Papryka mielona

Jedna z najpopularniejszych przypraw na całym świecie to papryka mielona. Dodawana do zup, sosów, mięs i pozostałych dań. Przyprawę przygotowuje się poprzez zmielenie na bardzo drobny proszek idealnie wysuszonych papryk. Papryka może występować pod postacią przyprawy słodkiej lub ostrej. Do produkcji takich przypraw wykorzystuje się głównie dwa rodzaje papryk:

Papryka węgierska – uznawana za bardziej wartościową, z uwagi na głębię i bogactwo smaków.
Papryka hiszpańska – łagodniejsza i delikatniejsza. Z tego powodu często można spotkać słodką paprykę mieloną z dodatkiem pieprzu cayenne.

Papryka w największych ilościach jest uprawiana w krajach europejskich, czyli na Węgrzech oraz w Hiszpanii. Bardzo duże plantacje papryk można również spotkać w USA, a także Turcji i krajach bałkańskich.

Walory papryki

Papryka należy do przypraw bardzo aromatycznych, ale szybko tracących swoje właściwości smakowe. Dlatego zaleca się kupowanie niewielkich ilości świeżo zmielonej papryki i przechowywanie jej w szczelnych pojemnikach. Po raz kolejny na wysokości zadania stają przyprawy w słoiczkach, posiadających hermetyczne zamknięcie. Paprykę należy również chronić przed działaniem promieni słonecznych. Przyprawa jest najczęściej wykorzystywana do gotowania gulaszów, potraw kuchni meksykańskiej, a także do marynowania mięs na grilla oraz do sosów i pozostałych zup. Papryka znakomicie komponuje się z grzybami, cebulą, czosnkiem oraz majerankiem. Różne stopnie intensywności smaku i pikantności, dają szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o uzyskanie najlepszych walorów smakowych.


2 Komentarze

  1. Papryka mielona ma wszechstronne zastosowanie. Podkreśla smak potraw mięsnych, sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu i drobiu. Nadaje potrawom nie tylko wyborny smak i aromat, ale też piękną, intensywną barwę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*