Deski do krojenia

[REKLAMA]

Przeglądając w poszukiwaniu deski do krojenia strony sklepów internetowych, można trafić na wiele dyskusji, poruszających temat czy lepsza i higieniczniejsza jest deska plastikowa czy drewniana. Moim zdaniem, tak długo jak dbamy o prawidłowy sposób krojenia oraz jej czyszczenia, każdy wybór będzie dobry. Jestem właścicielem i korzystam zarówno z deski do krojenia wykonanej z tworzywa sztucznego jak i deski drewnianej. Różnicą dla mnie jest to, że deski plastikowe są tanie i łatwo wymienialne, podczas gdy moja drewniana deska pozostaje ze mną już przez długi czas – nie tylko ze względu na to, że jest to użyteczne narzędzie kuchenne, ale także doskonała ozdoba. Aby móc podjąć świadomą decyzję o właściwym zakupie, poinformuję Państwa o potencjalnych zaletach i wadach obu rodzajów desek i postaram się wyjaśnić w jaki sposób można zadbać o to, aby utrzymać je w higienie.

Deski do krojenia plastikowe kontra deski drewniane

Plastik:

Zwolennicy desek plastikowych, podkreślają ich zaletę, jaką niewątpliwie jest łatwe dbanie o utrzymanie jej w czystości, w przeciwieństwie do deski do krojenia z drewna. Na przykład, deska do krojenia z tworzywa sztucznego może być zmywana w zmywarce. Deski drewnianej w taki sposób nie możemy zmywać. Zwracają także uwagę na fakt, że plastik z którego wykonana jest deska jest gładki, przez co jest mniej prawdopodobne, aby wchłonął wszystkie bakterie z najbliższego otoczenia. Dzięki temu, mniejsza ilość zanieczyszczeń jest przenoszona na pokarmie do naszych ust. Plastikowe deski do krojenia mają również przewagę cenową nad deskami drewnianymi

Drewno:

Deski drewniane często mają złą reputację, ze względu na bakterie jakie pochłania drewno. Jednak badania naukowe wykazały, że bakterie absorbowane przez drzewo z którego wykona się deskę, mogą przetrwać tylko w lesie, więc nie będą zarażać przyszłej żywności. W mojej opinii, deska drewniana jest warta wydania dodatkowych pieniędzy, ponieważ jest to swego rodzaju inwestycja. Deska taka jest trwalsza (zwłaszcza, gdy wykonano ją z drewna tekowego) i służyć będzie Ci o wiele dłużej niż ta z plastiku. Nie wspominając o tym, że pięknie wykonana deska z drewna tekowego, idealnie wkomponuje się do ładnie zaprojektowanej kuchni.

2 Komentarze

  1. Kiedyś byłam zakochana w szklanych deskach. Bardzo szybko jednak okazało się że strasznie tępią się na niej noże. Wróciłam więc do klasycznych drewnianych desek.

Skomentuj Julka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*