Przejście na weganizm w porównaniu do wegetarianizmu wiąże się z wieloma dodatkowymi wyrzeczeniami, takimi jak zrezygnowanie z jaj, masła i mleka. Dla dużej części osób to właśnie brak mleka w diecie stanowi niemały problem. Wiedz jednak, że nie musisz się z nim rozstawać na zawsze! Istnieją zamienniki w postaci mleka roślinnego. Pomimo tego, że na rynku znajdziesz całkiem sporo asortymentu w postaci tych napojów, to nie każdy jest sobie równy. Co więc powinien wiedzieć początkujący weganin, aby świadomie kroczyć po roślinnej drodze mlecznej? Przeczytaj nasz artykuł!
Mleko roślinne w diecie wegańskiej
Napoje roślinne są doskonałą propozycją dla osób, które z przyczyn zdrowotnych lub światopoglądowych nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Każde z nich można gotować, spieniać czy dodawać do ciast. Podobnie jak mleko pochodzenia zwierzęcego ma w sobie wiele witamin i masę wartościowych składników. To napój przygotowany z oleistych roślin lub orzechów. Jest łatwo przyswajalne i korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Zanim jednak zdecydujesz się na spożywanie konkretnego mleka wegańskiego, upewnij się, że jego skład jest skarbnicą dobroczynnych składników.
Mleka roślinne – jak wybrać to najlepszej jakości?
Oczywiście wybór odpowiedniego mleka roślinnego jest sprawą indywidualną – przede wszystkim zależy od naszych preferencji. Różnią się one między sobą:
- smakiem,
- konsystencją,
- gęstością.
Warto jednak zwrócić uwagę na coś jeszcze – coś, co jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia, a mianowicie:
- zawartość energetyczna,
- proporcje występujących kwasów tłuszczowych,
- zawartość białka i węglowodanów.
Decydując się na wprowadzenie do diety napoju roślinnego koniecznie zapoznaj się z tabelką, która znajduje się na każdym produkcie. Pamiętaj także o składzie – zawsze należy gio dokładnie przeczytać i przeanalizować. Zdarza się, że producenci stosują nieuczciwe praktyki, przez co jesteśmy narażeni na zakup produktu nie wartego swojej ceny. Należy także unikać mleka wegańskiego, które jest dosładzane lub sztucznie smakowe. Mile widzianymi składnikami za to są witaminy czy wapń.
Zdrowe mleko roślinne z morskim ekstraktem
Doskonała propozycją dla osób szczególnie dbających zdrowie swoje i najbliższych jest postawienie na mleko wegańskie francuskiej marki La Mandorle. Wzbogacone algami Lithothamnium calcareum charakteryzuje się bogatym składem, w którym znajdziesz:
- wapń,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- siarka,
- żelazo,
- mangan,
- sód,
- kobalt,
- miedź,
- cynk,
- selen.
Te napoje roślinne przyczyniają się do ograniczenia spadku mineralizacji kości i utraty ich wytrzymałości. Lithothamnium calcareum może wspomóc także terapię choroby zwyrodnieniowej stawów. Zatem produkty marki La Mandorle z algami:
- pomogą Ci w utrzymaniu zdrowych kości, a także zębów,
- zadbają o Twoją sylwetkę, wspomagają prawidłowy metabolizm,
- przyczynią się do prawidłowego krzepnięcia krwi i lepszego funkcjonowania mięśni,
- wspomagają prawidłową pracę neuroprzekaźników, co przełoży się na lepsze samopoczucie,
- zmniejszają uczucie stresu.
Do tego pysznie smakują i są całkowicie zdrowe. Przekonaj się o tym i Ty!
Ja jestem fanką sojowego, do kawy sprawdza się znakomicie 😉