Odżywanie najmłodszych dzieci, które są w żłobku, jest niezmiernie ważne dla ich rozwoju. Potrzebują zbilansowanej diety, bogatej w witaminy i minerały. Niestety, podczas nieodpowiedniej obróbki termicznej czy przechowywania w złej temperaturze, posiłki mogą być po prostu niezdrowe i nawet niebezpieczne. Jak tego uniknąć?
Według badań aż 88% dzieci w wieku do 3. roku życia je codziennie za mało warzyw. Aż 94% dzieci ma niedobór witaminy D. 75% dzieci spożywa za dużo cukru. Te dane są niemiłosierne. Rodzicom , którzy puszczają swoje pociechy do żłobka, zależy na pełnowartościowych, smacznych i ładnie podanych posiłkach. Dlaczego? Kolorowe i ciekawie przygotowane dania zachęcą dzieci do jedzenia. Właśnie dlatego słodycze są w różnych kształtach i kolorach – budzą ciekawość i zachwyt. W podobny sposób można przemycić marchewkę, groszek czy seler. Jednak trzeba zdobyć się na kreatywność, która jest pracochłonna. Są na szczęście sposoby, a właściwie urządzenia oraz akcesoria gastronomiczne, które pomogą sprostać oczekiwaniom.
Bezpieczne przechowywanie
Produkty spożywcze muszą być odpowiednio przechowywane. Idealnie sprawdzą się szafy chłodnicze. Występują w różnych wielkościach i konfiguracjach. Szafy chłodnicze to miejsce do przechowywania w odpowiednich warunkach produktów, półproduktów, czy też do bezpiecznego rozmrażania mięs i ryb. Zachowując niską temperaturę unikamy ryzyka rozwoju bakterii i wirusów, co często ma miejsce podczas rozmrażania w temperaturze wyższej niż 7 stopni. Niskie szafy chłodnicze są często wyposażone w chłodniczy blat roboczy, wykonany ze stali nierdzewnej. Warto sprawdzać, czy meble gastronomiczne, które wybieramy do kuchni są wykonane właśnie z dobrej jakości stali nierdzewnej. Są wtedy łatwe w czyszczeniu i zapobiegają rozwojowi bakterii.
Zdrowo przygotowane
Produkty spożywcze podczas obróbki termicznej mogą tracić swoje walory odżywcze. Dlatego tak ważne jest przygotowanie m.in. warzyw na parze. Na obniżenie wartości odżywczej ma wpływ także nadmierne używanie oleju. Z tego powodu popularne stało się pieczenie bez tłuszczu. Idealnym rozwiązaniem jest piec konwekcyjno-parowy, w którym możemy piec, dusić, gotować mięsa czy warzywa bez konieczności dodawania tłuszczu. To nie jest jedyna zaleta piecy konwekcyjno-parowych.
Szybka i sprawna praca w kuchni
Piece konwekcyjno-parowe przyspieszają i usprawniają funkcjonowanie każdej kuchni gastronomicznej. W tym samym czasie możemy przygotować różne potrawy, a zapachy nie przenikają się wzajemnie. Istnieje możliwość ustawienia także różnych temperatur w piecu podczas tego samego wsadu. Piece konwekcyjno-parowe są wyposażone także w inne funkcje, które ułatwiają pracę – szybkie nagrzewanie lub obniżanie temperatury w komorze to tylko nieliczne z nich. Przed zakupem pieca warto zapytać o wszystkie funkcje, które występują w różnych modelach.
Esy floresy – jak je osiągnąć?
Aby dania wyglądały ładnie, bajecznie i kolorowo nie potrzeba wcale barwników i sztuczności. Wystarczy korzystać z cukierniczego rękawa oraz specjalnych tylek. Powszechnie stosuje się je w cukierniach do dekorowania ciast. Jednak zblenderowane warzywa, które na talerzu przypominają kolorowe fale mogą wzbudzić ciekawość i chęć spróbowania ich przez maluchy. Pomocne mogą okazać się także specjalistyczne wykrawaczki, nożyki, które pozwolą na krojenie naczyń w różnych kształtach.
Dodaj komentarz