Ekspres ciśnieniowy automatyczny przyrządza smaczną i aromatyczną kawę za pomocą jednego przycisku. Przygotowuje wiele rodzajów napojów, co jest jego dodatkową zaletą. Czy bezpośrednio ekspres wpływa na smak samej kawy? Z pewnością składa się na to kilka elementów.
Czynniki, które odpowiadają za smak kawy
Kilka kwestii niezależnych od urządzenia wpływa na smak przyrządzanej kawy.
- Woda
Woda to główny składnik każdej kawy. Twarda woda z kranu niekiedy powoduje osad oraz kamień, a także często ma nieprzyjemny zapach. W dodatku musimy pamiętać, aby codziennie woda w pojemniku była wymieniona ze względu na świeżość. Pozbędziemy się tym sposobem nieprzyjemnego zapachu. Ważną kwestią jest filtrowanie wody. Nowoczesne ekspresy do kawy posiadają filtry, które pozwalają oczyszczać wodę. Gdy nasze urządzenie nie jest zaopatrzone w tego typu części, to możemy zainwestować w dzbanek filtrujący, który wcześniej oczyści wodę, którą później będziemy mogli wlać do pojemnika w ekspresie.
- Kawa
Bez dobrej jakości kawy nie uda nam się przyrządzić odpowiedniego napoju nawet w dobrym ekspresie. Automatyczne urządzenia dają możliwość wykorzystania ziarnistych oraz mielonych kaw. Jednak większa część z nich posiada wbudowany młynek, który pozwala nam cieszyć się jakością ziarnistych wariantów kawy. Nie musimy wówczas sami uprzednio mielić ziaren w wolnostojących młynkach.
- Pielęgnacja urządzenia
Czystość ekspresu do kawy to wbrew pozorom czynnik, który wpływa na jakość napoju. Regularne czyszczenie i odkamienianie przyczynia nie tylko do dłuższego użytkowania sprzętu, ale także sprzyja smakowi i aromacie danego kawowego specjału. Warto czyścić ekspres, a szczególnie blok grzewczy oraz system spieniania mleka i dyszę. Pojemniki na wodę, fusy, kawę, czy mleko także powinny być odpowiednio oczyszczone z pozostałości po poprzednich parzeniach.
Ustawienia ekspresu a jakość kawy
Automatyczne ekspresy do kawy mają zazwyczaj możliwość ustawienia wszelkich parametrów dotyczących parzenia kawy. Gdy odpowiednio je dobierzemy, mamy pewność, że kawa zostanie przygotowana w prawidłowy sposób i nie wpłynie to niekorzystnie na jej smak. Na co powinniśmy zwrócić uwagę?
- Stopień mielenia kawy – warto wybrać najdrobniejsze mielenie. Zagwarantuje nam, że wszystkie cenne składniki i walory zostaną zawarte w filiżance naszej kawy, nie tracąc na smaku. Niekiedy stopień mielenia należy dobrać pod dany rodzaj napoju, który wybieramy. Warto przyjrzeć się również ilości parzonego specjału. Wielkość kawy w filiżance powinna odpowiadać ilości samej kawy.
- Temperaturę wody z kolei możemy ustawić w ekspresie bez żadnego problemu. Do wyboru: niska, średnia i wysoka. Ustawienie temperatury powinno współgrać z wybranym rodzajem kawy, a także jej gatunkiem. Arabika potrzebuje niskiej temperatury, a mieszanki wolą nieco wyższe wartości.
- Moc i ciśnienie – moc kawy zależy od ilości użytych ziaren. Nowoczesne automatyczne ekspresy do kawy mają możliwości regulacji mocy.
Gdy chcemy cieszyć się niesamowitym smakiem i aromatem parzonej kawy, należy pamiętać, że nie tylko ekspres oraz rodzaj kawy ma znaczenie. Wpływ wielu czynników i ich odpowiedni dobór pozwolą nam na delektowanie się najwyższą jakością każdego kawowego napoju.
źródło zdjęcia: freepik.com
Dodaj komentarz