jeśli jednak zależy nam na silnych walorach energetycznych, Arabica nie będzie najlepszym wyborem, gdyż zawiera stosunkowo mało kofeiny.
Robusta – kawa na dobrzy dzień!
Robusta jest drugą najczęściej produkowaną kawą na świecie. W przeciwieństwie do Arabici, uprawianie tej odmiany wydaje się być wdzięcznym procesem, także dzięki większej odporności na choroby.
Słynie ona z rozbudowanego aromatu, często określa się ją jako dosyć gorzką, o wyczuwalnej, zbożowej nucie i dosyć prostym bukiecie smakowym. Jednak wyższa niż w przypadku Arabici zawartość kofeiny może być istotna dla wielu klientów.
Liberica – zapomniana odmiana?
Przez to, że na rynku dominują wymienione wyżej odmiany, często zapominamy o mniej znanych kawach, takich jak Liberica. Ta niszowa, uprawiana w Liberii kawa oferuje dosyć delikatne, subtelne wręcz walory smakowe i niezbyt intensywny aromat. Często stosuje się ją przy produkcji kawy rozpuszczalnej.
Niestety, ze względu na marginalny udział w runku, wynoszący mniej niż 1%, niewielu z nas będzie miało okazję się z nią bliżej zapoznać.
Kawa Marago – smak wspomnień?
To kawa, którą dobrze mogą znać nasi rodzice i dziadkowie ze względu na jej historyczny kontekst – po raz pierwszy pojawiła się w naszym kraju w roku 1969. Ziarna tej kawy pochodzą z z Afryki i Azji, w porównaniu do innych odmian są dosyć masywne. Ceni się ją za wyrazisty aromat, oraz wyczuwalne nuty miodu i wanilii. Charakteryzują ją także dosyć niska kwasowość, co korzystnie wpływa na delektowanie się tą unikalną odmianą.
Kawa Marago cechuje się dużą zawartością kofeiny, z pewnością więc rozbudzi niejednego kawosza.
Kawa Marago – gdzie kupić?
Dzięki szerokiemu dostępowi do sieci możemy nabyć niemal dowolną mieszankę bez konieczności wychodzenia z domu. Upewnijmy się jednak, że sklep, w którym zrobimy zakupy cieszy się zaufaniem klientów. Warto swoją uwagę skierować na palarnię kawy – dzięki temu będziemy mieć pewność, że mieszanka, którą wybierzemy będzie naprawdę wysokiej jakości. Ponadto, w takich miejscach spotkamy ekspertów i miłośników tego napoju, którzy doskonale znają się na wielu odmianach kawy.
Grafika: canva.com
Dodaj komentarz