Dlaczego warto jeść nasiona słodkiej bazylii?

[REKLAMA]

Nasiona słodkiej bazylii to ziarna, które przypominają chia. Ich wielkość, kształt i kolor są podobne, choć ważniejsze są właściwości obu produktów, które należą do superfoods. Dzięki nim dostarcza się organizmowi cennych substancji odżywczych, co przekłada się na lepsze zdrowie i samopoczucie. Dlaczego warto sięgnąć po nasiona słodkiej bazylii?

1. Nasiona słodkiej bazylii – właściwości odżywcze

2. Jak jeść nasiona słodkiej bazylii?

Superfoods jest coraz częściej poszukiwane przez świadomych konsumentów, którym zależy na jak najwyższej jakości jedzenia. Posiłki wzbogacone o nasiona słodkiej bazylii są pełnowartościowe, a ich smak cieszy nawet wybredne podniebienia. Jakie są właściwości odżywcze tego produktu? Dowiedz się więcej o nasionach słodkiej bazylii.

Nasiona słodkiej bazylii – właściwości odżywcze

Nasiona słodkiej bazylii to produkt pełnowartościowy, bogaty w magnez, potas, żelazo i wapń. Znajdzie się w nich również polifenole i flawonoidy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Nasiona słodkiej bazylii zawierają ponadto witaminy A, C i K oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Na uwagę zasługuje też wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Maleńkie ziarna zawierają go aż 51 g na każde 100 g produktu. Jest to imponująca zawartość, wyższa nawet niż w płatkach owsianych i otrębach.

Regularne spożywanie słodkiej bazylii pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Jelita pracują szybciej, a skłonność do zaparć znika. Dodatkowo nasiona zmniejszają dolegliwości bólowe w czasie menstruacji, wykazują właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne oraz obniżają poziom glukozy we krwi. Dzięki nim łatwiej zachować zdrowie i prawidłową masę ciała do później starości.

Jak jeść nasiona słodkiej bazylii?

Jeśli chodzi o produkt, jakim są nasiona słodkiej bazylii cena zachęca do próbowania go w różnych daniach. Niedrogie nasiona pasują do sałatek, puddingów, koktajli, musów, deserów oraz musli. Można stosować je również jako dodatek do zup, kanapek i dań głównych. Możliwości w tym zakresie są niemalże nieograniczone. Wystarczy namoczyć nasiona, posypać nimi kanapkę lub dodać je do gotującej się potrawy, a odkryje się zupełnie nowy smak codziennych posiłków.

Nasiona słodkiej bazylii są bezwonne i mają neutralny smak, a po namoczeniu zwiększają swoją objętość nawet 9-krotnie. Dzięki temu zapewniają uczucie sytości na długo i są polecane osobom stosującym dietę odchudzającą. Po dodaniu ich do posiłku łatwo obniża się kaloryczność dań, gdyż zjada się ich mniejsze porcje.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*