Najlepsze ciasta, których prawdopodobnie nie miałeś jeszcze okazji skosztować

Ciasta i desery, ich historia i różnorodność to temat, który zasługuje nie tylko na osobną książkę, ale wręcz na całą bibliotekę. Od czasu, kiedy ludzie nauczyli się wyrabiać z mąki, wody i różnego rodzaju dodatków słodkości, powstała wielka liczba tradycyjnych rodzajów słodkiego ciasta, która ciągle uzupełniana jest o zupełnie współczesne pomysły.

Cukiernicy i pasjonaci z całego świata prześcigają się w wymyślaniu nowych przepisów, zadziwiającym łączeniu nieoczekiwanych składników, albo w ciekawych wariacjach na temat tradycyjnych przepisów. Poniżej znajduje się wybór ciekawych ciast z różnych stron świata, których wielu czytelników być może nie miało jeszcze okazji spróbować. Przedstawione ciasta to przepisy zarówno tradycyjne, jak i bardziej współczesne, skomplikowane, oraz bardzo proste.

Kruche ciasto z malinami, kremem i bezą

Przepis na ciasto malinowa chmurka, wypełnione owocową słodyczą i pokryte słodkim kremem i jeszcze słodszymi bezami jest stary jak cukiernictwo, chociaż obecnie już nieco zapomniany. W tego rodzaju cieście bywały używane różne owoce, ale dzisiaj, w jego najbardziej popularnej wersji używane są maliny, które dzięki swojej delikatności, lekkości i słodyczy, pasują do niego perfekcyjnie. Malinom, ale też warstwie lekkiego kremu i bez zawdzięcza malinowa chmurka swoją nazwę. Dosyć ciekawym pomysłem jest zastosowanie malin zanurzonych w mocno malinowej galaretce, dzięki czemu ciasto nabiera jeszcze bardziej intensywnego smaku i bardzo atrakcyjnej struktury. Świetnie sprawdzą się też malinowe konfitury, czy – po prostu, ułożona na kruchym cieście warstwa świeżych malin. Do ciasta można użyć dowolnego kremu, powinien być on jednak jak najlżejszy. Dobrym pomysłem jest wykonanie kremu na bazie bitej śmietany. Doskonały przepis na malinową chmurkę znaleźć można na stronie kulinarneprzeboje.pl, pod adresem: https://kulinarneprzeboje.pl/malinowa-chmurka/.

Aletria doce – świąteczny przysmak z Portugalii

Ciasto aletria doce niezwykle zaskakujący deser. Zaskakujący jest nie tylko jego smak – jedwabiście kremowy, z nutą cytryny i cynamonu, ale też sposób wykonania. Ciasto to wykonane jest mianowicie z makaronu, przyrządzonego w taki sposób, że przybiera formę słodkiego placka i tak właśnie jest podawany.

Do przygotowania ciasta potrzebne będą:
– 250 gramowe opakowanie makaronu vermicelli,
– pół szklanki wody (około 250 ml),
– 3 szklanki mleka (750 ml),
– ćwierć kostki masła,
– sześć żółtek,
– szklanka cukru,
– łyżeczka lub dwie cynamonu,
– utarta skórka z cytrynu

W garnku mieszamy wodę z dwoma szklankami mleka, masłem, cukrem i skórką z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Następnie wrzucamy makaron i mieszamy. Gotujemy przez około cztery minuty. Żółtka miksujemy i mieszamy z pozostałym mlekiem, po czym wlewamy do makaronu i gotujemy do zgęstnienia. Gotową masę przekładamy do formy i zostawiamy do stężenia. Ozdabiamy cynamonem.

Wietnamskie ciasto bananowe

Ciężkie i słodkie ciasto bananowe to tradycyjna słodkość z Wietnamu, która zawojowała cukiernie na całym świecie. Ciasto składa się z dużej ilości bananów i słodkiego mleka kokosowego. Składniki te nadają mu specyficznej konsystencji i pysznego, intensywnie bananowego smaku.

Do przygotowania ciasta potrzebne są następujące składniki:
– 6 lub 7 dużych, dojrzałych bananów,
– 400 ml gęstego mleka kokosowego,
– szklanka cukru,
– 8 jajek,
– szklanka mąki,
– kostka masła (250 g)

Pierwszym etapem jest odpowiednie przygotowanie bananów. Należy je pokroić w drobne kawałki, wymieszać z cukrem i zostawić na około godzinę w zamkniętym naczyniu.
W misce miksujemy jajka (całe, bez oddzielania żółtek od białek), dodajemy mleko kokosowe, mąkę i dalej miksujemy. Rozpuszczamy masło i dodajemy do miksowanej masy. Kiedy wszystko jest już bardzo dobrze połączone i gładkie, dodajemy banany i delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Ciasto jest gotowe kiedy wierzch jest porządnie zarumieniony, a środek jest wilgotny, ale nie mokry, co sprawdzić można drewnianą wykałaczką. Wietnamskie ciasto bananowe podaje się schłodzone. Świetnie komponuje się z kremem kokosowym i owocami.


1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*