Wszystkie wyciskarki do soków wydają się posiadać jednakowe funkcje. Nie wszystkie jednak działają w ten sam sposób. Czym różnią się od siebie poszczególne modele i jak dokonać właściwego wyboru sprzętu?
Rodzaje wyciskarek
Urządzenia te możemy podzielić na elektryczne i manualne. Te drugie są zwykle lżejsze i mają małe rozmiary. Ograniczone są również ich możliwości. Możemy je wykorzystać do wyciskania soku z niewielkiej ilości warzyw, głównie liściastych oraz z ziół. Ręczne wyciskarki do soków w przeciwieństwie do elektrycznych są łatwiejsze w transporcie. Jest to ważne, zwłaszcza gdy dużo podróżujemy, a chcemy mieć to urządzenie przy sobie.
Drugim rodzajem wyciskarki jest wyciskarka do owoców i warzyw elektryczna. Może być to model jedno lub dwuślimakowy. Wyciskarki jednoślimakowe wyposażone są w jeden wałek i w ostrza. Występują również tego typu wyciskarki bez ostrzy. Urządzenia posiadające ostrza, pracują o wiele szybciej i sprawniej niż modele ich pozbawione. Z kolei wyciskarki bez ostrzy nie pozbawiają wytwarzanego soku wszystkich wartości odżywczych. Jego uzyskanie może jednak trwać nawet dwa razy dłużej.
Wyciskarki dwuślimakowe w przeciwieństwie do jednoślimakowych posiadają dwa wałki. Dzięki temu są bardziej efektywne. Sok uzyskany w ten sposób jest pełnowartościowy i posiada wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Ich jedyną wadą jest, to, że przyrządzenie soku trwa dosyć długo.
Na co zwrócić uwagę szukając wyciskarki do warzyw i owoców?
Moc wyciskarki. Od tego uzależnione jest to, jakie produkty będziemy mogli wyciskać. Urządzenia dostępne w sklepach mają różną moc, od 100 do 450 W. Te słabsze poradzą sobie jedynie z miękkimi owocami, warzywami liściastymi, ziołami. Jeśli mamy w planach przyrządzanie soku z marchwi, czy też z buraków musimy kupić wyciskarkę o mocy co najmniej 200 W.
Odprowadzanie miąższu. Gromadzenie resztek miąższu w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniczku jest dużym ułatwieniem podczas czyszczenia urządzenia. Dzięki niemu nie ma potrzeby rozkładania na części wyciskarki w celu pozbycia się pozostałości warzyw oraz owoców.
Wymienne końcówki. Niektóre modele wyciskarek dzięki wymiennym końcówką mogą służyć do mielenia mięsa, kawy, kręcenia makaronu lub przyrządzania innych potraw. W ten sposób przy użyciu jednego urządzenia możemy wykonać wiele prac kuchennych.
Marzy mi się już od dawna wyciskarka do robienia soków warzywnych. Chyba będę musiała się w końcu na jakąś zdecydować.
no dla kobiet zawsze problem z takimi sprzętami.
W takich sprzętach zawsze patrze na parametry aby były duże i aby cena nie była z dolnej półki.
Ja po przeszukaniu chyba całego internetu w końcu zdecydowałam się na ronica. Wyciska soki z warzyw, owoców a nawet ziół i to bez żadnego problemu. A soki wychodzą pychotka!