Ciasto czekoladowe, sernik, jabłecznik, tarta – przepisów na wypieki nie brakuje. Warto jednak pamiętać o tak istotnej kwestii jak odpowiednie podanie ciasta. O czym należy pamiętać prezentując deser na stole?
Wypieki to bez wątpienia jedna z bardziej wymagających dziedzin kulinarnych. Na udany wypiek składa się nie tylko dobry przepis, ale również zestaw odpowiednich składników i doświadczenie. Kolejnym, niezwykle ważnym elementem jest sposób podania ciasta. Warto zadbać o to, by prezentowało się ono jak najlepiej! O czym warto pamiętać?
Jak podawać ciasta?
Jeśli planujemy uczcić jakąś uroczystość lub po prostu zaprosić najbliższych na przyjęcie warto zadbać o to, by w naszym domu znalazła się patera. Jest to specjalne naczynie, które na pierwszy rzut przypomina talerz jednak często umieszczony na ozdobnej nóżce. Patera służy do eksponowania ciasta i innych wypieków. Paterę możemy dobrać w zależności od naszego gustu. Do kupienia jest wiele modeli i wzorów. Są zarówno patery drewniane, szklane, ceramiczne, jak i z tworzyw sztucznych. Patery z przykryciem lub bez, jedno lub „wielopiętrowe”. Nietrudno też znaleźć je w różnych kolorach i kształtach. Z pewnością jest to naczynie, które da niezwykłą oprawę naszym wypiekom! Wyjątkowe przepisy na ciasta czekoladowe znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe.
Kolejną istotną kwestią jest odpowiedni nóż do krojenia ciasta. Jest to bez wątpienia jedna z najważniejszych rzeczy, która znajduje zastosowanie nie tylko przy krojeniu ciasta w blaszce czy w formie, ale także przy przekładaniu na paterę, a nawet przy… wykańczaniu tortów (gdy choćby przecinamy biszkopt i tworzymy warstwy). Warto mieć w domu specjalny nóż do kremu np. w formie łopatki cukierniczej, a także noże dekoratorskie i strunowe. Pozwolą nam one nie tylko łatwiej i dokładniej kroić ciasto, ale także je zdobić i podać w efektowny sposób.
Łopatka i szczypce. Łopatka przydaje się wówczas, gdy chcemy nałożyć kawałki ciasta na talerze gości (w szczególności tort). Świetnie nadaje się także do szwedzkiego stołu i w sytuacjach, gdy ciasto jest podane w kawałkach na paterze. Z kolei szczypce pozwalają na higieniczne nałożenie ciasta. Zdecydowanie lepiej nadają się do niewielkich, bardziej suchych wypieków.
Kolejnym, bardzo ważnym elementem podania ciasta jest jego udekorowanie. Jest wiele możliwości dekoracji ciast! Możemy je ozdobić np. świeżymi owocami takimi jak truskawki, maliny, porzeczki, borówki czy kiwi, bakaliami – np. orzechami włoskimi, a także cukrem pudrem, liśćmi bazylii. Ostatnio dużą popularnością cieszą się również lustrzane polewy (lśniące glazury).
Odpowiednio podane i udekorowane ciasto robi niezwykłe wrażenie. Ozdobne patery, kolorowe świeże owoce, barwne posypki czy gotowe ozdoby cukrowe sprawiają, że nie tylko smak, ale także wygląd naszych wypieków jest zachwycający!
Ciasto odpowiednio i ładnie podane będzie smakowało o wiele lepiej jak jest odpowiednio zaserwowane. Ja od jakiegoś czasu dla gości część ciast układam na parterze. A ciasta które wg mnie mogą się rozpisać serwuje na małych deserowy hej talerzach.
Ładnie podane ciasto aż zachęca do jedzenia. Musze koniecznie zaopatrzyć się w nóż, który nada się do krojenia ciasta.