Masło klarowane – zdrowy tłuszcz, który możesz spożywać na diecie redukcyjnej

[REKLAMA]

Jest zdrowe, wartościowe i zalecane przez ekspertów żywieniowych. Masło klarowane, znane również jako masło ghee to źródło wartościowego tłuszczu. Jakie ma właściwości? Co decyduje o tym, że może być spożywane także na diecie redukcyjnej? Koniecznie przeczytaj!

Masło klarowane – dobry tłuszcz w diecie

Wiele osób, rozpoczynając dietę redukcyjną, świadomie rezygnuje z tłuszczy, wzbogacając plan żywieniowy o dodatkowe porcje białka i błonnika. Tymczasem okazuje się, że tłuszcz pochodzący ze zdrowego źródła może zapewnić wiele korzyści zdrowotnych i wesprzeć proces odchudzania. Przykładem takiego tłuszczu jest masło klarowane, w kuchni indyjskiej znane jako masło ghee.

Masło ghee – skład z korzyścią dla zdrowia

O popularności masła klarowanego decyduje przede wszystkim jego skład – 99% tłuszczu i 1% wody, a także – obecność rozpuszczalnych w tłuszczu witamin, zwęglonych frakcji białek mleka, DHA, aminokwasów oraz kwasów omega-3 i omega-6.

Jak masło klarowane wspiera odchudzanie?

Skuteczność masło ghee zawdzięcza bogatemu składowi. Zrzucenie zbędnych kilogramów i utrzymanie prawidłowej wagi jest możliwe dzięki obecności kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, wspierających efektywne odchudzanie. Zdaniem dietetyków, masło klarowane wspiera proces mobilizacji komórek tłuszczowych do spalania energii, a dzięki obecności aminokwasów – bierze udział w zmniejszaniu komórek tłuszczowych.

Co ciekawe, regularne spożywanie masła ghee ułatwia wchłanianie wartościowych składników odżywczych, rozpuszczalnych w tłuszczach, pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób, w tym – insulinooporności, a także – wspiera proces usuwania toksyn z organizmu.

Masło klarowane w diecie redukcyjnej. Jaka powinna być porcja dzienna?

Chociaż masło klarowane należy do grupy zdrowych tłuszczy, nie powinno być spożywane w nadmiarze – głównie dlatego, że cechuje je skład bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dietetycy zalecają spożywanie jednej, a maksymalnie – dwóch małych łyżeczek masła ghee dziennie, pod warunkiem rezygnacji z innych źródeł tłuszczu. Jeśli zdecydujesz się przyjmować je zamiennie, np. z siemieniem lnianym, orzechami włoskimi albo olejem rybnym, w danym dniu zrezygnuj z porcji masła klarowanego.

Więcej o maśle klarowanym oraz o tym, jak je przygotować dowiesz się z wpisu: https://smazymy.com/klarowane-maslo/.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*