Kminek – cały czy mielony?

[REKLAMA]

Kminek to przyprawa dostępna w dwóch formach: ziaren całych oraz zmielonych. Którą z nich wybrać?

Kminek zwyczajny, a kmin rzymski – różnice

Kminek zwyczajny to przyprawa charakteryzująca się stosunkowo mocnym aromatem i smakiem, wykorzystywana głównie – lecz nie tylko – w kuchni polskiej. Warto dodać, że opisywany kminek zwyczajny nie jest tym samym, co kmin rzymski. W praktyce bowiem są to dwie, zupełnie inne rośliny. Choć zarówno kminek, jak i kmin należą do rodziny selerowatych, to jednak różnią się one zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Kminek posiada zdecydowanie łagodniejszy smak i jasnobrązowe nasiona, podczas gdy ziarna kminu rzymskiego mają odcień ciemnego brązu.

Kminek cały czy zmielony?

Wybierając kminek zwyczajny często zadajemy sobie pytanie, która z postaci – ziarna całe czy zmielone – jest tą bardziej wartościową. W rzeczywistości obie formy opisywanej przyprawy są równie dobre. To, na którą z nich padnie nasz wybór powinno więc być uzależniony od celu, do jakiego wykorzystany zostanie kminek.

Kminek w formie nasion

Kminek zwyczajny pod postacią nasion znajduje zastosowanie w szeroko pojętym piekarnictwie. To właśnie on nadaje wypiekom takim jak chleby czy bułki wyjątkowego, niezwykle charakterystycznego smaku oraz aromatu. Co więcej, zastosowanie nasion kminku umożliwia ograniczenie ilości soli dokładanej do wypieków. Warto jednak dodać, iż ziarna – przed dodaniem do gotowej masy – warto namoczyć w ciepłej bądź letniej wodzie.

Innym, równie polecanym sposobem na wykorzystanie nasion kminku jest dołożenie takowych do różnego rodzaju kiszonek (w celu ich aromatyzowania).

Kminek w formie zmielonej

Kminek w postaci zmielonych nasion świetnie podkreśli smak sałatek, gotowanych warzyw, past warzywnych, zup, pasztetów mięsnych, mięs oraz zawiesistych, stosunkowo tłustych sosów mięsnych. Warto dodać go do potraw takich jak zasmażana kapusta, zupa grochowa czy gulasze z czerwonego mięsa gdyż przyprawa zdecydowanie ułatwia strawienie wspomnianych dań.

Którą zatem postać kminku warto wybrać? Zmieloną czy całe ziarna? Tak naprawdę warto pokusić się o zakup przyprawy w obu formach. Jeśli jednak posiadamy w domu moździerz, to możemy ograniczyć się wyłącznie do kupna kminku w postaci ziaren dostępnych np. na stronie https://biowski.pl/pl/p/Kminek-naturalny-ziarno-500g-MIGogroup-/1261.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*