Na ciepło, na zimno, dania, zupy i przekąski – czyli kulinarne inspiracje na dania z kremowych serków Hochland!

Jeśli szukasz pomysłów na oryginalne dania z dodatkiem serków topionych – dobrze trafiłeś. Zaprezentowane przepisy adresowane są przede wszystkim do osób, które nie boją się eksperymentować w kuchni i zwracają uwagę na jakość używanych składników. Główną rolę w naszych propozycjach odgrywają sery kremowe Hochland powstające z naturalnych składników: sera, mleka, masła oraz aromatycznych ziół i warzyw. Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na oficjalnej stronie internetowej Hochland.

Wytrawna przekąska z gruszek i kremowego serka 

Proponowana potrawa pochodzi z Francji, gdzie jest jedną z licznych propozycji przygotowywania tych aromatycznych jesiennych owoców.

Oto lista potrzebnych składników:

  • 4 połówki dużej gruszki, najlepiej odmiany “konferencja”
  • 200 g sera żółtego (odmiana emmentaler lub cheddar – zależnie od tego, czy preferujemy łagodny, czy ostrzejszy smak)
  • kremowy serek topiony Hochland w bloczku o smaku śmietankowym
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz-do smaku

Przepis:

Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz. Połączyć na gładką masę razem z kremowym serkiem topionym Hochland. Napełnić wydrążone gruszki masą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wypełnieniem do góry i zapiekać w piekarniku ok.10 min. Podawać na ciepło, chwilę po przygotowaniu. Dania to doskonale smakuje posypane kruszonymi orzechami włoskimi.

Pyszna sałatka z serkiem kremowym

Lekka i pożywna sałatka, do której półprodukty możemy zabrać z domu i z łatwością przygotować lunch w pracy.

Będziemy potrzebować:

  • sałaty lodowej
  • 2 pomidorów lub 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórka
  • 1 małej czerwonej cebuli
  • natki pietruszki i/lub szczypiorku
  • 3 sztuk serka śmietankowego Hochland w bloczku
  • 1 niedużej czerwonej papryki

Sos do sałatki:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • płaska łyżeczka musztardy stołowej (lub ostrzejszej, zależnie od upodobań)
  • szczypta soli, pieprzu do smaku

Przepis:

Sałatę porwać, pomidory pokroić w cząstki (koktajlowe można zostawić całe), ogórka pokroić w plasterki, czerwona paprykę w cienkie paseczki. Cebulkę przekroić wzdłuż i następnie pokroić w piórka. Natkę pietruszki lub szczypiorek drobno posiekać. Na koniec dodać pokrojony w dużą kostkę serek śmietankowy Hochland i całość bardzo delikatnie wymieszać. Składniki sosu połączyć w oddzielnym naczyniu. Gotową sałatke przełożyć do półmiska i polać sosem. Sałatka doskonale prezentuje się także na białym talerzu, który wydobywa soczyste kolory produktów użytych do jej wykonania.

 

Dip do nachosów z kremowego sera

Dip do nachosów i chipsów z kremowego serka topionego to szybki przepis, który sprawdzi się na imprezie lub podczas wieczoru spędzanego w towarzystwie przyjaciół przy  dobrym filmie lub serialu. Tego typu dip można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Do przygotowania dipu do nachosów potrzebujemy:

  • dwóch kremowych serków Hochland w bloczku o smaku paprykowym
  • jednej łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 ml mleka.

Przepis:

Na początku do niewielkiego garnka wlej mleko i włóż dwa kremowe serki Hochland w bloczkach, a następnie gotuj na małym ogniu cały czas energicznie mieszając. Po rozpuszczeniu serka dodaj do niego słodką paprykę. Gotowa masa powinna mieć gładką, kremową konsystencję. Tego typu dip podawaj z chipsami lub nachosami.

Zupa neapolitańska z serem kremowym

Zupa neapolitańska, danie o włoskich korzeniach, które z łatwością zrobisz we własnym domu.To propozycja, która idealnie sprawdzi się na obiad. Jest pożywna, a przy tym bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Zaletą tej zupy jest aksamitna konsystencja, która przypadnie do gustu wszystkim amatorom kremowych zup. Głównym składnikiem tej zupy jest serek kremowy Hochland Gouda (lub Emmentaler) w kubeczku. Dzięki niemu potrawa nabiera niepowtarzalnego charakteru. Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku, co sprawia, że zupa z jego dodatkiem będzie wartościowa i smaczna.

Do przygotowania zupy neapolitańskiej z serkiem topionym potrzeba:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego (może być zarówno wieprzowy, jak i drobiowy)
  • 2 dużych marchewek
  • 2 małych pietruszek
  • kilku plasterków selera
  • 3 ziemniaków
  • 100 g drobnego makaronu, np. ryżowego
  • serka kremowego Hochland w kubeczku (najlepiej Gouda lub Emmentaler)
  • 100 g śmietany 12%,
  • sól i pieprz do smaku

Przepis:

Przygotuj bulion, umyj i pokrój w drobną kostkę wszystkie wymienione w przepisie warzywa. Gotuj całość ok. 15 minut, a następnie dodaj do powstałego wywaru makaron i gotuj przez kolejne 10 minut. W dalszej kolejności zmiksuj kremowy serek topiony ze śmietaną i dolej do niego pół szklanki wywaru. Wymieszaj całość i dodaj do zupy. Dopraw solą i pieprzem według uznania i podawaj na gorąco w towarzystwie grzanek.

Smacznego!

https://kremowe.hochland.pl/#inspiracje-kulinarne

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*