Co kraj to obyczaj, czyli kilka słów o rodzajach śniadań

[REKLAMA]

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Nie na darmo mówi się, że należy zjeść je samemu, obiadem podzielić się z przyjacielem, a kolację oddać wrogowi. W jaki sposób zmotywować się do regularnego jedzenia porannych posiłków? Przede wszystkim wybieraj jedzenie, które lubisz najbardziej! Rano łatwiej sięgnąć po ulubione smakołyki. W różnych krajach spożywa się różne rodzaje śniadań, dlatego warto inspirować się posiłkami naszych bliższych lub dalszych sąsiadów.

Śniadanie na ciepło czy na zimno?

Decyzja należy do Ciebie. Zwolennicy jedzenia ciepłych porannych posiłków mówią, że śniadania na ciepło zapewniają energię na cały dzień oraz przyjemnie rozgrzewają organizm w chłodne dni. Z kolei miłośnicy zimnych śniadań podkreślają, że ich przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu, a w kryzysowej sytuacji możesz zabrać je ze sobą do pracy. Jedni i drudzy mają sporo racji, więc nasza rada jest następująca: wybierz wariant, który będzie odpowiadał Tobie. W upalne dni ciepłe posiłki zamieniamy na owoce i przekąski, zaś w czasie zimy ciepłe śniadania będą dodatkowym wsparciem podczas chłodnego poranka. Jeśli znudziły Ci się już kanapki i szukasz inspiracji na szybkie i proste śniadania na ciepło zobacz, co szykują o poranku mieszkańcy innych krajów.

Śniadanie na chrupko

Rodzaje śniadań w różnych miejscach na świecie

Jeśli chodzi o rodzaje śniadań, wiele krajów posiada nieomal narodowe tradycje odnośnie pierwszego posiłku w ciągu dnia. Tradycyjne angielskie śniadanie, czyli kiełbaski, bekon, jajka, tosty i fasolkę znają niemal wszyscy. Nie każdy wie jednak, że tajlandzkie śniadanie to rodzaj owsianki z podrobami, kaszanką i mielonym mięsem wieprzowym. Chińskie śniadania na ciepło bardzo przypominają dania obiadowe, bowiem składają się z makaronu lub ryżu, kurczaka i smażonych warzyw. Meksykanie z kolei spożywają rano lubianą u nas przekąskę, czyli nachosy z wołowiną i serem. Na drugim biegunie znajdują się słodkie śniadania, idealnie dopasowane do porannej kawy. Francuskie croissanty, amerykańskie pankejki czy włoskie rogaliki to sposób na słodkie rozpoczęcie dnia. Naszym polskim śniadaniom blisko jest do brazylijskich i duńskich, na których serwuje się pieczywo, wędliny i sery.

Croissant na śniadanie

Testuj nowe smaki podczas podróży

Zastanawiasz się, jak smakuje tradycyjny sos duński lub ostry sos meksykański, podawany z nachosami na śniadanie? Najlepszym sposobem na to, aby poznać różne rodzaje śniadań jest… podróżowanie! Zanim jednak zdecydujesz się na hotelowe śniadanie, rozejrzyj się po okolicy i poszukaj niewielkiej knajpki serwującej śniadania dla sąsiadów. To w takich miejscach poznasz lokalne rodzaje śniadań i skosztujesz oryginalnych przysmaków. Unikaj miejsc reklamowanych jako atrakcje turystyczne – zwykle znajdziesz w nich przede wszystkim wyższe ceny i niższą jakość.

Rodzaje śniadań w restauracji

Spróbuj odtworzyć nowe smaki w domu

Chcesz przywołać wspomnienia z urlopu? Poszukaj w Internecie przepisów na tradycyjne potrawy serwowane w danym kraju. Na blogach podróżniczych i kulinarnych znajdziesz nie tylko wierne odwzorowania przepisów, ale również ich wersje uwzględniające dostępność produktów lub przypraw. Takie uproszczone śniadania możesz serwować sobie za każdym razem, gdy dopadnie Cię niechęć do pracy i porannego śniadania.

Jak uzyskać oryginalny smak regionalnego śniadania?

Z pomocą przychodzą gotowe sosy, dzięki którym nawet zwykłe śniadanie nabierze wyjątkowego charakteru. Sos meksykański, duński czy arabski będą stanowiły pyszne wykończenie potrawy. Cenisz sobie smak i dobry skład? Postaw na Fanex – sosy tej firmy to wyjątkowy smak i wysoka jakość!

2 Komentarze

  1. Śniadania to podstawa dobrego dnia. Powinno być pożywne i zdrowe i dające energię na cały dzień. Ja osobiście lubię śniadania na zimno plus kubek herbaty i coś słodkiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*