Czosnek

Czosnek jest zaliczany do jednej z najstarszych przypraw na świecie, a za miejsce jego pochodzenia uznaje się Azję. Na ten moment uprawy czosnku występują we wszystkich krajach z ciepłym klimatem, a jedne z największych europejskich upraw znajdują się we Włoszech.

Czosnek i jego zapach

To, z czym większości ludzi kojarzy się czosnek to jego zapach. Spożywanie świeżego czosnku jest korzystne dla zdrowia, gdyż działa on antyseptycznie, ale unoszący się zapach z ust, może utrudniać nam codzienne, normalne funkcjonowanie. Zaradzić temu może zjedzenie kminku, fasolki szparagowej lub… wypicie kilku kieliszków czerwonego wina. Z czosnkiem wiążą się również liczne legendy, a ta najbardziej popularna mówi że czosnek zwalcza wampiry. Prawdopodobnie chodzi właśnie o intensywną woń tej przyprawy.

Charakterystyka czosnku

Czosnek jest rośliną bulwiastą, o charakterystycznym kształcie, nieco zbliżonym do cebuli. W jednej główce czosnku znajdziemy od 10 do 20 ząbków. Wybierając czosnek w sklepie, należy kupować taki, w którym można wyczuć że jego ząbki są mocno zbite. Jeśli pod palcami wyczuwalny jest luz, może to być oznaką że czosnek powoli się psuje, a niektóre ząbki będą nadgniłe. Podczas obierania czosnku z łupinek, należy stosować do tego przedmioty stalowe, najlepiej nóż lub widelec. Obieranie ząbków odbywa się poprzez ich lekkie zgniecenie lub odcięcie końcówek. Do obierania i pracy z czosnkiem nie należy używać akcesoriów drewnianych, gdyż bardzo łatwo chłoną one zapach czosnku.

Przechowywanie zmielonego czosnku zawsze musi się odbywać w pojemnikach ze szczelnym zamknięciem, które chroni przed utratą aromaty, a także nie dopuszcza do przypraw wilgoci. Dzięki temu pozostaje ona idealnie sucha, sypka i aromatyczna. Szklane słoiczki to doskonałe rozwiązanie do przechowywania granulowanego czosnku, znacznie lepiej sprawdzające się niż klasyczne torebki.

 


5 Komentarze

  1. Zawsze mam w spiżarni dwie awaryjne główki i dodaję do wszystkiego. Szczególnie upodobałam sobie zupę czosnkową oraz sos czosnkowy na jogurcie greckim z oregano.

Pozostaw odpowiedź Anulka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*