Na półkach w polskich sklepach coraz częściej goszczą naturalne produkty. Producenci chlubią się tym, że ich wyroby są ekologiczne. Czy jednak rzeczywiście można powiedzieć, że są one zdrowsze?
Czy to tylko moda?
Wszyscy chcą być „eko”, choć niektórzy bez wątpienia nie do końca wiedzą, co to właściwie oznacza. Segregacja śmieci i zakup ekologicznej żywności to nie wszystko, co człowiek może zrobić dla natury. Trzeba się zastanowić, czy kupowanie ekologicznych produktów, które dostępne są w polskich sklepach, głównie internetowych, jak np. eterno.pl, ma sens? Wielu z nas sądzi, że ekologiczna żywność jest po prostu zdrowsza od tej, która produkowana jest masowo. Warto zawsze zwrócić uwagę na etykietę opakowania i sprawdzić, czy zapewnienia producenta mają pokrycie w rzeczywistym składzie produktu.
Z czego wynika zdrowy charakter żywności ekologicznej?
Kontrolowane uprawy i hodowle, które spełniają ekologiczne wymagania, produkują ekologiczne wyroby. Wśród nich znajdziemy syropy owocowe, przekąski, konfitury, miody, herbaty i kawy, owoce w syropach itp.
Ekologiczne czy bio-produkty powstają w oparciu o wysokiej jakości składniki, często w minimalnym stopniu przetwarzane, z wykorzystaniem domowych, sprawdzonych przepisów. Nie zawierają one konserwantów, sztucznych barwników, ani pozostałości pestycydów. Dlatego oddziałują korzystnie na zdrowie człowieka. Często dają nam ogromną dawkę witamin i składników mineralnych.
Bogactwo składników odżywczych, jakie zawarte jest w ekologicznym jedzeniu, powoduje, że możemy wspierać prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Na każdym etapie produkcji bio produktów przetwarza się tylko naturalne składniki. Udowodniono również, że żywność ekologiczna posiada więcej m.in. witaminy C, bogata jest w przeciwutleniacze, żelazo, chrom czy magnez. Pozwala na wyeliminowanie z diety choć części szkodliwych, chemicznych substancji, które przyczyniają się do zwiększenia ryzyka zachorowania na choroby cywilizacyjne.
Kiedys bylam sceptycznie nastawiona do tych wszystkich bio produktow. Ale ostatnimi czasy zaczelam je kupowac i wcale niczym nie roznia sie od tych normalnych moze tylko skladem.
Ja zwłaszcza lubię kupować cytryny i pomarańcze ekologiczne, bo nie boję się, że mimo umycia i sparzenia skórka będzie nadal czymś pokryta. Mogę ją spokojnie zetrzeć i dodać do ciasta.
Produkty ekologiczne często goszczą w moim domu, mają lepszy skład, a często również smak.