Po raz kolejny odbyły się niezwykłe warsztaty kulinarne. Warsztaty z Gwiazdą to autorski projekt portalu www.allaboutlife.pl dla topowych blogerek, gwiazd, dziennikarek. Projekt warsztatów ma na celu propagowanie mody na zdrowe odżywanie, umiejętną i bezpieczną pielęgnację kobiecej urody, dbanie o siebie, poruszanie ciekawych i ważnych tematów związanych z codziennym życiem każdej kobiety oraz prezentację nowości rynkowych. To również unikalne przepisy kulinarne. 23 stycznia w Restauracji Roza Roza na ul. Francuskiej 3 odbyła się już czternasta edycja tego spotkania, gwiazdą była Anita Sokołowska- gwiazda serialu ,, Przyjaciółki’’ aktorka, mama, osoba wspierająca aktywnie zdrowy tryb życia, zdrowe odżywianie, dbanie o skórę.
Zobaczcie przepisy, które były realizowane w trakcie tego spotkania, do przepisów zostały użyte fajne produkty min. jogurt naturalny OSM KRANSYSTAW z kremową konsystencją o delikatnym smaku, który może być dodatkiem do wielu dań, surówek, zup, sosów czy różnego rodzaju dipów, sałatek. Dodatkowo do sałatki używaliśmy również maślanki OSM KRASNYSTAW, której najcenniejszą zaletą maślanki jest niska zawartość tłuszczu. Jest zatem idealna dla osób dbających o sylwetkę. W maślance występuje tyle samo witamin z grupy B, co w mleku. Wszystkie one są ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Eisberg dostarczył mieszanki sałat oraz sałaty warstwowe Red Fork, które stanowią fajną i zdrową przekąskę. Zawierają min. kaszę bulgur, quinoa, kaszę gryczaną, żurawinę, suszone pomidory, młody szpinak, marchew, a w środku dressing i poręczny widelec. Są fajne na podróż, jako przekąska do pracy, czy szkoły.
Hitem była nawodniona Tapioką czyli brazylijski przysmak od Koala Poland, z której zrobiliśmy min. pyszny omlet. Tapioka to produkt bezglutenowy o właściwościach hypolaergicznych. Nie ma w niej glutenu, czy cholesterolu. Dlatego często króluje w kuchni cukrzyków i osób borykających się z celiakią, dobrze wpływa na układ pokarmowy.
Atrakcją spotkania była marka Dermaglin czyli kosmetyki o wysokiej jakości z zielonej glinki kambryjskiej z zachowaniem naturalności i prostoty składów. Zielona glinka kambryjska jest wydobywana z wyjątkowo czystego ekologicznie rejonu Zatoki Fińskiej, zawiera w swoim bogatym składzie m.in: związki krzemu, siarki, wapnia, magnezu, fluoru, sodu, potasu, selenu, molibdenu, cynku.
A poniżej przepisy
Sałata Cezar
500g mix sałat Eisberg
4 filety z kurczaka
Tapioka od Koala Poland
200ml maślanki OSM Krasnystaw
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki oregano
600g jogurtu OSM Krasnystaw
słoiczek anhois
1 puszka tuńczyka
3 ząbki czosnku
100g parmezanu
100g oliwy z oliwek
250g czarnych oliwek
100g startego parmezanu
1 bagietka
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zalać maślanką, sokiem z cytryny, doprawić oregano i solą. Marynujemy i smażymy na złoto.
2. Jogurt blendujemy z anchois, tuńczykiem, czosnkiem, oliwą, tapioką i parmezanem na gęsty sos.
4. Wykładamy porcję sałaty, polewamy sosem, układamy kurczaka, oliwki, posypujemy parmezanem i podajemy z grzankami z bagietki.
Omlet z tapioki Koala Poland z jajkiem i zieloną sałatą Eisberg
5 saszetek Tapioka Koala ( 1 saszetka- 1 omlet)
15 jajek
100g masła
3 cebule
ser kozi 250g
sól, pieprz
sałata mix Eisberg do dekoracji
Przygotowanie:
1. Wsypujemy saszetkę tapioki do naczynia, następnie dodajemy 2-3 jajka i mieszamy.
2. W tym czasie: podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy szpinak i mieszamy
3. Następnie wlewamy wymieszaną tapiokę z jajkami podsmażone składniki.
4. lekko mieszamy i smażymy do ścięcia jaj.
5. Na wierzchu rozrzucamy kawałki koziego sera, składamy na pół i podajemy z garścią mix sałat Eisberg.
Racuszki cynamonowe
Owoce mrożone dowolne jakie lubisz
4 łyżki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki konopnej
½ szklanki cukru, najlepiej brązowego
1/3 szklanki jogurtu naturalnego Krasnystaw
3 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
rodzynki, orzechy
olej do smażenia
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z jogurtem, przyprawami, solą oraz sodą.
2. Ubij białka
3. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
4. Na koniec wsyp nasiona konopne, rodzynki i orzechy.
5. Smaż racuszki na kolor złoty.
6. Do naczynia wsyp 4 łyżki cukru, 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj z mieszanką owocową i doprowadź do wrzenia.
7. Racuchy podawaj z gorącymi owocami
Dodaj komentarz