Pizza to danie, które znane jest na całym świecie. Jak pewnie wie każdy, danie to wywodzi się ze słonecznej Italii. Dla wielu osób zaskoczeniem może być jednak to, że nie ma czegoś takiego jak jedna, konkretna pizza, którą można określić mianem włoskiej. Zależnie bowiem od regionu, a czasem nawet miasta pizza, którą zamówimy w lokalu, może być zupełnie inna niż to czego się spodziewamy. Jakie są główne włoskie rodzaje pizzy?
Napoletana, czyli neapolitański przodek każdej pizzy
Neapol to miasto, które uważane jest za ojczyznę pizzy. Nic więc dziwnego, że napoletana jest jednym z najpopularniejszych rodzajów pizzy we Włoszech. Można usłyszeć, że jest to najlepsza pizza, a wielu Włochów uważa ją nawet za dobro narodowe. Co ciekawe, od ponad 35 lat istnieje stowarzyszenie, które przyznaje certyfikaty autentyczności pizzy neapolitańskiej!
Co wyróżnia ten rodzaj pizzy? Po pierwsze podczas tworzenia ciasta nie dodaje się do niego żadnego tłuszczu i niezwykle krótki czas wypiekania – jedynie 90 sekund. To nie jest jednak najważniejsza jej cecha, która ją wyróżnia. Pizza neapolitańska jest bardzo znana ze względu na ilość dodatków, które na niej znajdziemy. Najbardziej tradycyjne pizzerie serwują jedynie dwa rodzaje tej pizzy:
- marinara – z pomidorami, oregano, czosnkiem i oliwą,
- margherita – z pomidorami, bazylią, oliwą i mozzarellą
Warto dodać, że od ponad 10 lat pizza neapolitańska posiada znak STG, czyli Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności.
Romana – pizza prosto z Rzymu
Romana, czyli pizza rzymska jest totalnym przeciwieństwem swojego kuzyna z Neapolu. Spotkamy na niej wiele różnorodnych dodatków, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Na większości spotkamy jednak mozarellę i pomidory w postaci pulpy lub sosu. Klasykiem jest zaś capricciosa, czyli pizza z pieczarkami, szynką, pomidorami, oliwkami i karczochem.
Niech was nie zdziwi też, gdy zobaczycie Włochów jedzących pojedyncze kawałki pizzy na ulicy. Romana jest popularna jako tzw. street food, gdzie sprzedawana jest na wagę.
Pizza siciliana, czyli prawie jak w domu
Pizzę sycylijską można najłatwiej porównać do pizzy, którą robimy w domu. Ciasto po wypieczeniu jest bowiem wyrośnięte i puszyste, a na samej pizzy spotkać możemy sos pomidorowy, ser i wiele różnych dodatków.
Gdy będziecie na Sycylii, niech was nie zdziwi to, że zamówiona przez was pizza będzie prostokątna, a nie okrągła. Ten rodzaj pizzy jest bowiem wypiekany w prostokątnych formach, co sprawia, że jest ona znacznie prostsza do podziału na mniejsze kawałki.
Pizza bianca
Pytając mieszkańców Włoch o pizzę bianca, otrzymasz różne odpowiedzi zależnie od tego, gdzie się znajdujesz. Dla mieszkańców Rzymu pizza bianca to pizza, która nie ma sosu. Ponoć ten rodzaj pizzy wywodzi się aż z czasów starożytnego, gdy mieszkańcy jadali pizzę i przegryzali ją serem czy nawet figami.
Poza Rzymem pizza bianca to nic innego jak pizza z białym sosem (bianca znaczy bowiem biały), do którego wytworzenia wykorzystano np. mleko.
To oczywiście tylko najpopularniejsze rodzaje pizzy, które można spotkać we Włoszech. Zresztą nie tylko Włochy mają swoje wyjątkowe pizze. Nie można zapomnieć o włoskich imigrantach, którzy swoją tradycję zabrali do Stanów Zjednoczonych i sprawili, że ta wsiąkła w amerykańską tradycję, że nawet niektóre miasta mają swoje rodzaje pizzy.
Artykuł przygotowany przy współpracy z Restauracją No To Smak w Zakopanem
Dodaj komentarz